L’univers podria ser un bucle infinit, com una esfera, com un globus…

Tot el que crèiem saber sobre la forma de l’univers podria estar equivocat. I és que segons un nou estudi acabat de publicar a Nature Astronomy per investigadors de les universitats de Manchester (Regne Unit), La Sapienza (Itàlia) i John Hopkins (Estats Units), l’Univers podria ser corbat, com un enorme globus que s’infla sense parar, en lloc de ser pla com un llençol, tal com postulen les teories actuals.

Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després de trobar una “anomalia” en el fons còsmic de microones (CMB per les sigles en anglès), el feble ressò del Big Bang que impregna l’Univers sencer.

Si l’Univers fos corb, tal com apunta l’estudi, significaria que, igual que succeeix a la Terra, podríem moure’ns en línia recta i acabar, en algun moment, tornant a estar en el punt de partida. És el que es coneix com un “Univers tancat”. Per descomptat, la curvatura es produeix a una escala tan gran que resulta difícil percebre-localment, des de la Terra, el Sistema Solar o fins i tot a nivell galàctic. Caldria tenir una perspectiva molt més àmplia per adonar-se’n.

La qüestió és que fa ja dècades que els cosmòlegs van rebutjar la idea d’un Univers tancat, perquè no encaixa en absolut amb les teories existents sobre com funciona el Cosmos. En el seu lloc, s’ha imposat la idea d’un “Univers pla” que s’estén sense límit en totes direccions i que en cap moment es replega sobre si mateix.

Però ara, en la millor mesura feta fins al moment de l’CMB, una anomalia en aquesta radiació de fons sembla indicar que, després de tot, podríem estar vivint en un Univers tancat. Segons l’actual model d’inflació, l’Univers hauria de ser obert. En les primeres milmilionèsimes de segon després del Big Bang, diu el model, va existir un moment d’expansió exponencial durant el qual l’Univers va passar de ser un simple punt a un espai físic concret. I la física d’aquesta expansió super ràpida apunta cap a un univers pla. Aquesta és, precisament, la raó per la qual la majoria dels físics es decanta avui per aquesta opció. Però si l’Univers resultés no ser pla, s’hauria d ‘ajustar tota la física a aquesta nova realitat, i dur a terme un nombre enorme d’altres càlculs. Una cosa que, segons els autors de la feina, podria ser necessari molt aviat.

Una anomalia en el CMB
En què consisteix l’anomalia detectada en el fons còsmic de microones? El CMB és l’element més antic que podem veure en tot l’Univers. Consisteix en una tènue radiació de microones “ambiental” que inunda tot l’espai i constitueix una de les fonts de dades més importants sobre la història i el comportament de l’Univers en el seu conjunt. Doncs bé, segons les dades de l’últim mesurament, els més precisos fins a la data, hi ha un nombre molt més gran de “lents gravitacionals” del CMB del que seria d’esperar, i això vol dir que la gravetat podria estar “doblant” les microones del CMB molt més del que la Física actual és capaç d’explicar.

Els mateixos investigadors, però, indiquen que, tot i que l’evidència és sòlida, els seus resultats no són del tot concloents. Segons els càlculs duts a terme per l’equip, les dades apunten a un Univers tancat amb una desviació estàndard de 3,5 sigma (un mesurament estadística que significa que hi ha un 99,8% de probabilitats que el resultat no es degui a un error estadístic). I això està encara molt per sota dels 5 sigma que els físics necessiten abans de confirmar una idea.

El debat, doncs, està servit. L’estudi ha trobat una important discrepància, una anomalia que necessita una explicació. I la de l’Univers tancat podria ser la més vàlida. De tota manera, noves investigacions podrien aportar altres idees que contribueixin a solucionar el problema. Per ara, n’hi ha prou amb dir que és possible que la idea que vivim en un Univers tancat s’hagi rebutjat massa de pressa …

https://www.nature.com/articles/s41550-019-0906-9

https://codigooculto.com/2019/11/el-universo-podria-ser-un-bucle-infinito-como-una-esfera-gigantesca/

https://www.abc.es/ciencia/abci-vivimos-universo-forma-bucle-201911051008_noticia.html