Divendres, inusual huracà al Mediterrani

Un “medicane” anomenat Xenofont podria convertir-se en huracà i colpejar Grècia i el sud-est d’Itàlia. El terme medicane ve de “Mediterranean Hurricane” (huracà mediterrani en anglès) i es tracta d’un cicló tropical a petita escala, que es forma quan una bossa d’aire fred en altura es posiciona sobre una massa d’aigua calenta, de manera que el tardor és una època propícia per a la seva aparició.

Entre aquest divendres i dissabte el món meteorològic mediterrani està expectant. Un “medicane” batejat amb el nom de Xenofont podria convertir-se en huracà i afectar la zona del sud-est d’Itàlia i Grècia principalment, és a dir, l’àrea de la mar Jònica.

Què passarà aquest divendres i dissabte?

L’entrada d’un solc fred a la zona central del Mediterrani, una mena de falca en forma de V als 5.500 metres, cap al Mediterrani central formarà el que anomenem gota freda mediterrània o tècnicament, DANA, aquestes pròximes hores. Tot seguit, hi ha algunes discrepàncies però en els models, segons el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, la pertorbació podria aprofundir-se molt en situar-se en vertical, aire molt càlid en superfície, càlid a nivell mitjà i poc fred en alçada. L’absència de vent o pantà baromètric a la zona ho afavoriria. Gairebé com un huracà tropical. De fet, podria considerar-se huracà de categoria 1 si tenim en compte que el model de l’ECWMF, Centre Europeu, donaria vents sostinguts pròxims als 117 km/h i cops de fins a 160 km/h. Les pluges podrien superar els 200 l/m2.

La incertesa és molt gran i, de moment, cap servei meteorològic ha agafat la direcció i seguiment del fenomen de forma centralitzada. El sud-est d’Itàlia, sobretot la zona de Calàbria, les illes gregues i després la zona continental podrien ser les àrees més castigades. També Malta en forma de mala mar. Ara bé, cal remarcar que és normal aquesta incertesa tan gran en la formació i seguiment d’un fenomen erràtic i poc previsible. De moment, l’Hurricane Center de Miami no ha fet cap comunicat extraordinari, quan en algunes ocasions s’havia afanyat a fer els “advisory” o comunicats de seguiment d’huracans.

Notícia relacionada: “Huracà i medicanes, semblances i diferències”

Imatge NASA del “medicane” Numa, novembre de 2017

https://www.lavanguardia.com/vida/20180926/452041676600/el-ciclon-tropical-mediterraneo-jenofonte-comienza-a-golpear-grecia.html

Atenas, 26 sep (EFE).- Los fuertes vientos que acompañan al ciclón tropical mediterráneo (o medicane) Jenofonte soplaron hoy sobre Grecia y obligaron a cerrar los puertos del Pireo, Rafina y Lavrio, así como todas las escuelas en las islas de Míkonos, Andros y Tinos, para evitar accidentes.

El otoño ha entrado en Grecia con vientos que alcanzaron fuerza diez en la escala de Beaufort y bajadas de temperatura de hasta 12 grados centígrados en comparación con el pasado lunes.

Además, a partir de mañana se prevén fuertes lluvias y un aumento de la intensidad de los vientos, que afectarán a Grecia hasta finales de semana, informan medios locales.

El término medicane viene de “Mediterranean hurricane” (huracán mediterráneo en inglés) y se trata de un ciclón tropical a pequeña escala, que se forma cuando una bolsa de aire frío en altura se posiciona sobre una masa de agua caliente, por lo que el otoño es una época propicia para su aparición.

El ciclón fue bautizado Jenofonte por el servicio meteorológico del Observatorio Nacional de Atenas, en honor a un conocido historiador y filósofo de la Antigua Grecia, discípulo de Sócrates e Isócrates.

Desde anoche los bomberos de Atenas han recibido numerosas llamadas para retirar ramas y troncos de árboles caídos.

Según informó la Guardia Costera griega, ayer ya se tuvo que rescatar a nueve turistas que iban a bordo de un velero con bandera francesa en el Golfo Sarónico, que se abre entre las regiones del Ática y del Peloponeso, por los vientos de fuerza 7 y 8 en la escala Beaufort

Los nueve turistas fueron trasladados al puerto del Pireo y se encuentran bien.EFE

http://www.ccma.cat/el-temps/insual-huraca-al-mediterrani-divendres/noticia/2877612/