Un equip valencià guanya un apartat del concurs de disseny del tren supersònic Hyperloop

El tren supersònic Hyperloop, un ambiciós projecte de l’emprenedor Elon Musk  pretén transportar persones a una velocitat de 1.200 km/h a través de levitació magnètica.

El grup de 5 estudiants obté el primer premi en les categories de disseny general i propulsió, les dues en què s’havia presentat

“Hem dissenyat una nova configuració de levitació que maximitza l’eficiència energètica al mateix temps que millora la capacitat d’adaptar-se sense perdre qualitat”, explica un d’ells, segons una nota de premsa publicada al web de la Universitat Politècnica de València.

La levitació magnètica, també coneguda pel seu acrònim anglès Maglev, és un mètode pel qual un objecte és mantingut a flotació per acció únicament d’un camp magnètic

Un cas particular molt interessant el constitueixen els superconductors, materials que a temperatures prou baixes, tenen un comportament diamagnètic perfecte. Aquests materials “expulsen” les línies de camp magnètic del seu interior i d’aquesta manera leviten sobre els imants externs. Aquesta és la base d’una de les tecnologies de disseny d’un Maglev.

Font :http://www.ara.cat/tecnologia/Hyperloop-concurs-tren_supersonic-equip_valencia_0_1516648515.htm

Makers UPV, un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha guanyat el primer premi en la subcategoria de disseny general del tren supersònic Hyperloop, un ambiciós projecte de l’emprenedor Elon Musk que pretén transportar persones a una velocitat de 1.200 km/h a través de levitació magnètica.

El concurs, que se celebrava a la Universitat de Texas A&M i reunia a més de mil estudiants, agrupats en més de 100 grups i representant a universitats de tot el món, comptava amb aquest premi de disseny en la categoria “Design Only’, el qual ha acabat en mans dels valencians, a més del de millor subsistema de propulsió.

Els guanyadors de la categoria més important—’Design and Build’— però, han estat els estudiants de l’Institut de Tecnologia de Massachussetts (MIT), que ara estan citats, juntament amb 22 equips més, a construir un prototip del que serà la càpsula d’aquest tren supersònic. Els diferents projectes seran posats a prova el mes de juny en una pista d’1,6 km que SpaceX està construint a Califòrnia.

La levitació superior i l’estalvi, les claus

Makers UPV no es presentava en les categoria reina per falta de recursos. Malgrat això, els valencians marxen de Texas amb una gran satisfacció, ja que han aconseguit guanyar els dos premis a què optaven. El seu disseny consistia en la creació d’ una càpsula que levités des de la part superior del tub, permetent així prescindir del rail inferior. Comptava amb un sistema de propulsió similar al de una aeronau i també amb un sistema de fre d’emergència i un control de navegació. Així ho presentaven:

Proposta de disseny de l’Hyperloop
El que més ha valorat el jurat de la seva proposta és que implicava un estalvi del 30% del cost inicial. “Hem dissenyat una nova configuració de levitació que maximitza l’eficiència energètica al mateix temps que millora la capacitat d’adaptar-se sense perdre qualitat”, explica un d’ells, segons una nota de premsa publicada al web de la Universitat Politècnica de València.

Exemple cassolà

https://www.upv.es/noticias-upv/noticia-7893-hyperloop-es.html

Hyperloop

Ángel Benedicto, Daniel Orient, David Pistoni, Germán Torres y Juan Vicén, seleccionados para competir por el diseño del tren supersónico

[ 18/12/2015 ]

Hyperloop

El equipo Hyperloop UPV, formado por los estudiantes de la Universitat Politècnica de València Ángel Benedicto, Daniel Orient, David Pistoni, Germán Torres y Juan Vicén, y tutorizado por el profesor de la UPV Vicente Dolz, ha sido seleccionado para competir en el concurso internacional de diseño del Hyperloop, el tren supersónico llamado a revolucionar el mundo del transporte de alta velocidad.

Organizado por SpaceX, la empresa de aeronáutica de Elon Musk (inventor y fundador de la marca de coches eléctricos Tesla) el proyecto Hyperloop planea un medio de transporte de alta velocidad que, en teoría, será capaz de viajar desde el centro de la ciudad de Los Ángeles al centro de la ciudad de San Francisco en menos de 35 minutos. Es decir, realizar 563 kilómetros a más de 1.100 km/h (685 mph).

Un coste estimado 30 veces menor que el del tren de alta velocidad previamente propuesto para unir San Francisco y Los Ángeles

Hyperloop es, además, un concepto de diseño abierto a nuevas aportaciones que tiene por objeto la generación de un sistema rápido, barato, con salidas casi inmediatas para el viajero y sostenible ambientalmente.

En septiembre de 2012 Musk estimó que el coste del Hyperloop entre San Francisco y Los Ángeles sería de unos seis mil millones de dólares, 30 veces menos del coste del tren de alta velocidad de California propuesto para dar servicio entre ambas ciudades, lo que hizo que el estado reconsiderase su propuesta y diese una oportunidad al proyecto.

Único equipo universitario español seleccionado

El equipo de estudiantes de la UPV, único universitario español seleccionado, competirá en la fase final contra algunas de las universidades más prestigiosas del mundo, como por ejemplo el Massachusetts Institute of Technology (MIT). En total, participarán 318 equipos, pertenecientes a 162 universidades de 16 países.

Una vez superada la primera fase conceptual, los equipos tienen hasta el próximo 13 de enero para presentar sus resultados. La cita definitiva tendrá lugar los días 29 y 30 de enero en la Universidad AM de Texas (Estados Unidos).

Germán Torres, ingeniero aeronáutico y director técnico del proyecto, explica que éste “intentará aplicar las tecnologías de levitación más revolucionarias, así como lo último en sistemas de control y sensorizado. El diseño del sistema de propulsión es todo un reto. Queremos que queden impresionados, y para ello vamos a dar el máximo de nosotros”.

Miembros de Makers UPV

Los cinco alumnos seleccionados pertenecen a Makers UPV, una asociación universitaria integrada en el programa Generación Espontánea UPV, cuyo objetivo es completar la formación universitaria a través de las competencias transversales, aquellas comunes a la mayoría de las profesiones y que se relacionan con la puesta en práctica integrada de aptitudes, rasgos de personalidad, conocimientos y valores adquiridos.

Más información