El terratrèmol d’Equador

No, no ens hem oblidat d’aquesta notícia. Hem esperat a tenir més dades sobre els efectes del mateix. No podíem oblidar-la perquè tenim alumnes equatorians al nostre centre i també amics. Tots ells, evidentment, han patit i pateixen per les notícies que venen del seu país.

Un terratrèmol, ja ho hem comentat altres cops, es produeix quan les ones – ones sísmiques en aquest cas – generades al trencar-se una massa de roques sotmesa a esforços arriben a la superfície terrestre i provoquen la seva sacsejada. Les ones sísmiques son un tipus d’ona (forma de transmissió d’energia) mecànica que necessita d’un medi per poder transmetre’s (a diferència de les ones electromagnètiques com les del espectre visible, les radiacions ultraviolades o les ones d’infraroig). En aquest cas el medi son les roques que formen la Terra.

El terratrèmol que ha afectat l’equador ha estat un terratrèmol de tipus tectònic, produït pel trencament d’una massa de roques degut – en aquest cas – al moviment d’apropament de dues plaques tectòniques: la de Nazca i la Sudamericana (veure Fig 1.)

Fig 1. Mapa de la superfície terrestre on poden veure’s les diferents plaques litosfèriques i els moviments relatius entre elles.

La teoria de la Tectònica de Plaques, el paradigma (idea guia) actual de la geologia, va ser proposada per Tuzo Wilson en 1965 a partir de les idees de la deriva continental de Wegener i l’expansió del fons oceànic de Hess i altres. Segons aquesta teoria la superfície terrestre es troba dividida en una sèrie de fragments (com les peces d’un puzzle) anomenats plaques litosfèriques que es mouen entre si. Cada placa està formada per escorça (oceànica, continental, de transició o intermitja) i una part del mantell superior que s’anomena mantell litosfèric. El gruix de les plaques oscil.la entre els 100 i els 300 Km. El seu comportament es bàsicament rígid. Les plaques poden fer tres tipus de moviments relatius entre si: d’apropament (convergent o vora destructiva), de separació (divergent o vora constructiva ) i de lliscament lateral (vora transformant)(veure Fig 2.)

Fig 2. Els tres tipus de moviments entre plaques

És en el límit entre les plaques, en les vores, on es concentra gairebé el 95 % dels volcans i terratrèmols que es produeixen a la Terra. Per tant podem delimitar les plaques (que és lo que va fer Wilson) situant els epicentres dels terratrèmols i els volcans de la Terra (veure Fig 3.)

Fig 3. Mapa de la superfície terrestre on les plaques poden delimitar-se al situar els epicentres dels terratrèmols i els volcans.

Però perquè es mouen les plaques? En el fons la causa de tot és l’alliberament de la temperatura del nucli, que s’està refredant, a través del mantell i l’escorça. El nucli extern, líquid, va refredant-se progressivament i solidificant-se. És a dir que el nucli intern va creixent. El pas de líquid a sòlid comporta alliberament de temperatura. Aquesta temperatura escalfa la base del mantell respecte a la part superior més freda. Això provoca corrents de convecció – mecanisme que s’estableix en el si d’un fluid per redistribuir la T entre una base calenta i una part superior més freda – i aquests arrosseguen les plaques en primera instància.  Els llocs on es separen dues plaques – que coincideixen amb les dorsals oceàniques – son indrets amb forta sortida de magma i on es genera l’escorça oceànica (veure Fig 4.). La sortida de magma ajuda a empènyer les plaques i a moure-les.

Fig 4. Esquema d’una dorsal oceànica (límit constructiu o zona d’acreció perquè és on es genera nova escorça oceànica).

Les zones on dues plaques s’apropen poden ser diversos tipus: d’apropament entre una placa d’escorça oceànica i una de continental, d’apropament entre una placa d’escorça oceànica i un altre d’oceànica i d’apropament entre una continental i una continental (veure Fig 5.)

Fig. 5. El tres tipus de zones d’apropament entre plaques. Cal remarcar que en lloc d’astenosfera es preferible utilitzar el terme mantell superior més plàstic (per més informació veure http://www.raco.cat/index.php/ECT/article/view/88909). La paraula litosfera comprèn en tots els dibuixos els colors grisos (escorça continental i oceànica més part del mantell litosfèric)

L’important en el cas d’una placa que es posa sota l’altre – que acostuma ser d’escorça oceànica més densa que la continental – es que refreda la part superior del mantell i per tant torna a produir una diferència de temperatura entre la base del mantell i la part superior del mateix i això a la vegada torna a mantenir els corrents de convecció. A la vegada la placa que subdueix tira – fa una estrebada – que també contribueix al moviment de les plaques.

En el cas d’equador ens trobem que el terratrèmol ha estat originat per una subducció d’una placa d’escorça oceànica sota una de continental. Aquesta subducció comporta la generació de terratrèmols i volcans en la zona ( a més de la creació d’un orògen o serralada de subducció que anomenem els Andes, veure Fig 6.)

Fig 6. Esquema d’una subducció de tipus Andí entre una placa de litosfera oceànica (placa de Nazca) i una placa de litosfera continental (placa Sudamericana).

Per tant el terratrèmol d’equador i les posteriors rèpliques (ajustaments de la massa de roques que es va trencar), s’han d’encabir dins d’aquest context que acabem de descriure.

No serà el darrer terratrèmol que equador haurà de patir ja que el procés de la Tectònica de Plaques continuarà durant bastant de temps, al menys fins que el nucli no es refredi del tot. La única solució – com en el cas de Japó que es troba en una zona de subducció entre plaques de litosfera oceànica –  és la prevenció. No podem predir però si prevenir. Invertir en la millora de les construccions i en una bona gestió del risc sísmic pot minvar el nombre de morts i persones afectades. És la única sortida que tenim davant dels riscos geosfèrics que afecten a aquestes zones.

Adjunto la darrera informació del terratrèmol d’equador apareguda al diari “ElDiario” (veure http://www.eldiario.es/internacional/terremoto-Ecuador-deja-victimas-heridos_0_507449480.html). Tant sols recordar que en aquest cas, com en molts d’altres, els més afectats han estat aquells que tenen pocs recursos. Poder valdria la pena començar a treballar per una millora en la distribució dels recursos i en la gestió del medi ambient. Poder això contribuiria a minvar el patiment de la gent. Poder.

El terremoto de Ecuador deja 525 víctimas y 4.000 heridos

Nueva réplica de 6,1 grados en la costa norte de Ecuador
El temblor inicial causa más de 3.000 millones de dólares en daños materiales
EFE
20/04/2016 – 12:05h
Nuevo terremoto de 6,1 en la costa norte de Ecuador
Nuevo terremoto de 6,1 en la costa norte de Ecuador EFE
MÁS INFO
El terremoto de Ecuador deja a 88.000 niños sin escuela, según Unicef
ETIQUETAS: Ecuador, terremoto en Ecuador
La Fiscalía General de Ecuador ha elevado a 525 el total de víctimas como consecuencia del terremoto del pasado y las sucesivas réplicas que sacuden el país desde entonces. Al elevado número de víctimas se suman más de 4.000 heridos y 231 desaparecidos.

Entre las víctimas se contabilizan once extranjeros, entre ellos un inglés, un irlandés y dos canadienses. Todavía quedan quince fallecidos por identificar, según datos oficiales.

Este miércoles se ha registrado otra réplica de 6,1 grados en la escala de Richter en la costa norte de Ecuador, a unos cien kilómetros del pueblo de Pedernales. En el que fallecieron cerca de 500 personas como consecuencia del primer seísmo, de 7,8 grados. La réplica se ha registrado a 15,7 kilómetros de profundidad, aunque no se ha emitido por el momento una alerta de tsunami, según ha informado EFE.

En el día de ayer, se produjo una segunda réplica de magnitud 6 en la zona norte de la costa y que se sintió en la capital del país, Quito, entre otras regiones, según ha informado el Instituto Geofísico de la Escuela Politécnica Nacional.

El temblor inicial ha afectado a un tramo de costa del Pacífico de más de cien kilómetros, donde ha causado daños valorados inicialmente por las autoridades en unos 3.000 millones de dólares.

2 pensaments a “El terratrèmol d’Equador”

Els comentaris estan tancats.