Salut detecta dos casos sospitosos de listeriosi a Catalunya

Mor una dona de 90 anys a Andalusia pel brot de listeriosi per carn contaminada

Una dona de 90 anys ha mort a causa del brot de listeriosi detectat a Andalusia. És la primera víctima mortal d’aquest brot. La dona, que havia consumit carn entatxonada de la marca “La mechá”, formava part del grup de risc de pacients afectats.

La listeriosi és una infecció causada per un bacteri que arriba a l’organisme per aliments contaminats. En la majoria de casos no presenta símptomes o són molt lleus, com trastorns digestius o febre, però pot arribar a ser mortal en la gent gran o persones amb el sistema immunològic debilitat. En el cas de dones embarassades els pot provocar avortaments o afectar el nadó.

L’alerta pel brot de listeriosi a Andalusia s’ha traslladat a totes les comunitats, per bé que el ministeri de Sanitat manté que la partida de la carn entatxonada afectada que havia d’arribar a Catalunya està bloquejada.

L’últim balanç situa en 53 les persones que estan ingressades a Andalusia -18 embarassades i dos nadons- i 114 casos confirmats. No es descarta que apareguin més casos de listeriosi perquè el període d’incubació de la malaltia és molt llarg, de fins a 70 dies.

També s’investiguen possibles casos a altres llocs on s’havia distribuït la carn. El govern de Castella-la Manxa ha declarat que en aquesta comunitat autònoma no hi ha cap cas relacionat amb la carn contaminada. I el conseller de Sanitat extremeny, José Maria Vergeles, ha fet aquest matí una crida a la calma.

“Com que ens van dir que una part del lot podria haver arribat a Extremadura vam seguir la traçabilitat d’aquest lot de carn entatxonada i només s’ha venut a la ciutat de Badajoz i se n’ha venut una part petita, perquè són 10,9 quilos.”

Extremadura hi ha un cas confirmat i quatre més en estudi. Alguns d’aquests podrien correspondre a episodis que es produeixen esporàdicament a la regió.

L’home que va ingressar amb listeriosi en un hospital de la Comunitat de Madrid ja ha estat donat d’alta. Havia consumit la carn a Andalusia.

https://www.ccma.cat/324/mor-una-dona-de-90-anys-a-andalusia-pel-brot-de-listeriosi-per-carn-contaminada/noticia/2942480/

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190820/listeriosis-catalunya-7599925

La Agencia de Salud Pública de Cataluña (ASPCAT) ha recibido este mediodía la notificación de una sospecha clínica de dos personas que podrían estar afectadas por listeriosis y que estarían relacionadas con el brote ocurrido en Andalucía por el consumo de carne mechada.

Se trata de dos personas de una misma familia residentes en la Cataluña central que recibieron hace unos días la visita de otro familiar procedente de Sevilla. Éste les trajo carne mechada de la misma marca causante de los casos en Andalucía y los tres la consumieron, según ha informado la Generalitat.

Días después del consumo, los dos residentes en Cataluña empezaron a sufrir los primeros síntomas, principalmente leves, como diarreas, fiebres y dolor en las articulaciones, de los que ya están recuperados.

Sin embargo, el familiar procedente de Andalucía tuvo que ingresar a su regreso a Sevilla en un hospital de esa ciudad, donde sigue ingresado.

https://www.lavanguardia.com/vida/salud/20190819/464156116477/listeriosis-bacteria-listeria-prevencion-infeccion-video-seo-ext.html

El brote de listeriosis en Andalucía , sobre todo en Sevilla, provocado por un lote de carne mechada ha puesto en alerta a la Consejería andaluza de salud.

La listeriosis está causada por una bacteria que contamina alimentos en estado crudo. Una vez consumidos estos alimentos los infectados sienten fiebre, dolores de cabeza o diarrea, que normalmente no revisten gravedad. No obstante, pueden ser graves en embarazadas, niños pequeños, ancianos o personas con las defensas bajas.

Para prevenir este tipo de bacteria es esencial cocinar bien los productos y mantener una higiene oportuna, sobre todo en las manos.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Listeriosi

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *