Any Internacional dels Llegums. Setmana de la Ciència

Enguany uns dels temes centrals de l’edició de la Setmana de la Ciència  són els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums.

Les lleguminoses són importants per dues raons: perquè en els llegums, el seu gra, hi ha una proporció important de proteïnes i perquè són capaços de fixar el nitrogen de l’atmosfera

Si bé no són dels més usats en algunes cuines, aquest grup d’aliments dins de la fruita seca aporten una gran quantitat de nutrients, sobretot, fibra. Per això és que es torna vital consumir diàriament a la llar, per poder prevenir i tractar diverses malalties. Coneix quines són les cinc llegums que no poden faltar a la teva cuina.

Cereals i llegums amb una proporció de carn o peix, fruita i verdura i un raig d’oli són la base de la nostra dieta.

Les llenties, els cigrons, les faves, els pèsols, les mongetes i la soja són una colla d’aliments humils i saludables cent per cent.
La modernitat els ve depreciant al igual que al pa, la gent tendeix a treure’ls de la taula perquè són la “carn dels pobres”. I, ai!, quina quantitat d’obesitats es curarien, quin nombre incalculable de càncers digestius no existirien, si de nou tornéssim a la cullera per menjar llegums estofades sense greix, a lo pobre però a lo sa.
Contenen propietats de molta qualitat. Tota la moderna nutrició per als malalts, esportistes i ajuda alimentària, en situacions urgents de supervivència, s’elabora amb proteïnes de soja, que cobreixen perfectament les necessitats humanes.
Alt percentatge en hidrats de carboni, com tots els vegetals, no tenen colesterol. Constitueixen una magnífica font de fòsfor, ferro, zinc, potassi i vitamines del grup B.
Els llegums ens donen fibra en abundància, arreglen el restrenyiment i prevenen els càncers de l’aparell digestiu.
Deixarem una bona herència acostumant als nostres descendents a menjar-los i recuperant-los com un plat principal diversos dies a la setmana. Encara tenim entre nosaltres saludables ancians, gairebé centenaris, que se’n recorden d’haver-se alimentat de llegums diàriament durant la seva infància i joventut.

http://www.xtec.cat/ieslabisbal/salut/A_els_llegums.htm

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ciencia/ano-legumbres-articulo-pere-puigdomenech-5593386

La FAO, la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, declaró este 2016 como el Año de las Leguminosas. Está sirviendo para recordarnos la importancia de unas plantas que han sido, son, y probablemente serán esenciales para nuestra agricultura y nuestra alimentación.

Las leguminosas son importantes por dos razones: porque en las legumbres, su grano, hay una proporción importante de proteínas y porque son capaces de fijar el nitrógeno de la atmósfera. Sus proteínas no pueden competir en calidad con las de origen animal, pero son más abundantes que en los cereales. La fijación de nitrógeno significa que en su cultivo no es necesario añadir abonos nitrogenados. Por estas razones, leguminosas y cereales han sido la base de la agricultura desde sus orígenes. Proporcionan proteínas y energía y permiten rotaciones de cultivos donde ello es posible.

Cuando hablamos de legumbres, las hay que son típicas de Oriente Próximo y el Mediterráneo, como garbanzos, lentejas o habas; otras que llegaron de América, como judías y guisantes. Tampoco debemos olvidar la soja, originaria de China, que es una fuente esencial de proteínas vegetales para alimentación humana y animal. Se pueden añadir los altramuces, las arvejas, la alfalfa o los tréboles, aunque los usamos menos, sobre todo para alimentación animal. Hay una intensa investigación sobre la biología de las leguminosas tanto para eliminar las enfermedades de algunas de ellas y para hacerlas más productivas como para mejorar sus proteínas. También hay una investigación muy activa para entender la fijación del nitrógeno que es producto de una simbiosis de las plantas con bacterias. Extender este mecanismo a los cereales es un viejo sueño en el que se trabaja activamente.

Ganarse los garbanzos o pelear por un plato de lentejas son expresiones que conservamos en nuestra tradición. Cereales y legumbres con una proporción de carne o pescado, fruta y verdura y un chorro de aceite son la base de nuestra dieta. Celebramos poder tener un buen plato de legumbres en la mesa siempre que lo deseemos.

¿Cuáles son las mejores legumbres?