La papallona del boix: una plaga que s’estén per boscos de mig Catalunya

Si caminant pel bosc et trobes boixos sense fulles i llargs filaments blancs, gairebé segur que es tracta dels efectes de la papallona del boix.

La papallona del boix és una espècie exòtica del sud-est asiàtic. Va arribar a Alemanya l’any 2007 i uns anys més tard, el 2014, es va detectar a Besalú. Des d’aleshores, s’ha anat estenen com una taca d’oli.

El principal problema rau en el fet que l’eruga s’alimenta del boix, arbust molt abundant als boscos catalans, parcs i jardins. Les erugues provoquen una defoliació completa i comprometent seriosament la planta. A més, l’absència del boix pot desencadenar processos d’erosió.

Les papallones es dispersen ràpidament per la qual cosa impedir la invasió de l’espècie és impossible. Només es pot actuar a petita escala, en els boixos particulars o d’espais verds urbans.

S’hi pot fer alguna cosa? 

  • Es pot col·laborar aportant informació sobre boixedes afectades a l’aplicació Alerta Forestal! del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals.
  • La invasió de la papallona del boix ens demostra com som de fràgils davant les noves espècies exòtiques. Evitar el tràfic d’espècies i les mesures de control en origen són fonamentals.

Actualment existeix un Grup de Treball format per tècnics de diferents departaments de la Generalitat que té com a principal objectiu coordinar les accions relacionades amb la papallona del boix.

https://www.ccma.cat/324/la-papallona-del-boix-una-plaga-que-sesten-per-boscos-de-mig-catalunya/noticia/2938535/

Cada vegada és més habitual veure papallones blanques voleiant en diferents indrets. Són les papallones del boix.

Es tracta d’una plaga procedent de l’Àsia que es menja el boix. Una invasió en tota regla, gens agradable, que s’ha estès per boscos de mig Catalunya. Per allà on passen, deixen arbustos sense fulles i llargs filaments blancs.

Cada femella pondrà 600 ous, d’on sortiran unes erugues que s’alimentaran exclusivament dels boixos.

Els tècnics busquen solucions, però ja avisen que no serà fàcil. La invasió és tan intensa que ara només es pot actuar en boixos patrimonials o de jardineria, en què s’estan aplicant tractaments fitosanitaris.

El Departament d’Agricultura té una xarxa de vigilància amb trampes repartides per 20 punts de tot Catalunya. Així estudien el comportament d’una plaga que encara es coneix poc.

La gran incògnita és si els depredadors naturals seran capaços de controlar l’expansió de la papallona.

Els veïns s’organitzen al Ripollès contra la plaga

Un grup de veïns i veïnes han creat l’associació Salvem el Boix i han engegat una campanya de micromecenatge per finançar trampes per atrapar aquesta espècie invasora que s’estén a gran velocitat.

https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/La-papallona-del-boix-sesten-per-Catalunya