Aïllen cèl·lules mare del càncer de mama gràcies a la impressió en 3D

Un equip de recerca de la Universitat de Girona ha aconseguit aïllar cèl·lules d’un dels càncers de mama més agressiu a partir de materials impresos amb 3D. L’objectiu és facilitar la investigació al laboratori per trobar un fàrmac que eviti la recaiguda de les pacients.

La investigació, en què col·laboren els equips de recerca biomèdica i enginyeria, s’ha finançat en part amb diners de La Marató de TV3.

A través de les impressores 3D, els científics han fabricat una mena de malles minúscules, de la mida d’una moneda, que reprodueixen els teixits i fibres de dins el cos. Es treuen cèl·lules del tumor i les posen a la malla amb l’objectiu de separar les que són cèl·lules mare, que són les que provoquen les recaigudes.

Un dels dispositius fabricat amb les impressores 3D a la Universitat de Girona

L’equip d’investigadors de la UdG han focalitzat la seva atenció en aquestes cèl·lules mare, per atacar-les directament i poder-les eliminar.

Per fer això, però, calia aïllar-les, i ho han aconseguit gràcies a la col·laboració amb el Grup de Recerca en Enginyeria de Producte de la universitat. Joaquim de Ciurana, director d’aquest grup, explica com funciona el sistema:

“És una estructura mallada que el que permet, en funció d’una sèrie de paràmetres, com porositats, espais, distància entre un element i un altre, acaba fent que la cèl·lula es pugui agafar o no, pugui créixer, i pugui fer el que els nostres companys en diuen enriquir-se.”

Teresa Puig, cap de la Unitat d’Oncologia del Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques, remarca l’avantatge d’aquesta tècnica:

“Un tumor està format per molts tipus de cèl·lules i, amb una baixa proporció, hi tindríem aquestes. Aleshores, localitzar aquestes cèl·lules en tot un tumor és bastant complicat. Aquest sistema és més net, et permet després treballar més directament amb aquest tipus de cèl·lules.”

Les matrius que han permès aïllar les cèl·lules mare del càncer de mama (ACN)

El càncer de mama triple negatiu és un dels més agressius i amb un alt índex de recaiguda. Té incidència en dones joves i entre un 20 i un 30% de les pacients tenen recaigudes en tres o quatre anys.

Només hi ha tres equips de recerca més a tot el món que fan estudis similars en 3D.

Amb aquesta nova tecnologia es podrà fer més recerca oncològica ja que és un mètode més econòmic que els tradicionals. El següent pas, per exemple, és aïllar les cèl·lules tumorals decàncer de pulmó.

Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al TwitterMostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter

Universitat de Girona@univgirona

Els investigadors @TPuigMiquel (TargetsLab) i @QuimCiurana (GREP) exposen en roda de premsa el sistema pioner que han desenvolupat, ONCOen3D, utilitzant la impressió 3D per aïllar cèl•lules mare de càncer de mama. Es presenta avui amb motiu de

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *