La força del vent complica les tasques d’extinció de l’incendi al parc de Doñana

Diverses vegades s’ha fet menció en aquest bloc del perill i situació de risc del parc natural de Doñana, per contaminació, per sequera, ara per incendi. La més important reserva ecològica d’Europa, llar de més de 400 espècies animals. Crema Doñana. Cada onada de calor va associada a incendis devastadors.

Calor i sobretot unes fortíssimes ratxes de vent canviant es van conjurar aquest diumenge per convertir el parc natural de Doñana, la zona de protecció del Parc Nacional, en un infern. Malgrat els esforços del mig miler d’efectius desplaçats a la zona, i entre els quals s’incloïen un centenar de militars de la UME, a final de la tarda de diumenge encara no s’havia aconseguit estabilitzar l’incendi iniciat la nit de dissabte a Moguer (Huelva) i que va obligar a evacuar 2.300 persones de matinada. Així mateix, altres 50.000 persones van quedar incomunicades durant la tarda de diumenge al nucli de platja de Matalascañas a causa del tall de la seva única carretera de sortida per agilitzar les tasques dels bombers.

http://www.ccma.cat/324/un-incendi-amenaca-donana-i-obliga-a-desallotjar-mes-de-1500-persones/noticia/2796179/

L’incendi forestal que es va declarar dissabte a la nit al paratge de La Peñuela de Moguer, a Huelva, ha arribat aquest matí fins a l’espai natural protegit del parc de Doñana

El fort vent, amb ràfegues de 60 quilòmetres l’hora, i la calor que fa a la zona han ajudat el foc a avançar amb rapidesa. Per això aquesta matinada s’han hagut de desallotjar unes 2.000 persones de dos càmpings a la localitat de Mazagón, el Parador Nacional de Mazagón i una instal·lació militar. Alguns dels desallotjats ja els han autoritzat a tornar a casa.

L’incendi avança sense control amb tres focus molt actius. Un gran núvol de fum i cendra es pot veure des de quilòmetres de distància:

Ver imagen en Twitter

Ver imagen en Twitter
 A primera hora de la tarda, el foc ha revifat per un canvi en la direcció del vent, que també bufa amb més força.

S’ha tallat en tots dos sentits la carretera A483 que comunica la població d’Almonte amb Matalascañas per reservar-la al pas dels vehicles d’extinció. En aquesta població de platja han quedat atrapats milers de conductors que havien anat a passar el dia.

Les autoritats locals recomanen als veïns no sortir de casa, però asseguren que no hi ha perill que l’incendi arribi fins a aquesta localitat. El foc es veia així a la tarda des de la platja de Matalascañas:

La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, ha explicat que els bombers treballen en tres fronts de l’incendi però, ha dit, “el que més preocupa és el que està més a prop del parc nacional de Doñana i és el que els bombers estan intentant controlar”.

En l’extinció de l’incendi treballen més de 500 efectius entre bombers i membres de la Unitat Militar d’Emergències amb una vintena de vehicles. Aquest matí s’hi han afegit 21 mitjans aeris. Els responsables dels bombers preveuen mobilitzar més mitjans segons com evolucioni el foc.

El delegat del govern a Andalusia no ha volgut fer una estimació de l’area cremada, però diu que els efectius de bombers “han actuat en una línia de set quilòmetres de costa i també cap a l’interior del Parc”.

El conseller de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia, José Fiscal, ha dit que els bombers treballen en tots els punts del foc, però que “fan un esforç especial” a la zona del parc de Doñana.

Podria ser intencionat

El conseller de Medi Ambient andalús ha dit en declaracions a una emissora de ràdio andalusa “que tot apunta que la mà de l’home està darrere” d’aquest incendi forestal que té quatre focus.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/incendio-donana-6127291