Almenys 17 nens afectats per la “síndrome del llop” per error d’una farmacèutica

Els afectats són majoritàriament nadons menors d’un any. Deu dels nens afectats són de Cantàbria, quatre d’Andalusia i tres de la Comunitat Valenciana.

Tot es deu a un error de l’empresa Farma-Química Sud SL, de Màlaga, que va comercialitzar minoxidil -un fàrmac per a la alopecia- en lloc d’omeprazol -un protector estomacal.

Així ho han indicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Salut i Famílies, que també han precisat que els altres tres afectats són tres lactants de quatre, vuit i nou mesos, ja que han insistit que “tot està controlat” i que s’han retirat els lots en 27 farmàcies andaluses, tot i que aquesta xifra podria variar si es confirma que alguna de les farmàcies a les quals va arribar el principi actiu ha distribuït a altres la fórmula magistral potencialment afectada.

Així, en el cas de la província de Granada van ser retirats lots potencialment afectats en 22 farmàcies, segons les dades facilitades per Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, després que el Departament d’Inspecció i Control de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes sanitaris hagi confirmat que hi ha hagut dues farmàcies a Granada –una a Granada capital i una altra en Motril– que han rebut lots afectats del principi actiu per a elaboració de fórmules magistrals, i que encara que una d’elles no fabrica per a tercers, l’altra sí , pel que han identificat altres 20 farmàcies que han rebut la fórmula.

A més, hi ha cinc farmàcies que van rebre lots del principi actiu –vuit en total a Andalusia– afectats i ja retirats. Així, una a Beas (Huelva), una altra a Sanlúcar de Barrameda (Cadis), una a Màlaga capital, una a Lucena (Còrdova) i una altra a la capital jiennense, segons les dades facilitades per la Conselleria.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va retirar a principis d’agost 23 lots d’aquest principi actiu omeprazol, fabricats per la farmacèutica índia Smilax Laboratories Limited i fraccionats per Farma-Química Sud, després de detectar 14 casos d’hipertricosi o excés de pèl en nens que van usar aquests productes, tres d’ells en aquest moment a Granada.

No hi ha cap afecció greu i, com marca el procediment estipulat en aquests casos, s’han analitzat les partides retirades i quan es podria haver produït la contaminació, han indicat fonts sanitàries.

Aquesta agència treballa en coordinació amb les comunitats autònomes en aquests casos i les fonts consultades han assegurat que la Conselleria de Salut i Famílies ha contactat amb tots els afectats, en els quals només hi ha hagut efectes secundaris lleus que han anat desapareixent un cop han deixat de prendre les fórmules d’omeprazol.

El minoxidil es un vasodilatador que, en principio, se usaba de forma oral exclusivamente (Loniten®) para tratar a pacientes con casos graves y resistentes de presión sanguínea alta

L’omeprazol és un inhibidor de la bomba de protons per al tractament de la dispèpsia, l’úlcera pèptica, la malaltia per reflux gastroexofàgic.

https://www.lavanguardia.com/vida/20190828/477392123/ninos-afectados-sindrome-del-lobo-error-farmaceutica.html

Al menos 17 niños de Cantabria, Andalucía y la Comunidad Valenciana padecen hipertricosis -una enfermedad que se caracteriza por el crecimiento de vello por todo el cuerpo- debido a un fallo de la empresa Farma-Química Sur SL, de Málaga, que comercializóminoxidil -un fármaco para la alopecia- en lugar de omeprazol -un protector estomacal-.

Según han confirmado a Efe fuentes del Ministerio de Sanidad, diez de los niños afectados, en su mayoría bebés menores de un año, son de Cantabria, cuatro de Andalucía y tres de la Comunidad Valenciana.

Diez de los niños afectados son de Cantabria, cuatro de Andalucía y tres de la Comunidad Valenciana

El pasado julio la Agencia Efe ya avanzó los primeros casos detectados por la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) que ordenó la retirada de farmacias y hospitales de más de una veintena de lotes del supuesto omeprazol que habían sido fabricados por la farmacéutica india Smilax Laboratories Limited.

A principios de agosto la Fiscalía de Cantabria abrió una investigación y ordenó la práctica de diligencias tras recibir una denuncia por el suministro a bebes del citado crecepelo.

Fue a finales de julio cuando se conoció que las familias de cuatro de los niños afectados, todos ellos menores de un año habían presentado una denuncia penal en los juzgados.

Todo se debe a un fallo de la empresa Farma-Química Sur SL, de Málaga, que comercializó minoxidil -un fármaco para la alopecia- en lugar de omeprazol -un protector estomacal-

https://es.wikipedia.org/wiki/Minoxidil

https://ca.wikipedia.org/wiki/Omeprazole

https://www.canarias7.es/sociedad/ninos-lobo-por-el-omeprazol-retirado-EG7833622