It always seems impossible, until it’s done: la detecció directa d’ones gravitatòries

Més informació sobre les ones gravitacionals……

….Hem passat de pensar que vivíem a un tros de terra recolzat a sobre de la closca d’una tortuga gegant, a plantejar-nos comptar quants forats negres hi havia al principi de l’Univers, no és poc per a una espècie de primats més aviat físicament poc dotats, però que fan ciència…..

Font: http://elblocdelesvocacionscientifiques.fundaciocatalunya-lapedrera.com/2016/02/22/it-always-seems-impossible-until-its-done-la-deteccio-de-ones-gravitatories/

It always seems impossible, until it’s done: la detecció directa d’ones gravitatòries

L’anunci de la detecció directa d’ondulacions de l’espai-temps que s’anomenen ones gravitatòries confirma una de les conseqüències de la Relativitat General d’Einstein – pel meu gust, la part de la física més bella i elegant que coneixem-  i, sobretot, representa l’aparició d’una important nova eina a disposició de la Humanitat per a l’exploració de l’Univers. Durant les properes dècades s’abordaran tota mena de preguntes espectacularment interessants per als cosmòlegs i astrònoms. La situació te similituds amb l’aparició del microscopi o del telescopi. Un dels cosmòlegs més famosos del mon feia broma fa pocs dies dient que els humans hem passat de pensar que vivíem a un tros de terra recolzat a sobre de la closca d’una tortuga gegant, a plantejar-nos comptar quants forats negres hi havia al principi de l’Univers. No és poc per a una espècie de primats més aviat físicament poc dotats, però que fan ciència.

La detecció “directa” de l’existència d’ones gravitatòries

A la primera frase del paràgraf anterior la paraula clau és “directa”. L’existència d’ones gravitatòries ja s’havia inferit d’observacions indirectes del comportament d’estrelles de neutrons – un descobriment que va merèixer el premi Nobel de Física de l’any 1993. El que és  realment remarcable és que les ones gravitatòries s’hagin pogut detectar directament, malgrat ser tan extremadament febles quan arriben a la Terra.

Tot indica que les ones gravitatòries que es van detectar provenien de la col·lisió de dos  forats negres d’una massa de més de dues dotzenes de Sols cadascun, compactades en uns volums minúsculs, que en els moments finals de la col·lisió giraven un al voltant de l’altre a una velocitat propera als 300.000 km per segon. Tot plegat va generar un alliberament d’energia inimaginable, durant un breu instant possiblement més brillant que totes les estrelles de l’Univers observable a la vegada.

L’esdeveniment es va produir fa uns 1.300 milions d’anys i des d’aleshores les ones s’han anat escampant per l’Univers, com passa a la superfície d’un llac infinit quan hi cau una pedra. Per detectar la petitíssima vibració que la pertorbació gravitatòria va produir a la Terra quan va arribar aquí el 14 de setembre passat, calia disposar d’una màquina que fos capaç de discernir una vibració d’una deu mil·lèsima del diàmetre d’un nucli atòmic, barrejada amb totes les altres vibracions que hi ha a la Terra. Potser seria més fàcil sentir el caminar d’una formiga avançant cautelosament pel terra durant el punt àlgid d’un concert de AC/DC. Increïble. Deixa la boca badada.

Hi ha una màquina capaç de discernir una vibració d’una deu mil·lèsima del diàmetre d’un nucli atòmic?

Bloc de foment de les vocacions cièntifiques_ ones gravitatòries_ vista aèria de l’interferòmetre de LIGO a Livingston

Aquesta màquina es diu LIGO (sigles de Laser Interferometer Gravitational Observatory), i és possible, entre altre coses, gràcies a l’absolutament extraordinària precisió que es pot assolir amb la llum làser, l’eina principal de la fotònica.

Curiosament, el principi físic en que es basa el làser també el va inventar Einstein. Les extraordinàries propietats de la llum làser són les que fan possible les aplicacions de la fotònica a les telecomunicacions, a la biologia o a la medicina.

Per exemple, només amb llum làser es poden fer els delicadíssims flashos de llum, que duren unes poques mil·lèsimes d’una bilionèsima de segon, que utilitzen actualment els oftalmòlegs per a cirurgies oculars.

It always seems impossible, until it’s done

Bloc de foment de les vocacions cièntifiques_ ones gravitatòries_Inspecció òptica a l’interferòmetre LIGO a Livingston (crèdits LIGO)

Els ICFOnians sempre recordarem quan els nostres amics pioners de parts essencials de LIGO ens n’explicaven els detalls fa anys.

Preguntats pel perquè de treballar en una cosa que semblava impossible d’assolir, contestaven “justament perquè sembla impossible”. Nelson Mandela també deia  “It always seems impossible, until it’s done” una actitud totalment ICFOniana.

Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

Lluis Torner ICFOEl Prof. Dr. Lluís Torner, director de ICFO, és catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) des de l’any 2000 i ha dut a terme la investigació i l’educació en diverses àrees de la fotònica durant gairebé 30 anys. Forma part del consell d’innovació Sorigué, del patronat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, del patronat del Barcelona Institute of Science and Tecnology, del consell de l’associació europea Photonics21, del consell assessor de la Comissió Europea FET, a més de ser assessor en una diverses institucions amb seu als EUA, la Unió Europea, Canadà i Austràlia en matèria de polítiques de recerca, innovació i esperit empresarial.

Fellow de l’Optical Society of America, l’Optical Society Europea i la Societat Europea de Física, va rebre el Premi GenCat de Joves Investigadors l’any 2000, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit al 2010 i el Premi de Lideratge de l’Optical Society of America el 2011.

Podeu trobar més informació al web de l’ICFO: www.icfo.eu