El 2050 Barcelona tindrà un clima com el que ara hi ha a Múrcia

Londres tindrà el clima de Barcelona i Andorra el de San Marino, segons un estudi d’investigadors suïssos. L’any 2050, Londres tindrà un clima semblant al que ara hi ha a Barcelona i el de Barcelona serà com el que hi ha ara a Múrcia, segons un estudi publicat a la revista “Plos One”.

Jo en tindré 88, no sé si hi veuré, però si visc seré testimoni que ja ho sabíem i no vam fer prou.

Madrid tindrà el 2050 el clima que ara té Marràqueix. La capital d’Espanya registrarà un augment de 6,4ºC en els mesos més càlids de l’any, segons un nou estudi mundial sobre augment de les temperatures a les grans ciutats.

L’any 2050, les temperatures de Madrid seran comparables a les que té en l’actualitat la ciutat de Marràqueix (Marroc). Madrid i Barcelona són dues de les 520 ciutats analitzades en un estudi sobre augment de les temperatures a les grans urbs del planeta liderat per experts de l’Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric (ETH-Zurich, Suïssa), els resultats es publiquen aquesta setmana a la revista científica PLoS One.

https://www.ccma.cat/324/el-2050-barcelona-tindra-un-clima-com-el-que-ara-hi-ha-a-murcia/noticia/2934674/

Un equip de l’Escola Politècnica Federal de Zuric (Suïssa), encapçalat per Jean-Francois Bastin i Thomas W. Crowther, ha triat 520 ciutats de tot el món que siguin capitals administratives o que superin el milió d’habitants. Utilitzant models climàtics i les previsions sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle han elaborat un mapa interactiu en què es calcula el clima de cada ciutat el 2050 en comparació amb el que hi ha actualment en una altra.

Els seus resultats indiquen que l’any 2050 el clima de Madrid serà similar al que ara hi ha a Marràqueix; el de Londres, al de Barcelona; el d’Estocolm al de Budapest i el de Moscou al de Sofia.

Per a Barcelona, el mapa indica que el clima serà com el d’Adelaida, a Austràlia. Però potser és més comprensible prendre l’augment previst en la temperatura mitjana anual, que serà de 2,5 graus. Com que la temperatura mitjana de Barcelona ara és de 16 graus, el 2050 serà de 18,5 graus, com la que ara hi ha a Múrcia. I la màxima del mes més càlid serà 3,4 graus superior a la que es dona ara.

El mapa també fa previsions per a Andorra, que tindrà un clima semblant al de San Marino. La temperatura mitjana pujarà 2,7 graus i la màxima més elevada serà 5,9 graus superior a l’actual.

El mapa també dona resposta a preguntes com ara aquesta: si Madrid tindrà el clima de Marràqueix, com serà el d’aquesta ciutat marroquina? La resposta és que serà com el de Bir Lahlu, una petita població del Sàhara Occidental, situat prop de la frontera amb Mauritània. La temperatura mitjana anual pujarà 2,9 graus i la màxima més elevada serà 7 graus superior a la que es dona ara.

Previsions conservadores

Els autors assenyalen que les previsions es basen en un model conservador d’evolució de les emissions, que inclouen la seva estabilització i el desenvolupament de noves tecnologies i estratègies per reduir-les. Per tant, diuen, aquests canvis són probables fins i tot si es duen endavant estratègies de limitació.

La conclusió és que el 77% de totes les ciutats del món experimentaran, probablement, un canvi de clima que les assimilarà a poblacions que queden més al sud. La velocitat serà elevada: el desplaçament del clima serà d’entre 15 i 20 quilòmetres a l’any. Els autors consideren que les conclusions es poden aplicar a escala global i que es poden generalitzar per a tot l’hemisferi nord i part de l’hemisferi sud.

Una altra conclusió inquietant és que el 22% de les ciutats del món tindran un clima incomparable amb el que hi ha ara a cap gran població del planeta. Per tant, molts ciutadans viuran en condicions de temperatura que en aquests moments no es donen a cap gran aglomeració urbana.

Aquest estudi és el primer que fa aquestes comparacions a escala global. Al febrer es va publicar un estudi semblant, però limitat a ciutats nord-americanes i per al 2080. Una de les conclusions era que el clima d’una gran ciutat passarà a ser com el que hi ha ara a poblacions que són, de mitjana, a 850 quilòmetres i majoritàriament més al sud.

Millorar la connexió amb el públic

Una de les motivacions dels investigadors suïssos és que hi ha encara molta diferència entre el coneixement científic sobre el canvi climàtic i la comprensió o la visió que en té el públic. Expliquen que les dades i els fets tots sols no aconsegueixen canviar les actituds de la gent. Per això, han optat per elaborar un mapa en què es visualitza de forma molt gràfica els efectes que probablement es produiran.

També creuen que l’estudi ajudarà els gestors polítics. Així, expliquen que l’any 2008 Barcelona va experimentar una etapa de temps molt sec i àrid que va obligar a importar aigua per valor de 22 milions d’euros. També afirma que després d’aquest episodi es van establir estratègies per a un ús més eficient dels recursos hídrics. Creuen que si el 2050 es preveu que el clima de Londres sigui com el de Barcelona, les autoritats de la capital britànica poden aprendre del que s’està fent a la capital catalana i observar si té resultats positius.

Esperen que aquest treball ajudi a conscienciar els ciutadans:

“Permetent a la gent visualitzar el seu futur climàtic, esperem que aquesta informació pugui facilitar els esforços per mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic”.

https://www.lavanguardia.com/natural/cambio-climatico/20190711/463412923674/madrid-tendra-en-2050-el-clima-que-ahora-tiene-marrakech-y-barcelona-el-de-adelaida.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *