Més del 90% de l’aigua embotellada conté micropartícules de plàstic

L’enemic a casa. Segons l’estudi, fet per Orb Media i la Universitat de Nova York, el plàstic prové del procés d’embotellament i l’envàs. En el 93% dels casos han trobat restes de polipropilè, niló i tereftalat de polietilè (PET). Aquest fet corroboraria que part del plàstic prové del procés d’envasament.

http://www.ccma.cat/324/mes-del-90-de-les-aigues-embotellades-contenen-microparticules-de-plastic/noticia/2844106/

Un estudi liderat per l’organització Orb Media i la Universitat de NovaYork-Fredonia assegura que l’aigua envasada conté micropartícules de plàstic, tot i que no se saben els riscos que això té per a la salut.

Els investigadors han analitzat més de 250 ampolles de diferents marques de nou païsosdiferents: el Líban, l’Índia, la Xina, Mèxic, el Brasil, Kènia, Indonèsia, Tailàndia i els Estats Units.

En el 93% dels casos han trobat restes de polipropilè, niló i tereftalat de polietilè (PET).

Les marques que s’han analitzat són Aqua (Danone),  Aquafina (PepsiCo), Bisleri de l’Índia, Dasani de Kènia, EPura de Mèxic, Evian, Gerolsteiner, Minalba del Brasil, Nestlé PureLife, la xinesa Wahaha i San Pellegrino.

Aquests plàstics són presents tant en el procés d’embotellatge com en els envasos, i se n’han trobat també, en menys quantitats, en l’aigua envasada en ampolles de vidre.

Resultats de l’estudi

L’estudi ha analitzat 259 ampolles de 27 lots diferents, de 11 marques, en 19 localitzacions de 9 països.

Els resultats de les anàlisis són molt diversos i van des de les 17 ampolles -un 7%- on no s’ha detectat contaminació per plàstic a una ampolla que conté 10.000 micropartícules de plàstic per litre. Un 93% de les ampolles analitzades han donat resultats positius en aquestes partícules.

S’han buscat micropartícules de plàstic de dues mides:  partícules més grans de 100 microns i partícules més petites, d‘entre 6,5 i 100 microns -tenint en compte que 100 microns són 0,01 mil·límetres i 6,5 són 0,0065 mil·límetres.

Les anàlisis sobre el nombre de partícules més grans de 100 microns han detectat una mitjana de 10,4 partícules de plàstic per litre d’aigua.

Les partícules més petites, d’entre 6,5 i 100 microns, s’han trobat en una mitjana de 314,5 micropartícules per litre, tot i que en una ampolla s’ha arribat a les 10.000 partícules per litre.

Les marques Nestlé PureLife i Gerolsteiner són les que tenen una mitjana de 930 i 807 micropartícules de plàstic per litre, respectivament, mentre que San Pellegrino i Manalba són les que en tenen menys, amb 30 i 63,1 micropartícules de plàstic per litre cada una.

Per detectar les partícules més petites, de menys de 100 microns, s’hn creat el sistema Galaxy Count de detecció fluorescent, que permet comptar les partícules més difícils de veure.

En vidre també, però menys

La directora de l’estudi creu que el plàstic pot provenir tant del procés d’envasament com de les ampolles de plàstic, ja que l’aigua envasada en vidre també té aquestes partícules, tot i que se n’han detectat menys. La comparació és, de mitjana, de 1.410 a 204 micropartícules de plàstic per litre.

Aquest fet corroboraria que part del plàstic prové del procés d’envasament o també podria ser que en el moment d’obrir l’ampolla l’aigua es contaminés amb el plàstic del tap, sense descartar el del mateix envàs.

Les marques asseguren que les seves plantes embotelladores compleixen amb tots els estàndards més alts de qualitat i seguretat.