Méteo especial: comença l’onada de calor. La calor i el vent podrien dificultar l’extinció dels incendis a Portugal.

Fins dijous estarem immersos en una nova onada de calor. La temperatura s’enfilarà per sobre dels 35 ºC amb molta facilitat i s’arribarà als 40 ºC als indrets més càlids del país. A la costa la xafogor serà marcada

L’amenaça afecta sobretot Castell Blanc i Santarém, on als 40 graus caldria sumar la baixa humitat.

Avui serà la primera jornada de la nova onada de calor. No serà tan marcada com la de principis de juny, però tot i això caldrà estar pendents de fins on s’enfilaran els termòmetres. De moment, aquesta matinada la temperatura mínima ha estat més alta que ahir a la meitat nord i, sobretot, en zones elevades.

El cel es mantindrà serè a gairebé tot el país. L’únic a destacar serà la presència d’alguna boirina a punts del litoral i el creixement de nuvolades de tarda que podran deixar quatre gotes o algun ruixat curt al seu vessant nord.

Durant les hores centrals del dia es notarà un augment de la temperatura respecte a ahir. Avui ja es podrà fregar o fins i tot superar lleugerament la barrera dels 40 ºC a punts de Ponent i de la conca de Tremp. En conjunt, la màxima se situarà entre 29 i 34 ºC al Pirineu, el litoral, el prelitoral central

El Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per onada de calor que afecta totes les comarques, tret de la Vall d’Aran. Per avui el perill és alt a tota la zona avisada. De cara a demà, i amb la previsió d’un augment de la temperatura, el perill és molt alt al Segrià, el Pla d’Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, i alt a la resta. És per això que convé seguir els consells de Protecció Civil.

Entre demà i dimecres la temperatura tocarà sostre. Els valors podran ser entre 1 i 3 ºC més alts que els d’avui i se superaran els 40 ºC de manera força extensa al pla de Lleida. A banda, la xafogor serà molt marcada a la franja litoral, ja que la humitat es mantindrà entre el 60 i el 80%.

Els models meteorològics insinuen que dijous seria l’última jornada de calor intensa. Divendres el pas d’un front escombraria la massa d’aire càlid cap a l’est i a casa nostra la temperatura baixaria de manera notable. Fins i tot hi podria haver alguns ruixats que ajudarien a refrescar.

Fins llavors, la calor i el vent podrien dificultar l’extinció dels incendis a Portugal. L’amenaça afecta sobretot Castell Blanc i Santarém, on als 40 graus caldria sumar la baixa humitat.

https://www.ara.cat/societat/meteo/previsions/onada-calor-allargara-fins-dijous_0_2274972542.html

https://www.publico.es/internacional/incendios-forestales-portugal-fuego-calor-viento-humedad-extincion.html

“Tenemos un día muy difícil por delante”, advirtieron las autoridades portuguesas de Protección Civil, que alertaron sobre el riesgo de que el calor y el viento compliquen las tareas de extinción de los incendios que castigan el centro del país.

La amenaza afecta sobre todo a los distritos de Castelo Branco y Santarém, donde se esperan temperaturas próximas a los 40 grados, vientos y baja humedad.

Pese a la alerta, el fuego está controlado en un 90% en el frente de Vila de Rei, el más importante de los declarados este fin de semana en Portugal, según anunció hoy Pedro Nunes, comandante de operaciones de Protección Civil.

Las llamas superaron un perímetro de 50 kilómetros y unos 800 efectivos participaron en las labores de extinción del fuego, que se extendió a Mação y arrasó más de 3.000 hectáreas.

El de Vila de Rei es sólo uno de los cinco incendios que se declararon el sábado en el distrito de Castelo Branco, con otros cuatro fuegos en la vecina Sertã que fueron controlados a lo largo de ayer y de la pasada madrugada.

Las llamas en Vila de Rei, Mação y Sertã llevaron al desalojo de varias aldeas y 30 personas tuvieron que ser atendidas por los servicios médicos, de los cuales sólo una de ellas está grave, un civil que fue trasladado a la unidad de quemados de un hospital de Lisboa.

La policía portuguesa investiga las causas de los incendios forestales y ha detenido a un hombre de 55 años sospechoso de iniciar un fuego cerca de la ciudad de Castelo Branco.

La ayuda para controlar el incendio está llegando también de fuera de sus fronteras, ya que la Unión Europea está produciendo mapas satélite de los incendios a través del programa Copernicus, según informó el comisario europeo para la Ayuda Humanitaria y la Gestión de Crisis, Christos Stylianides.