Cacera de burilles, el residu més tòxic dels que infesten les platges de Barcelona

Si l’efecte del tabac en primera mà és el que la persona es fuma, el de segona seria el fum que rep el fumador passiu, i el de tercera serien les partícules dipositades pel fum en diferents objectes, el de quarta mà serien les burilles. Burilles que han filtrat una part de les substàncies tòxiques del tabac, que queden així concentrades en la burilla. D’aquesta manera quan les burilles es llencen, la seva degradació pels agents atmosfèrics i altres mecanismes alliberen aquestes substàncies altament tòxiques al medi.

El tabac  conté com a mínim 60 substàncies cancerígenes, provoca un gran nombre de mutacions, especialment en els teixits més exposats al fum, com els pulmons o la laringe. Les alteracions en l’ADN són permanents, i s’acumulen de forma contínua mentre una persona segueixi fumant.  Els estudis que relacionen el tabaquisme amb el càncer de pulmó són irrefutables.

https://www.ara.cat/societat/burilles-residu-infesta-platges-Barcelona-contaminacio-medi-ambient_0_2046995502.html

A Espanya es consumeixen 50.000 milions de cigarretes cada any, segons l’ONG Seas at Risk, i milions de burilles acaben abandonades a l’entorn. Les restes de cigarreta són l’element contaminant més habitual a les platges, juntament amb els plàstics d’un sol ús. Una iniciativa global es proposa aquest dissabte conscienciar sobre els riscos que suposa aquest residu tòxic i no biodegradable a través d’una macrobatuda per recollir fins a un milió de burilles al llarg del litoral de Barcelona.

L’operatiu ha començat a les deu del matí i acabarà a les set de la tarda amb una “escultura de la vergonya” a tocar de l’Espigó del Gas, segons ha explicat la plataforma impulsora de la batuda, ‘No más colillas en el suelo’, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Els grups de voluntaris van equipats amb guants i ampolles de plàstic grans que quedaran plenes de burilles.

“Tant fumadors com no fumadors compartim un mateix principi: tots volem viure en una ciutat neta, maca i no contaminada”, han assenyalat des de l’organització. L’acció antiburilles es repeteix avui en diverses ciutats d’arreu del món, des de Colòmbia a Mèxic passant per l’Argentina i l’Equador.