Vents huracanats a l’Atlàntic i temperatures 40ºC per sobre del normal al pol nord

El canvi climàtic porta implícit les situacions extremes de tot tipus:

Tornados, inundacions i tempestes de neu als Estats Units han deixat un panorama de destrucció i caos en bona part del sud-oest i mig-oest del país, on estats com Texas s’intenten recuperar d’una onada de tornados inusual per a l’època. Només el dissabte, 11 persones van morir pel fort temporal en aquest Estat del sud. En tota la regió afectada al país, la xifra de víctimes ascendia ahir almenys a 44.

En Amèrica del Sud més de 160.000 evacuats per inundacions s’han produït a Argentina, Paraguai Brasil i Uruguai. “Es tracta d’una de les pitjors crescudes dels últims 50 anys”, han explicat experts.

Al Regne Unit les pluges torrencials dels últims dies ha provocat inundacions al nord del país, amb milers de persones evacuades i el desplegament de l’exèrcit per participar en les tasques de rescat. L’alerta segueix activada a les zones més afectades dels comtats de Lancashire i Yorkshire, a l’àrea del Gran Manchester i en Cumbria davant la previsió de noves precipitacions intenses a mitjans d’aquesta setmana.

En Espanya el mes de desembre està sent extremadament càlid.

I avui les notícies que ens ofereix Tomás Molina són la previsió de vents inusualment huracanats a l’Atlàntic i temperatures 40ºC per sobre del normal al pol nord

Quina serà la pròxima situació excepcionalment anòmala de la climatologia de demà?

http://www.ccma.cat/el-temps/vents-huracanats-a-latlantic-i-temperatures-40c-per-sobre-del-normal-al-pol-nord/noticia/2705011/

Les condicions meteorològiques del Pol Nord seran de rècord de calor sense precedents aquesta setmana. La temperatura en aquesta zona del planeta pot ser fins i tot positiva entre dimecres i dijous, i se situarà uns 40 graus per sobre de la que haurien de tenir aquests dies.

La causa d’aquest desgavell meteorològic serà un seguit de borrasques que s’encadenaran per portar aire des de la costa de Portugal fins al mateix pol. En particular, una de les borrasques, batejada com a “Frank”, serà tan profunda com si fos un huracà, i anirà acompanyada de vents superiors als 130 km/h. Els vents es deixaran sentir aquest dimarts amb molta força a les Illes Britàniques i a Islàndia i dimecres arribaran al mar del Noruega.

Aquesta pot ser una de les borrasques més intenses i mai registrades al Mar del nord, però el que la fa única, és l’impuls d’aire càlid que provocarà a la zona polar. El dia de cap d’any, la temperatura a 1.500 metres d’alçada serà la mateixa que tenim avui a Catalunya. En el mapa següent podeu veure fins a on s’endinsa la isoterma dels 0ºC en el aquest nivell dels 850 hPa. Podria dir-se que és tan estrany com si es congelés l’infern.