L’ ONU cifra en más de 250.000 los muertos por tsunamis en 20 años

L’escorça terrestre està trencada en grans plaques que suren sobre el mantell i exerceixen pressions unes sobre les altres; quan el moviment entre elles és molt ràpid, es genera un terratrèmol. Perquè es produeixi un tsunami ha de produir-se un moviment vertical al fons del mar.

Cada vegada va a més. Les dades reflecteixen un dràstic augment en comparació amb les dues dècades anteriors, quan es van registrar 998 morts.

En cas de tsunami, la informació és el millor salvavides. Els actuals sistemes d’alerta permeten avisar amb cert grau d’antelació a la població en risc una vegada que els sensors instal·lats a l’oceà detecten moviments anormals com a conseqüència d’un terratrèmol. En canvi, no es pot predir amb precisió quina quantitat d’aigua va a colpejar la costa temps després ni amb quin grau de violència. La situació es complica quan el comportament del tsunami en qüestió no encaixa en cap dels patrons preestablerts: llavors el seu desenvolupament es torna imprevisible i es multipliquen les possibilitats de perdre vides humanes.

L’augment del nivell del mar no és només una amenaça per a la població de les costes de tot el món, també podria portar més tsunamis i més intensos com a conseqüència del canvi climàtic. Així ho assegura una recent investigació publicada a la revista Science Advances que defensa que l’escalfament global augmentarà els riscos pels sismes submarins i les seves posteriors inundacions a tot el planeta.

El treball, realitzat per diversos grups internacionals d’investigadors, explica que aquests perills són una conseqüència de la pèrdua gradual de terra en les costes. “La nostra investigació mostra que l’augment del nivell del mar pot augmentar significativament el risc de tsunami. Això significa que tsunamis més petits en el futur poden tenir els mateixos impactes adversos que els grans tsunamis d’avui “, assenyala Robert Weiss de Tech, professor associat al Departament de Geociències i un dels autors de l’estudi.

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20181102/onu-cifra-muertos-tsunami-7125347

Más de 250.000 personas han muerto víctimas de los tsunamis registrados en el mundo en las últimas dos décadas, principalmente en países bañados por los océanos Índico y Pacífico, según un informe de la Oficina de la ONU para la Reducción del Riesgo de Desastres (UNISDR).

En concreto, los datos acumulados en el periodo 1998-2017 elevan a 251.770 el número aproximado de víctimas mortales, mientras que los daños económicos atribuidos a los tsunamis ascienden a 280.000 millones de dólares (unos 245.000 millones de euros).

Drástico aumento

Los datos reflejan un drástico aumento de los daños en comparación con las dos décadas anteriores, cuando se registraron 998 fallecidos y pérdidas por valor de 2.700 millones de dólares, según el estudio, elaborado a partir de los datos recabados por la Universidad Católica de Lovaina.

https://www.elmundo.es/ciencia/2016/05/25/57442b8b268e3e3c368b46d9.html

El cambio climático aumenta el riesgo de tsunamis más devastadores

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *