Els ulls de David Bowie

Se’n va anar el 10 de gener, ara farà un mes, un dels grans músics del nostre temps, pare d’algunes de les cançons més inspiradores i fascinants de les últimes cinc dècades : Let’s Dance con ‘Modern Love’, ‘China Girl’, Hours,  Heathen o més recentment The Next Day.

David Bowie no tenia els ulls de diferent color (heterocromia) si no que va perdre la simetria de les pupil·les per una baralla per una noia  d’adolescent , un cop va anul·lar el múscul de l’iris que estava sempre obert (anisocòria).

Potser David Bowie i el seu gos Max s’assemblaven ja per endavant i el destí els va ajuntar perquè convisquessin. Fos com fos la veritat és que tots dos compartien un tret molt peculiar: la diferència de color en els seus ulls: David Bowie tenia anisocòria i el seu gos heterocromia.

http://ciencia.ara.cat/centpeus/2016/01/12/els-ulls-de-david-bowie/

No. David Bowie no tenia els ulls de diferent color. Tots dos eren blaus, malgrat que un es veia negre i era un dels seus trets característics. Tampoc tenia heterocromia, com passa amb algunes persones, alguns gats i també els gossos Husky siberians. De fet, va néixer amb els dos ulls normals i, arrel d’una baralla, un dels dos va quedar danyat.

El color dels ulls depèn del pigment que hi hagi a l’iris, la membrana muscular que es contrau i dilata en funció de la quantitat de llum que hi hagi. La pupil·la es la obertura que queda a l’interior de l’iris i normalment la veiem de color negre, excepte en algunes fotografies amb flaix. En aquests casos es veu vermell simplement pel reflex dels vasos sanguinis de l’interior de la retina.

No tots els animals tenen iris iguals. Els gats controlen el pas de la llum tancant i obrint un iris que no és rodó sinó que sembla “tallat”. Així poden tancar millor, mentre que, de nit, permet una obertura més gran que la que tenen els animals diürns.

En els humans es poden notar canvis en el color de l’ull quan la pigmentació no és homogènia per tot l’iris. Aleshores, segons estigui distés o contret, predomina un o altre color, habitualment verds i marrons o grisos i blaus. Segons l’humor, la llum o l’estat anímic, l’iris es dilata i el color canvia.

Per controlar l’iris hi ha dos músculs amb funcions oposades. El múscul dilatador de la pupil·lal’envolta i en resposta al sistema nerviós simpàtic es contrau, de manera que queda encongit i la pupil·la s’engrandeix. Per tancar la pupil·la hi ha un altre múscul que fa la funció oposada. S’anomena, com és previsible, múscul constrictor de la pupil·la i està regulat pel sistema nerviós parasimpàtic. Com que el control dels dos músculs depèn del sistema nerviós autònom, no tenim control voluntari sobre les pupil·les. La llum, la por, els nervis o coses com un orgasme, poden fer que es dilatin o contraguin, però un no pot agafar i obrir-les o tancar-les a voluntat.

El cas d’en David Bowie va ser una historia de joventut. Una baralla per una noia, un cop de puny a l’ull amb tanta mala sort que va danyar el control de la musculatura i l’iris va quedar permanentment obert. Per això es veia el negre de la pupil·la sempre, que destacava molt amb el blau de l’altre ull. Tots dos tenien l’iris blau, però en el que estava contret, no es veia. Com que el color sembla diferent, es pot confondre amb la heterocromia, però en realitat només és un problema de perdre la simetria en les pupil·les. Per això el nom correcte del cas és anisocòria.

http://www.que.ad/curioses/201602041515-david-bowie-tambe-tenia-cada.html

El gos de David Bowie també tenia un ull de cada color

David Bowie compartia una de les seves senyes d’identitat més característiques amb el seu gos, Max: els dos tenien un ull de cada color.

Diuen que els gossos i els seus amos acaben semblant-. Potser David Bowie i el seu gos Max s’assemblaven ja per endavant i el destí els va ajuntar perquè convisquessin. Fos com fos la veritat és que tots dos compartien un tret molt peculiar: la diferència de color en els seus ulls.

En el cas de Bowie és ben sabut que el fet que tingués un ull de cada color responia a una malaltia anomenada anisocoria , una lesió en un dels ulls que fa que una de les pupil·les sigui més petita que l’altra. Així, depenent de la llum, els seus ulls es veien de color diferent.

El cas del seu gos és diferent. Max, que ara viu amb l’dona Bowie, Iman, també té un ull de cada color, però en el seu cas és fruit de la heterocromía . Com es pot apreciar a la imatge posseeix un ull marró i un altre blau.

Sens dubte aquest tret va haver de hermanarlos.

 

El gos de David Bowie també tenia un ull de cada color

http://goliathisdead.com/2016/01/28/david-bowie-el-dia-despues/

Ilustración de Helen Green Art.