Més a prop de la vacuna

El Dia Internacional de l’Acció contra la Sida es commemora l’1 de desembre de cada any, i es dedica a donar a conèixer els avenços contra la pandèmia de VIH / sida causada per la extensió de la infecció del VIH

Font:http://www.lavanguardia.com/vida/20151130/30479692074/vih-sida-vacuna.html

Potser si Freddie Mercury, el cantant i líder de la banda de rock ­Queen, hagués resistit uns mesos més, la sida no li hauria llevat la vida aquell 20 de novembre del 1991. I és que en els mesos i anys següents es van aprovar fàrmacs eficaços contra el VIH, el virus causant de la malaltia, que a mitjans dels anys noranta van obrir la via a controlar la infecció. Des d’aleshores, s’han desenvolupat nous tractaments antiretrovirals, cada vegada més eficients i amb menys efectes secundaris, i la ­sida ja no és, en la majoria de casos, una malaltia mortal, sinó crònica.

Ara la lluita contra el VIH podria estar a punt de fer un altre pas de gegant cap a l’eradicació d’aquesta pandèmia, que segons Onusida afecta 37 milions de persones a tot el planeta. A mitjans del 2016 començarà el primer assaig clínic d’una nova vacuna terapèutica que imita la resposta immunitària que presenten unes quantes persones capaces d’inhibir el virus sense prendre medicació. Aquesta vacuna podria establir les bases per a una cura funcional de la malaltia.

“Els propers cinc anys seran decisius”, indica Bonaventura Clotet, al capdavant de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital Universitari Germans Trias i Pujol. “Provarem una vacuna terapèutica i
testarem dues estratègies amb les quals pretenem, d’una banda, trobar i treure al virus dels seus amagatalls en l’organisme; i de l’altra, bloquejar completament la seva capacitat d’infectar”, ­afegeix.

La vacuna a la qual es refereix Clotet, anomenada HTI, ha estat dissenyada en el marc del programa Hicavat per un equip d’investigadors d’IrsiCaixa i és molt diferent de les que fins al moment s’havien provat sense èxit; aquelles buscaven estimular el sistema immunitari perquè reconegués el virus.

Però “no es tracta que l’organisme ho reconegui, perquè ja ho fa i genera una resposta immunitària contra ell enorme. El problema és que el VIH canvia molt de pressa, per la qual cosa quan les defenses han après a reconèixer una variant del virus i l’ataquen, es troba que s’ha d’enfrontar a una altra de nova. I així successivament, fins que el sistema immunitari s’esgota”, explica ­Beatriz Mothe, del grup d’ immunitat cel·lular i genètica de l’hoste d’IrsiCaixa.

El que ha fet aquesta investigadora és buscar quines parts del virus es mantenen invariables malgrat les mutacions i ha dissenyat una vacuna que ensenya als limfòcits T CD8, cèl·lules de defensa del sistema immunitari, a identificar eficaçment totes aquestes possibles variants, perquè així les destrueixin.

“Durant molts anys hem estudiat la resposta d’un petit percentatge de pacients que aconsegueix, de manera natural, controlar la infecció. Presenten algunes característiques genètiques protectores, però sobretot són capaços de generar una resposta immunitària molt forta i específica, diferent de la de la resta de persones infectades.

Recerca. Una doctora treballa amb vacunes en un laboratori de l’hospital Clínic de Barcelona
Recerca. Una doctora treballa amb vacunes en un laboratori de l’hospital Clínic de Barcelona

Això ens va donar la idea per fer una vacuna que es dirigeixi
a atacar aquestes parts invariables, que són el taló d’Aquil·les del virus,” afirma Mothe.

L’assaig clínic constarà de tres fases. La primera començarà “probablement abans de l’estiu”, durarà entre 12 i 18 mesos i hi participaran uns 30 voluntaris sense el VIH. L’objectiu serà comprovar la seguretat i la capacitat d’ HTI per induir una resposta immunitària.

Per a la segona fase es reclutaran prop de 80 pacients amb el VIH i en tractament antiretroviral, se’ls aplicarà la vacuna i se’ls retirarà el tractament. Se sap que quan una persona interromp la teràpia, a les dues setmanes aproximadament el virus es reactiva i comença a replicar-se de nou. És l’anomenat efecte rebot, que serà justament on se centraran els investigadors.

“Si observem que en un gran nombre de pacients s’ endarre­reix significativament aquest efecte rebot o fins i tot aconseguim que no reaparegui, sabrem que la vacuna funciona”, assenyala Mothe. L’última fase implicaria un nou assaig amb un grup molt més gran de voluntaris per validar els resultats, que podria dur-se a terme cap al 2018-2019.

No obstant això, per controlar la pandèmia del VIH, la vacuna terapèutica no és suficient. Quan aquest retrovirus entra en l’organisme, es cola en un tipus de cèl·lules del sistema immunitari, anomenades limfòcits T CD4, i “aconsegueix enfilar-se en l’ADN de la cèl·lula, la part més íntima, per això és tan difícil treure’l d’allà”, explica l’investigador Icrea a IrsiCaixa Javier Martínez-Picado. Llavors, comença a replicar-se i infectar noves cèl·lules.

La teràpia actual que s’aplica a les persones infectades aconsegueix mantenir la seva càrrega viral (la concentració de virus a la sang) indetectable. Tot i això, alguns virus aconsegueixen amagar-se, es queden en el genoma cel·lular en estat latent, i formen el reservori viral. De manera que si la persona deixa de prendre la medicació, aquest VIH s’activa i comença a replicar-se.

“Des d’IrsiCaixa creiem que la vacuna terapèutica s’haurà de combinar amb fàrmacs que aconsegueixin despertar el VIH i fer-lo sortir de l’amagatall. És essencial impactar el reservori, només així podrem començar a parlar d’eradicació”, assenyala Clotet, que afegeix que, a més, investiguen un tipus d’anticòs, una nova immunoglobulina, amb el qual pretenen bloquejar la capacitat d’infecció viral i destruir encara més el reservori.

“En els propers anys podem comprovar si anem per bon camí, si aquestes estratègies que estem desenvolupant funcionen. El nostre objectiu és aconseguir eradicar el virus, però som conscients que fer-ho al 100% serà molt difícil. Com passa en el càncer, potser quedarà alguna cèl·lula adormida amb virus, però no farà falta tractament, per la qual cosa s’aconseguirà una cura funcional”, conclou Mothe.