El camp magnètic de la Terra va estar a punt de desaparèixer fa 565 milions d’anys

El camp magnètic de la Terra va arribar al seu punt més baix d’intensitat, i va estar a punt de col·lapsar. Va succeir fa aproximadament 590 milions d’anys, i va poder haver impedit que el nostre fos un planeta habitable, tal com ha descobert un estudi realitzat per un equip de la Universitat de Rochester.

L’origen del camp magnètic terrestre està en el més profund de l’interior del nucli del nostre planeta. Està format per ferro sòlid envoltat de metall líquid el qual, d’acord el planeta trencada, crea corrents elèctrics que donen lloc a aquest camp magnètic.

Sense ell, el planeta no tindria protecció contra el vent solar, que acabaria deixant la superfície del nostre planeta d’una manera similar a com és actualment la de Mart.

I, ara, els investigadors de Rochester, analitzant roques que contenen informació sobre aquest camp magnètic, han descobert que aquest va aconseguir el seu punt més baix d’intensitat fa gairebé 600 milions d’anys, arribant a ser deu vegades més feble del que ho és actualment .

Les possibilitats d’habitabilitat del nostre planeta haurien quedat sentenciades en aquest instant, si no hagués estat perquè la part més interna del nucli de la Terra va començar a solidificar-se, proporcionant una nova font d’energia que va revifar el camp magnètic terrestre.

https://www.lavanguardia.com/ciencia/fisica-espacio/20190129/4685114508/campo-magnetico-nucleo-tierra-desaparecer.html

El campo magnético, el escudo que protege a la Tierra del viento solar y que permite que tenga una atmósfera y sea el mundo rebosante de vida que conocemos, estuvo al borde del colapso hace 565 millones de años, según concluye una investigación liderada desde la Universidad de Rochester (EE.UU.) y publicada ayer en la revista Nature Geoscience .

Las corrientes que se producen en el núcleo terrestre, hecho de metales como el hierro y el níquel, son las que generan el campo magnético de la Tierra. El núcleo está dividido en dos partes: una más interna, sólida, y otra más externa, líquida, que interaccionan entre ellas.

 Pero no siempre fue así: en el pasado, todo el núcleo era líquido y el campo magnético era diferente. Se piensa que la solidificación de la parte interna, que hasta ahora se estimaba que se produjo hace entre 2.500 y 500 millones de años, le dio una potencia renovada al campo magnético.

La parte interna del núcleo terrestre se solidificó justo a tiempo para evitar que desapareciera el campo magnético

Los investigadores de la Universidad de Rochester han estudiado cristales de hace 565 millones de años en Quebec (Canadá), y han deducido que en aquella época el campo magnético terrestre se invirtió con una frecuencia anormalmente alta, lo que indicaría que estuvo a punto de colapsarse. Los autores concluyen que, para que el campo magnético estuviera a punto de desaparecer, la parte interna del núcleo aún no debía haber empezado a solidificarse.

Eso significaría que la solidificación del núcleo interno llegó justo a tiempo para evitar una sentencia catastrófica para la vida terrestre. Sin el escudo del campo magnético, el viento solar podría haber despojado a la Tierra de su atmósfera y haberla condenado a ser un mundo yermo e inhabitado. Ese fue precisamente el destino de Marte, que en el pasado fue húmedo y habitable, pero se convirtió en el desierto helado que es hoy después de perder su campo magnético y gran parte de su atmósfera hace entre 4.100 y 3.700 millones de años.

https://www.quo.es/ciencia/a26071568/campo-magnetico-de-la-tierra-colapso/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *