En defensa del corall vermell, una joia de la Mediterrània a preservar

Setanta organitzacions ambientals, científiques, esportives i universitàries han sol·licitat per carta a la ministra d’Agricultura i Medi Ambient que derogui les 12 autoritzacions que el seu departament ha atorgat recentment per extreure corall vermell a la costa de Catalunya. Com destaquen els signants, l’espècie no només es troba inclosa en la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), sinó que la Generalitat va dictar l’any passat una moratòria temporal fins al 2027 per impedir la seva extracció.

El 90% dels corals de la Costa Brava entre Begur i la frontera francesa, que és on pesquen els pescadors autoritzats per l’extracció, “es troben en estat crític”, recorda Joaquim Garrabou, investigador del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC). “Necessitem protegir-los si volem seguir tenint unes colònies sanes -insisteix el científic-. Només el tancament de l’activitat podria recuperar-los”. Les organitzacions signants del manifest,  emplacen a la ministra Isabel García Tejerina a que posi fi al “furtivisme i de la sobreexplotació” de l’espècie.

En defensa del corall vermell, una joia de la Mediterrània a preservar

  • Més de 70 organitzacions, entre elles Ecologistes en Acció, han enviat una carta a la Ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, sol·licitant que derogui les autoritzacions que ha concedit per a l’extracció de corall vermell en aigües exteriors de Catalunya per als anys 2018-2019.
  • Els col·lectius inicien així una campanya de recollida d’adhesions per protegir el corall vermell de la Costa Brava i sol·liciten a la Ministra que atengui les recomanacions científiques i augmenti els esforços per evitar el furtivisme i la sobreexplotació d’aquesta espècie emblemàtica catalogada ‘En perill’.

Fa escasses setmanes el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) va adjudicar 12 autoritzacions per a l’extracció i venda de corall vermell (Corallium rubrum) en aigües exteriors de Catalunya tot i que la Generalitat de Catalunya havia introduït la suspensió temporal d’aquesta activitat extractiva durant 10 anys (concretament fins al 31 de desembre de 2027).

Aquest fet ha provocat una gran polèmica, tant entre la comunitat científica com en la societat civil, i ha motivat una campanya per a la protecció del corall vermell a les costes catalanes. Ecologistes en Acció s’ha adherit a una carta oberta al costat d’altres 70 organitzacions, entre les quals també hi ha els principals centres de recerca, entitats de caràcter ambiental i d’activitats subaquàtiques.

La Generalitat va prendre la decisió de suspendre temporalment l’extracció de corall a la llum dels resultats dels darrers estudis científics. Concretament, un informe publicat per 14 científics de cinc centres de recerca alertava que el 90 % de les poblacions de corall vermell en aigües de Catalunya (tant en aigües interiors com exteriors) estan en un estat de conservació crític.

En aquest informe s’afirma, a més, que la majoria de les poblacions es poden considerar ecològicament extintes, de manera que la comunitat científica recomana amb caràcter d’urgència el tancament de l’activitat extractiva de corall vermell mitjançant l’establiment d’una moratòria de 20 anys ampliable. D’altra banda, i d’acord amb aquesta alarmant situació, el 2015 aquesta espècie es va incloure en la llista vermella de la Mediterrània elaborada per la IUCN en la categoria “En perill”.

Lydia Chaparro, ecòloga marina portaveu d’Ecologistes en Acció, considera que “el MAPAMA ha concedit intencionalment llicències en les zones de la costa catalana en què no hi ha aigües interiors (del Cap de Begur fins a la localitat d’Arenys de Mar), ometent les recomanacions científiques que alerten del greu estat de les poblacions de corall vermell”.

Ecologistes en Acció considera alarmant que el Govern, en lloc de donar suport a la recuperació d’una espècie emblemàtica i de gran importància ecològica com el corall vermell, prefereixi defensar els interessos d’un petit col·lectiu davant els interessos del conjunt de la societat.

Els esforços realitzats per la Generalitat de Catalunya per a protegir les colònies de corall vermell van en línia de les recomanacions internacionals de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM). Totes elles són vinculants per a les parts contractants, i per tant també per a Espanya, així com Directives i Reglaments europeus en vigor que insten a preservar l’hàbitat natural i les espècies marines en perill a la Mediterrània.

Joaquim Garrabou, coordinador de l’informe i investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), posa l’accent en la necessitat que s’accelerin les mesures per garantir la conservació del corall vermell, no només a Catalunya, sinó a nivell de la Mediterrània.

Aquest investigador destaca que les obligacions d’Espanya en virtut de l’Acord de la CGPM per a l’explotació sostenible del corall vermell avalen la decisió de la Generalitat de Catalunya.

Garrabou ha declarat: “Entre les mesures de la CGPM es preveu el tancament espai temporal de les pesqueries així com la prohibició de capturar corall vermell a profunditats inferiors als 50 metres, tret que hagin estudis científics que avalin una excepció. Però amb les dades que disposem sobre l’estat de les poblacions de la costa catalana, el tancament d’aquesta activitat és l’única solució viable per recuperar les poblacions de corall vermell”.

A més, l’investigador ha afirmat que un control de les talles de les colònies explotades resultaria el tancament de facto de la seva extracció, ja que la majoria no arriben les talles mínimes legals (7 mm de diàmetre). I ha conclòs: “La moratòria establerta per la Generalitat va en bona línia, però les llicències atorgades pel Ministeri dificultaran encara més la lluita contra el furtivisme i la sobreexplotació de corall vermell a la Costa Brava”.

La carta oberta compta amb el suport de nombroses entitats ecologistes i centres d’activitats subaquàtiques. Col·lectius molt diversos han començat a organitzar activitats per tal de conscienciar i impulsar la protecció efectiva del corall vermell. Els bussejadors declaren que es tracta d’una de les joies de la Mediterrània que cal preservar.