Ultimàtum de la Unió Europea a Barcelona i a Madrid per la contaminació per NO2

El diòxid de nitrogen o òxid de nitrogen (IV) (NO2), és un compost químic format pels elements nitrogen i oxigen. El diòxid de nitrogen és de color marró-groguenc.
El NO2 present en l’aire de les ciutats prové en la seva major part de l’oxidació del NO, la font principal són les emissions provocades pels automòbils. D’altra banda, el NO2 intervé en diverses reaccions químiques que tenen lloc a l’atmosfera, donant lloc tant a la producció d’ozó troposfèric com de partícules en suspensió secundàries menors de 2,5 micres (PM2,5), les més nocives per a la salut. De manera que a l’hora de considerar els efectes del NO2 sobre la salut s’han de tenir en compte no només els efectes directes que provoca, sinó també la seva condició de marcador de la contaminació deguda al trànsit i la seva condició de precursor d’altres contaminants.

Els òxids de nitrogen són en general molt reactius i al inhalar afecten el tracte respiratori. El NO2 afecta els trams més profunds dels pulmons, inhibint algunes funcions dels mateixos, com la resposta immunològica, produint una minva de la resistència a les infeccions. Els nens i asmàtics són els més afectats per exposició a concentracions agudes de NO2. Així mateix, l’exposició crònica a baixes concentracions de NO2 s’ha associat amb un increment en les malalties respiratòries cròniques, l’envelliment prematur del pulmó i amb la disminució de la seva capacitat funcional.

El Diòxid de nitrogen (NO2) és un dels causants de la famosa pluja àcida, ja que en reaccionar amb el vapor d’aigua produiria àcid nítric. Els efectes sobre l’agricultura, la ramaderia, els boscos, els sòls i les aigües són devastadors.

La Comissió Europea dona només dos mesos per aplicar mesures correctores a Barcelona i a Madrid abans de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

http://www.ccma.cat/el-temps/ultimatum-de-la-unio-europea-a-barcelona-i-a-madrid-per-la-contaminacio-per-no2/noticia/2773449/

La Comissió Europea ha llançat un ultimàtum a l’estat espanyol per la contaminació a Barcelona i Madrid. Brussel·les amenaça de portar l’excés de diòxid de nitrogen, el NO2, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, si d’aquí dos mesos no hi ha mesures que reverteixin la situació.

El NO2 mata 70.000 persones cada any

L’ultimàtum està motivat pel fet que aquesta contaminació és “un seriós risc per a la salut” dels ciutadans. Es calcula que 400.000 persones moren prematurament cada any a Europa per la contaminació, de les quals 70.000 s’atribueixen directament al NO2, el triple de morts que hi ha cada any causats per accidents de trànsit a tota la UE.

A més d’aquests centenars de milers de morts anuals, milions d’europeus tenen greus problemes respiratoris i cardiovasculars, també atribuïbles a la contaminació. Per començar a solucionar-ho, la CE reclama reduir el trànsit i fomentar de debò els vehicles elèctrics. L’executiu comunitari també ha fet advertiments semblants a Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia.

Barcelona diu que “ja s’ha posat les piles”

Després de saber-se l’ultimàtum de la UE, l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que és conscient del problema i que vol posar-hi solució. La regidora de medi ambient del govern municipal, Janet Sanz, ha dit que “ja s’ha posat les piles“, però que no ho poden fer sols:

“Totes les actuacions que desenvolupi la Unió Europea seran benvingudes. Ara bé, aquí el que necessitem és que no només depengui de les ciutats, sinó que també el govern de la Generalitat i l’estat espanyol posin tots els recursos necessaris per garantir precisament aquesta bona salut pública dels veïns i veïnes i, per tant, ens ajudin no només amb etiquetes sinó amb accions concretes, amb projectes, amb recursos, amb competències, per evitar aquesta mala contaminació que patim.”

L’ultimàtum de la UE és per a l’àrea de Barcelona i també per la de Vallès-Baix Llobregat, perquè les dades del període 2010-2014 mostren que els nivells de NO2 “tot i la millora destacada per Espanya i els plans i mesures adoptats, s’han excedit contínuament.”

https://es.wikipedia.org/wiki/Dióxido_de_nitrógen