Descobert un nou fong al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

Nova troballa al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona ha descobert una nova espècie de fong, la ‘Psathyrella montgriensis’, un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mm, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc. Es tracta d’una espècie psammòfila, adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals, i que habita entre molses.

És la troballa “més excepcional”, segons els seus responsables, del seguiment micològic que, des del 2017, està duent a terme l’associació per encàrrec del parc, que s’allargarà fins al 2020. El seu objectiu és detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna que facilitin l’ús d’indicadors.

El nou descobriment, publicat al ‘Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique’, no s’ha produït abans perquè l’espècie només surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.

Aquest és el segon cop que l’Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de ‘Psathyrella’ a Catalunya. L’any 2018 ja va publicar al mateix butlletí un article mitjançant el qual va descriure una altra nova espècie, la ‘Psathyrella codinae’ ,  en un àmbit urbà com és el Parc Nou d’Olot.
La ‘Psathyrella montgriensis’ és una espècie psamófila adaptada per viure en substrats sorrencs com platges i dunes litorals

https://www.ara.cat/societat/Descobreixen-Natural-Montgri-Illes-Medes_0_2291770887.html

https://www.elperiodico.com/es/ciencia/20190819/descubierto-nuevo-hongo-parc-natural-montgri-illes-medes-7598611

La Associació Micològica Joaquim Codina de Girona ha detectado una nueva especie de hongo en la zona de la Duna Continental del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes y el Baix Ter, ha informado la Generalitat en un comunicado este lunes.

Llamado ‘Psathyrella montgriensis’, este hongo se ha localizado por primera vez en el mundo, y se trata de una especie psamófila adaptada para vivir en sustratos arenosos –como las playas y las dunas litorales–, que se presenta como una seta con un sombrero cónico parabólico de cinco a 15 milímetros de color marrón claro, mientras que el pie es marrón grisáceo.

El hallazgo, que se ha publicado en el ‘Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique’, no se había producido antes porque la especie había pasado desapercibida, ya que sale en unos lugares “singulares” y en unas condiciones ambientales y épocas muy concretas, ha explicado la Conselleria de Territori y Sostenibilitat.