La multinacional Johnson & Johnson haurà de pagar una sanció de 572 milions pel seu paper en la crisi dels opiacis

El fiscal general d’Oklahoma els acusava d’incentivar el consum de fàrmacs sense advertir del risc

La multinacional Johnson & Johnson (J&J) haurà de pagar més de 572 milions de dòlars pel seu paper en la crisi dels opiacis a Oklahoma, que, segons el fiscal estatal, ha causat més de 6.000 morts en les dues últimes dècades.

Després de mesos de judici, el jutge del comtat de Cleveland Thad Balkman considera que Johnson & Johnson ha de pagar aquesta quantitat per reparar els danys causats a l’estat. En la sentència, el jutge assenyala:

“La crisi dels opiacis ha devastat l’estat d’Oklahoma i ha de reduir-se immediatament.”

El magistrat creu que el laboratori Janssen, divisió farmacèutica de Johnson & Johnson, va adoptar pràctiques “enganyoses de màrqueting i de promoció dels opiacis” i va causar una crisi de la dependència als medicaments antidolor, morts per sobredosi i un augment de les síndromes d’abstinència neonatals a l’estat.

J&J ha negat les acusacions i el seu advocat, John Sparks, ha qüestionat l’aplicació de la llei de “perjuri públic” feta pels fiscals d’Oklahoma i ha argumentat que les autoritats estatals havien “malinterpretat” la llei.

La d’aquest dilluns és una sentència mirada amb lupa per les grans farmacèutiques perquè hi ha diverses reclamacions similars en més de 40 estats del país. A més, més de 2.000 ciutats i comtats nord-americans van subscriure una demanda federal en aquest sentit.

Els opiacis són un conjunt de substàncies alcaloides que es troben a l’opi i que redueixen l’activitat del sistema nerviós central. L’opi s’extreu de l’exsudació lletosa que s’obté en fer un tall a la càpsula d’un tipus de rosella anomenat cascall(Papaver somniferum L). També s’utilitza tradicionalment el terme per a englobar els derivats de la morfina i, per extensió, els diferents compostos, encara que no provinguin de la morfina ni de l’opi, que actuen de manera semblant a ella, fixant-se en els mateixos receptors.

https://www.ara.cat/societat/multinacional-Johnson-sancio-milions-opiacis_0_2296570436.html?utm_medium=echobox&utm_campaign=T-

“La crisi dels opiacis ha devastat l’estat d’Oklahoma i ha de reduir-se immediatament”, apuntava el jutge de Cleveland Thad Balkman a l’hora de llegir la seva sentència. El magistrat ha imposat una sanció de 572.102.088 dòlars a la multinacional Johnson & Johnson (J&J) per la seva responsabilitat en la crisi d’addicció als opiacis, que hauria provocat més de 6.000 morts en les últimes dues dècades, segons els càlculs del mateix govern estatal.

De fet, va ser el fiscal general d’Oklahoma qui va impulsar la demanda contra aquesta multinacional i dues més –que van arribar a un acord extrajudicial per esquivar el judici– pel seu paper en l’episodi. Les acusava d’inundar l’estat amb fàrmacs opiacis sense advertir del risc que tenien per a la salut.

Es tracta d’una sentència molt esperada per les grans farmacèutiques, ja que hi ha altres reclamacions similars pendents de resoldre en més de 40 estats d’Amèrica, a més d’una demanda federal que van subscriure més de 2.000 ciutats i comptats.

Risc d’addicció

La sentència dona la raó al fiscal general d’Oklahoma, el republicà Mike Hunter, que va presentar una demanda el 2017 contra J&J i les farmacèutiques Purdue Pharma i Teva –que abans del judici van admetre la seva responsabilitat i van tancar un acord de conformitat de 270 milions de dòlars i 85 milions, respectivament– acusant-les de causar un perjudici públic, inundant l’estat amb medicaments opiacis sense informar amb exactitud sobre el risc d’addicció a aquests fàrmacs. Segons els documents que consten a la causa, algunes farmàcies de l’estat van arribar a dispensar 479 receptes d’opiacis cada hora el 2017.

J&J ha negat les acusacions i el seu advocat, John Sparks, ha qüestionat l’aplicació de la llei de “perjudici públic” feta pel fiscal. Argumenta que les autoritats de l’estat haurien “malinterpretat” aquesta legislació. 

Però, segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties americà, les sobredosis relacionades amb els opiacis al país van provocar la mort de més de 47.000 persones el 2017, de les quals un 36% inclouen drogues subministrades amb recepta mèdica. Els diners pagats per les dues farmacèutiques que van arribar a un pacte de conformitat extrajudicial –i també els que haurà de satisfer ara J&J– es dedicaran a finançar la investigació i el tractament d’addiccions a Oklahoma, així com a cobrir les despeses legals del procés judicial. 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Opiaci