Quins països cultiven transgènics?

Els transgènics, ja ho hem comentat en altres posts, varen ser “creats” per solucionar la fam mundial, millorar les collites, minvar les malalties vegetals…etc. En resum: la gran promesa que ens havia de portar anys i anys de benestar. Ara be, és això cert?

En un article aparegut al diari “Público” (http://www.nuevatribuna.es/articulo/sostenibilidad/paises-cultivan-transgenicos/20160417202702127464.html), ens parlen de quins països cultiven transgènics, quins son majoritàriament aquests cultius (sobretot soja i blat de moro) i quines les suposades avantatges. Sobre aquest darrer punt cal matissar que els transgènics estan dissenyats per ser tolerants amb els herbicides (aquí cal recordar el paper de Monsanto i el seu herbicida Glifosat que tant nefastes conseqüències està tenint i tindrà) que son necessaris per mantenir els monocultius pels quals l’agricultura convencional (basada en l’agronegoci de les transnacionals com Monsanto, Sygenta, Dupont i altres) aposta.

Però el més impactant de l’article, que també havíem ja comentat, és el fet que si comparem el rendiments mitjans per hectàrea – és a dir si entrem tant sols a valorar els aspectes econòmics que tant preocupen a l’agricultura tradicional – podem llegir que “Europa occidental ha superado también en rendimientos a la colza transgénica canadiense, lo cual sugiere que en condiciones similares, la combinación de semillas no modificadas y de prácticas de gestión de los cultivos que se realiza en Europa occidental es más propicia a incrementar la productividad que los sistemas de transgénicos”. Si a més d’aquesta preocupació tant sols econòmica, valorem el fet que els transgènics – amb tota la seva bateria de fertilitzants i pesticides associats – contaminen el medi ambient degradant-lo fins a deixar els sòls inservibles, la pregunta del milió és per a què son necessaris?. Donat que a més consumeixen gran quantitat de recursos fòssils (bàsicament petroli en la fabricació dels fertilitzants i pesticides que necessiten per poder créixer) i per tant també contribueixen al canvi climàtic, sembla que la resposta es clara: serveixen per mantenir el poder econòmic de una sèrie de multinacionals que han vist – des de fa molts anys – que l’alimentació és un gran negoci ( per ser una necessitat bàsica per a la humanitat) que cal controlar i dominar.

La nostra aposta, diferent de tot aquest sistema basat en monocultius intensius i en l’ús de recursos desaforat per produir aliments de baixa qualitat (tant recursos que al fer la taxa de retorn energètic aquesta surt molt baixa), és canviar a un model agroecològic on els aliments fossin produïts en petites comunitats, distribuïts a escala local (sense gran transport) i cultivats amb criteris d’agricultura ecològica.

Per acabar voldria recordar que les multinacionals estan presents en molts països a través d’empreses que  o bé son filials amb altres noms o utilitzen llavors seves però les “etiqueten” amb el seu nom. Aquest fet fa que la gent que no coneix el tema compri productes que no son tot l’ecològics que ells voldrien i que segons la propaganda de la empresa diu que son. Per això us poso un link a un article publicat ja fa un cert temps al diari “El País” sobre empreses “espanyoles” que incorporen dins de les seves llavors – especialment el blat de moro – modificacions genètiques procedents de la multinacional monsanto (veure https://translate.google.es/translate?hl=ca&sl=es&u=http://elpais.com/diario/2008/04/29/sociedad/1209420001_850215.html&prev=search). Curiosament dins d’aquestes empreses podem trobar a “Llavors Fitó”.  Recordem que les nostres accions, com triar els aliments que posem a taula o allò que sembrem, podem modificar i canviar moltes coses. SOM EL QUE MENGEM i cal triar i apostar per allò que vetlli pel benestar de les persones, comunitats i el medi ambient. En les nostres mans – com a consumidors i productors – està en part la solució.

¿Qué países cultivan transgénicos?

El desarrollo de los transgénicos se ha centrado mayoritariamente en dos productos vegetales básicos, la soja y el maíz, que juntos suponen el 80% de la superficie mundial de este tipo de cultivos.

Protesta de Greenpeace contra los cultivos transgénicos.

Protesta de Greenpeace contra los cultivos transgénicos.

Según un informe de Greenpeace, hay alrededor de 500 millones de pequeñas explotaciones agrarias en todo el mundo, y constituyen el sustento de 2.000 millones de personas, produciendo aproximadamente el 80% de los alimentos que se consumen en Asia y África subsahariana.

“Estas comunidades son igualmente de las más vulnerables a la pobreza y al hambre. La seguridad alimentaria depende de la capacidad de dichas comunidades de acceder a los recursos y a los mercados, de asegurar sus medios de vida y de producir alimentos variados y nutritivos para las comunidades locales. Los cultivos transgénicos no se han diseñado para satisfacer estas necesidades”, asegura la organización ecologista.

transgenicos

El desarrollo de los transgénicos se ha centrado mayoritariamente en dos productos vegetales básicos —la soja y el maíz—, que juntos suponen el 80% de la superficie mundial de este tipo de cultivos.

“El rasgo transgénico más común, de lejos, es la tolerancia a los herbicidas, que está diseñada para usarse en monocultivos a gran escala. La producción de cultivos transgénicos acarrea costes en insumos elevados y sostenidos, por lo cual son aún más inapropiados para las necesidades de los pequeños agricultores”, sostiene Greenpeace.

transgenicos2

De hecho, el 90% de la superficie mundial de cultivo de transgénicos se localiza en los Estados Unidos, Canadá y tres países emergentes: Brasil, Argentina y la India. No obstante, en la India el único transgénico cuyo cultivo está extendido en las pequeñas explotaciones agrícolas es el algodón, un cultivo no alimentario.

En Argentina, el boom de la soja transgénica ha sido impulsado por grandes explotaciones agrícolas que han ido comprando tierras y desplazando a los pequeños agricultores, y que son además muy dañinas con el medio ambiente.

Por consiguiente, “tales patrones de producción de transgénicos suponen una amenaza para el medio ambiente y para la fuente de recursos de los pequeños agricultores que abastecen los sistemas alimentarios locales. Esto significa que, incluso si los cultivos transgénicos incrementasen los rendimientos globales de ciertos cultivos básicos clave —lo cual parece improbable— esto no implicaría necesariamente que mejoraran la seguridad alimentaria”.

Greenpeace considera que la clave para atajar el hambre es asegurar los medios de vida de las comunidades en las que hay inseguridad alimentaria, y no producir toneladas de productos básicos vegetales para las cadenas de suministro mundiales, haciéndolo además de maneras que minan los medios de vida de estas, sus sistemas alimentarios y los recursos naturales.

transgenicos3

Por otra parte, una comparación regional muestra que los países de Europa occidental han logrado obtener unos rendimientos medios por hectárea de maíz mayor que los de los sistemas de maíz transgénico predominantes en Estados Unidos (EE. UU.); Europa occidental ha superado también en rendimientos a la colza transgénica canadiense, lo cual sugiere que en condiciones similares, la combinación de semillas no modificadas y de prácticas de gestión de los cultivos que se realiza en Europa occidental es más propicia a incrementar la productividad que los sistemas de transgénicos.