Comença l’angoixa climàtica: La capital d’Indonèsia serà reubicada perquè s’està enfonsant

Jakarta s’enfonsa i el govern indonesi vol construir una nova capital a Borneo

L’extracció d’aigua dels aqüífers és la causa principal d’un procés que en alguns llocs es desenvolupa a una velocitat de 25 centímetres anuals

Jakarta, la capital d’Indonèsia, s’enfonsa. Aquesta ciutat costanera de deu milions d’habitants està construïda en una zona pantanosa i a prop de la confluència de 13 rius. L’escalfament global i l’augment del nivell del mar hi té alguna cosa a veure. Però la causa principal és la subsidència, és a dir, el progressiu enfonsament del terreny.

Una de les raons és un urbanisme completament desordenat per fer front a l’augment de població. S’extreuen roques i sediments per anivellar el terreny i construir-hi al damunt.

Jakarta té 10 milions d’habitants
Però, sobretot, el problema és que bona part de la ciutat no té aigua canalitzada. Per això, tant les indústries com milions de persones busquen l’aigua directament als aqüífers. I l’extracció descontrolada acaba provocant l’enfonsament de la terra, que és de fins a 25 centímetres anuals en algunes àrees. Segons algunes prediccions, el 95% de Jakarta quedarà sota les aigües el 2050.

Una altra imatge de la mesquita inundada
Construir una capital a Borneo

Arranjar-ho no és fàcil i portaria molt de temps, per compensar anys de mala gestió. Per això, el govern ha optat per una mesura radical: canviar de lloc la capital. D’espai per triar n’hi ha molt. Indonèsia és un arxipèlag format per més de 17.000 illes i fa, de punta a punta, uns 5.000 quilòmetres.

Però el trasllat no serà tampoc una acció ràpida i barata. El govern ha pensat en algun lloc de l’illa de Borneo i ja ha calculat que tota l’obra costarà uns 33.000 milions de dòlars, perquè caldrà construir nous edificis per al govern i habitatges per a un milió i mig de treballadors públics. El moviment de persones començaria el 2024.

La capital es troba l’illa de Java i es traslladaria a la de Borneo
No seria el primer país que construeix una capital completament nova. L’exemple emblemàtic seria el de Brasília, la ciutat dissenyada per Lucio Costa i  Oscar Niemeyer que des del 1960 és la capital del Brasil.

També n’hi ha hagut casos semblants a l’Àsia, però més per raons polítiques, estratègiques o personals que ambientals. Als anys 90, el líder de Malàisia, Mahathir Mohamad, va fer construir una capital administrativa a Putrajaya, a uns 33 quilòmetres de Kuala Lumpur. I l’any 2005 els generals que governaven Myanmar van traslladar sobtadament la capital a Naypyidaw, una ciutat situada a 320 quilòmetres de Yangon. Això també allunyava les protestes generalitzades que s’estaven començant a produir.

De Ciutat de Mèxic a San Francisco

Jakarta tampoc no és l’única gran ciutat que afronta aquest perill. Ciutat de Mèxic, construïda en una illa i cobrint el llac on es trobava, ho fa en algunes zones uns 40 centímetres anuals.

I un estudi publicat fa un any a “Sciences Advances” pronosticava que l’àrea de la badia de San Francisco podria enfonsar-se 10 mil·límetres anuals. Els dos autors afirmaven que se n’havia subestimat el risc, degut que només comptava amb l’augment del nivell del mar i no amb la subsidència del terreny. Això comportaria que l’aeroport de San Francisco quedés sota les aigües, cosa que no passaria abans del 2100.

 

https://www.ccma.cat/324/albiren-una-bola-de-foc-que-queia-del-cel-des-de-tota-la-costa-catalana/noticia/2941976/

Comienza la angustia climática: La capital de Indonesia será reubicada porque se está hundiendo

Yakarta es la ciudad que más rápido se está sumergiendo en todo el mundo y se prevé que en 30 años quedará completamente bajo agua.

Yakarta será reubicada porque se está hundiendo

El Gobierno de Indonesia ha anunciado recientemente la trascendental decisión de reubicar la ciudad de Yakarta, la capital y la ciudad más poblada de ese país. Hasta la fecha, no han revelado de manera oficial su nueva ubicación, pero muchos estiman que podrá ser Palangkaraya, una ciudad situada entre los ríos Kahayan y Sabangau, en la isla de Borneo.

Hundimiento acelerado

El norte de Yakarta, que limita con el mar de Java, registraba un hundimiento de entre 1 y 5 centímetros anuales entre 1984 y 1991. El desplome llegó a casi 15 centímetros en varios sectores entre 2010 y 2015.

Es la ciudad que se está sumergiendo a mayor velocidad en todo el mundo, y, de acuerdo a los pronósticos actuales, en 30 años podría quedar completamente bajo el agua.

Hundimiento acelerado
Una fábrica inundada en el norte de Yakarta, un área con algunos de los canales y ríos más contaminados del mundo. Foto: The New York Times

Pero la idea de trasladar Yakarta no es reciente. La verdad es que Indonesia lleva varios años planificando la descentralización tanto administrativa como económica de su principal ciudad. En gran medida tratando de racionalizar su presupuesto, pero también por la crisis ambiental que implica esta urbe levantada sobre terrenos pantanosos.

Los culpables del fenómeno

El hombre es el primer responsable de este hundimiento. Durante años, en esta ciudad se han cavado pozos ilegales para extraer el agua subterránea, de tal forma que su suelo ha ido socavándose y al mismo tiempo quedando más débil.

A esto se suma el cambio climático, que aprovecha para ensañarse con un ya muy frágil ecosistema. Por una parte el mar, que con su aumento de nivel causado por el derretimiento de los glaciares, provoca el contraflujo de los ríos cuando llueve y las posteriores inundaciones que esto conlleva. Y por otra, los numerosos desastres naturales que ha sufrido la región durante los últimos años, como sismos, tsunamis y erupciones volcánicas.

Yakarta
Fortificación de una pared de mar del norte de Yakarta. Un muro costero gigante protege la ciudad, pero puede estar bajo el agua en 2030. Foto: The New York Times

Otras ciudades que también se hunden

Reubicar a Yakarta es una de las acciones de mayor urgencia, pero otras ciudades también serán afectadas de manera similar por el cambio climático. El Panel Internacional sobre el Cambio Climático (IPCC) publicó al año pasado un informe especial según el cual las cinco ciudades más amenazadas por el aumento del nivel del mar son: Nueva York, Nueva Orleans, Osaka, Mumbai y Guangzhou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *