Cop del Suprem al Castor: sentencia que els consumidors no n’han de pagar el manteniment

El govern espanyol haurà de tornar als consumidors de gas els 18 milions d’euros que es van carregar a la factura pel manteniment del magatzem submarí de gas Castor durant els anys 2014 i 2015.

La patronal Cecot guanya el recurs i evita que es traslladi a l’usuari el pagament de fins a 4.500 M€. Entre el 2014 i el 2018 s’han pagat 200 milions per mantenir el Castor, però la xifra pujava fins a 4.500 milions durant un període de 30 anys. Xifra que hem pagat nosaltres.

Aquesta decisió del Suprem suposa un nou revés per a la gestió que el govern central ha fet del magatzem de gas, ubicat al mar a la frontera entre el País Valencià i Catalunya. A banda de pagar-ne el manteniment, l’Estat també va indemnitzar l’empresa propietària del magatzem, Escal, amb 1.350 milions d’euros, però l’any passat el Tribunal Constitucional va tombar aquesta decisió.

Es complirà la llei automàticament? Ho pagarem d’una altra manera nosaltres?

https://www.ara.cat/economia/Suprem-obligacio-consumidors-manteniment-Castor_0_2125587570.html

Nou cop judicial al Castor. Aquest magatzem de gas, propietat de l’empresa Escal (controlada en dues terceres parts per la constructora ACS, l’empresa de Florentino Pérez), va haver de tancar el 2014 pels moviments sísmics que provocava. Des d’aleshores, l’Estat s’encarrega del manteniment del Castor, amb un cost milionari que es repercuteix en els rebuts de gas tant dels ciutadans com de les empreses espanyoles.

Entre el 2014 i el 2018 s’han pagat 200 milions per mantenir el Castor, però la xifra pujava fins a 4.500 milions durant un període de 30 anys

Ara, però, el Suprem ha donat la raó a la patronal catalana Cecot, que va interposar un recurs en considerar que repercutir aquest cost en els consumidors era injust. El Suprem sentencia que l’Estat ha de reintegrar els diners que ciutadans i empreses van pagar entre el 2014 i el 2015. De moment, això són ‘només’ 18 milions d’euros.

Però el Suprem encara té recursos pendents pels pagaments que s’han fet fins al 2018. En vista d’aquesta última sentència, el més previsible és que el Suprem també estableixi que el manteniment fet en els anys posteriors tampoc l’hagin de pagar els ciutadans a través del rebut del gas.

En total, en el període 2014-2018 els consumidors han pagat uns 200 milions per mantenir el fallit magatzem de Florentino Pérez. Però la xifra seguiria creixent durant els 30 anys que s’havia de mantenir el Castor fins a sumar un cost de 4.500 milions, segons explica la Cecot.

La patronal ha celebrat la sentència i s’ha mostrat convençuda que el Suprem seguirà aplicant el mateix criteri quan avaluï els costos de manteniment que s’han fet en el període 2016-2018.

Ara falta veure què farà l’Estat per pagar el manteniment del Castor. Una opció és que ho financi amb els pressupostos de l’Estat en lloc de traslladar-ho al rebut de la llum. Una altra opció és que miri la manera de no fer-se càrrec d’aquest cost.

El TC ja va tombar la indemnització

Aquesta decisió del Suprem suposa un nou revés per a la gestió que el govern central ha fet del magatzem de gas, ubicat al mar a la frontera entre el País Valencià i Catalunya.

A banda de pagar-ne el manteniment, l’Estat també va indemnitzar l’empresa propietària del magatzem, Escal, amb 1.350 milions d’euros, però l’any passat el Tribunal Constitucional va tombar aquesta decisió.

http://www.ccma.cat/324/castor-el-suprem-sentencia-que-els-consumidors-no-nhan-de-pagar-el-manteniment/noticia/2887070/