El gel de la Patagònia es trenca

El camp de gel sud de Xile s’està trencant com a conseqüència del canvi climàtic. La tercera extensió de gel continental més gran del món, després de les de l’Antàrtida i Groenlàndia, s’ha dividit en dos. Els científics xilens preveuen que es continuarà trencant.

Aquesta gran extensió gelada té una superfície de més de 12.000 quilòmetres quadrats, i està situat a la serralada dels Andes, a la frontera entre Xile i l’Argentina. La part argentina es denomina gel continental patagònic.

Segons els glaciòlegs de la Direcció General de l’Aigua, s’ha produït una fragmentació del gel que ha resultat en dues masses gelades: una de les dues, la més petita, té una superfície d’uns 200 quilòmetres quadrats. És una porció petita, però tot indica que és un primer pas d’una tendència creixent.

El gel s’ha aprimat i s’ha retirat, de manera que s’ha fet visible una franja de roca. Els científics van descobrir aquesta ruptura al març, quan van fer una expedició per fer balanç de les glaceres. Aquesta imatge de satèl·lit mostra la separació de les dues làmines de gel.

https://es.euronews.com/2019/05/24/el-hielo-de-la-patagonia-se-rompe

En la zona chilena de la Patagonia, un enorme conjunto de glaciares de 12.000 kilómetros cuadrados de extensión denominado Campo de Hielo sur se ha fracturado en dos, El trozo desprendido de la parte principal mide unos 208 kilómetros cuadrados Se trata de la mayor masa helada del hemisferio sur descontando la Antártida. La expedición compuesta por investigadores partió en el mes de marzo, pero ha sido ahora cuando se han conocidos los resultados. Dos icebergs se desprendieron del denominado glaciar Grey del Parque Nacional Torres del Paíne del país sudamericano este mismo año, otra alerta de que el tiempo para mantener a salvo el planeta se va agotando.

https://www.ccma.cat/el-temps/elcamp-de-gel-sud-de-xile-sesta-trencant-com-a-consequencia-del-canvi-climatic/noticia/2924030/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *