750 milions de microplàstics suren al mar entre Menorca i Mallorca, una zona protegida

No és el Pacífic, sinó el Mediterrani que banya les nostres costes.  El canal de Menorca, l’àrea marina protegida que hi ha entre Menorca i Mallorca, acumula 752 milions de microplàstics o, el que és el mateix, 3,7 tones de plàstics. A l’estiu i a la primavera és quan se’n detecta més quantitat, fet que suggereix l’efecte directe que pot tenir el turisme.

https://www.ccma.cat/324/750-milions-de-microplastics-suren-al-mar-entre-menorca-i-mallorca-una-zona-protegida/noticia/2940632/

Així ho revela un estudi fet per investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (Selva), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les illes Balears i l’Escola de Negocis ESADE. Durant els anys 2014 i 2015 es van recollir mostres trimestralment per avaluar la presència de microplàstics en aquesta zona protegida.

Amenaça per a l’ecosistema

El canal de Menorca és un corredor marí de 36 quilòmetres que separa les dues illes balears més grans. Hi ha 16.000 espècies diferents, 58 de les quals estan protegides.

El canal de Menorca fa 36 quilòmetres i hi viuen 16.000 espècies diferents (EFE)

Aquestes petites partícules de plàstic són perilloses perquè són una amenaça per a l’ecosistema marí i s’introdueixen a la cadena alimentària, fins a arribar als humans.

No són grans objectes, sinó partícules de màxim 5 mil·límetres que s’han fragmentat de plàstics grans per l’efecte dels corrents i l’onatge.

Luis Ruiz-Orejón, autor principal de l’estudi, explica l’origen d’aquestes partícules:

“Tot i que hi ha partícules ja fabricades en aquestes mides, els microplàstics trobats procedien principalment de la fragmentació de plàstics de més dimensions i que, una vegada que aquest tipus de partícules entren als ecosistemes marins, són transportats pels corrents marins superficials i el vent.”

Més microplàstics a la primavera i l’estiu

Durant el període en què es va elaborar l’estudi, es va recollir una mitjana de 220.000 partícules de microplàstics per quilòmetre quadrat, que pesa 1,1 quilos. Però durant les estacions de primavera i estiu les xifres augmentaven: es van trobar unes 350.000 partícules flotants a la superfície, és a dir, uns dos quilos de plàstic per quilòmetre quadrat.

Les dades de l’informe publicat fa poc a la revista ‘Environmental Pollution’ mostren, per tant, que durant la primavera i l’estiu és quan s’hi concentra més quantitat de plàstic. Això suggereix que el turisme impacta directament en les partícules de microplàstic al mar.

Els microplàstics fan màxim 5 mil·límetres i, en la majora dels casos, es fragmenten d’objectes grans (EFE)

Aquest treball és el resultat de la tercera part del Projecte Nixe III. Durant aquesta fase, s’estudia la contaminació de plàstics flotants al Mediterrani central i occidental.

Nixe III és un projecte d’investigació que va néixer el 2010 per comparar com havien evolucionat els llocs que l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria va visitar durant els seus viatges -que documentava a fons- a cavall dels segles XIX i XX.