Greenpeace adverteix del “innecessari perill” de mantenir les nuclears 15 anys més

La continuïtat en l’operació de les centrals nuclears només respon als interessos de l’oligopoli elèctric. Almaraz serà la primera nuclear a tancar, el 2027

Creen residus nuclears perillosos per a la salut i el medi ambient que triguen centenars d’anys a degradar-se, i els accidents nuclears arruïnen regions vastíssimes.

Els reactors nuclears poden ser víctimes de múltiples amenaces, com ara terratrèmols, inundacions, fenòmens climatològics extrems o envelliment, i la gestió mateixa de la indústria nuclear i dels accidents, i no n’estem preparats per a cap d’aquestes.

A més, gran part dels reactors nuclears superen l’edat de la seva vida de disseny. A Europa, hi ha 25 reactors amb més de 35 anys d’operació. Estem en una nova era de risc nuclear.

L’energia nuclear és contaminant. Produeix residus radioactius que es mantenen actius durant centenars de milers d’anys, sense que hi hagi actualment opcions capaces de demostrar que romandran aïllats, i durant els quals cal emmagatzemar-los i gestionar-los adequadament.

Per això creiem que és una obligació ètica tancar les nuclears per eliminar aquests perills.

S’està signant un acord amb les elèctriques que mantindrà el risc de les seves velles nuclears fins a 15 anys sense comptar amb la participació pública

Ecologistes en Acció d’Extremadura ha reclamat aquest dissabte, quan es compleixen vuit anys de l’accident nuclear de Fukushima (Japó), el tancament de la Central Nuclear d’Almaraz. Exigeixen que no es renovi el permís d’explotació.

https://www.eldiario.es/eldiarioex/sociedad/nuclear_0_875962565.html

https://www.publico.es/sociedad/greenpeace-greenpeace-advierte-innecesario-peligro-mantener-nucleares-15-anos.html

Coincidiendo con el octavo aniversario del accidente de Fukushima, el 11 de marzo, Greenpeace ha advertido este sábado del riesgo que implica la energía nuclear y del “peligro innecesario” que supone mantener las centrales 15 años más “como plantea el acuerdo sobre el apagón nuclear en España”.

Los accidentes nucleares son “una realidad” que afecta “dura e injustamente” a la sociedad, mientras en España “se está firmando un acuerdo con las eléctricas que mantendrá el riesgo de sus viejas nucleares hasta 15 años sin contar con la participación pública”, lamenta la responsable de Greenpeace de la campaña de Nuclear, Raquel Montón, en una nota de prensa.

En la misma, se añade que Greenpeace participará el domingo y el lunes próximo en diferentes eventos relacionados con el octavo aniversario del accidente nuclear de Fukushima en las ciudades de Tarragona, Pamplona y Madrid.

Ante la ausencia de un diálogo social sobre el apagón nuclear, según el comunicado, la organización recuerda los criterios para el cierre nuclear entre los cuales “la seguridad debe ser el objetivo prioritario”.

“Los reglamentos y los protocolos de seguridad deben ser respetados y todos aquellos que se han modificado sin mejoras para la seguridad deberían restituirse”, añade.

Greenpeace se refiere además a una nueva investigación de la organización sobre Fukushima que revela que “el Gobierno japonés está confundiendo deliberadamente a los organismos de derechos humanos de las Naciones Unidas y a los expertos sobre la actual crisis nuclear” en las áreas del accidente.

La misma desvela además “los altos niveles de radiación en las dos zonas de exclusión y en áreas abiertas incluso después de los enormes esfuerzos de descontaminación”, según el comunicado.

Quins són els problemes principals de les centrals nuclears?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *