Les holografies, una realitat… Any Internacional de la Llum

La Setmana de la Ciència es celebra del 13 al 22 de novembre. El tema central d’aquest curs girarà al voltant de la celebració, enguany, de l’Any Internacional de la Llum . Durant aquesta setmana, gaudirem de diverses activitats relacionades.
La llum dona la imatge de la realitat, els nostres ulls són fàcilment enganyats com a simples lents que són.

Un d’aquests fenòmens que més criden l’atenció són les holografies. La holografia és una tècnica avançada de fotografia que consisteix a crear imatges tridimensionals basada en l’ocupació de la llum. Per això s’utilitza un raig làser que grava microscòpicament una pel·lícula fotosensible. Aquesta, en rebre la llum des de la perspectiva adequada, projecta una imatge en tres dimensions.

La holografia va ser inventada l’any 1947 pel físic hongarès Dennis Gabor, que va rebre per això el Premi Nobel de Física en 1971. Va rebre la patent GB685286 per la seva invenció. No obstant això, es va perfeccionar anys més tard amb el desenvolupament del làser, ja que els hologrames de Gabor eren molt primitius a causa de les fonts de llum tan pobres que s’utilitzaven en els seus temps. Originalment, Gabor només volia trobar una manera per millorar la resolució i definició de les imatges del microscopi electrònic. Va cridar a aquest procés «holografia», del grec «holos» (complet), ja que els hologrames mostraven un objecte completament i no només una perspectiva.

 

Tavi Caselles en seu bloc :https://fislab.wordpress.com/, ens ofereix com fer una “quasi holografia cassolana”

Continuant amb l’any de la llum, les holografies sempre  pressionen especialment si no tenim ocasió de veure’n massa sovint.holo

Amb un petit artilugi fet amb materials molt a l’abast podem veure una imatge hologràfica amb l’ajut d’un mòbil o d’una tauleta. Es tracta d’utilitzar el plàstic rígid i transparent de la tapa d’algunes caixes de CD o DVD (en algunes també de la part posterior. Primer cal realitzar una plantilla de les mides de la fotografia i amb l’ajut d’un cúter retallar quatre peces idèntiques que, convenientment enganxades, formaran una piràmide truncada tal com es pot veure en el vídeo.Cal situar la punta de la piràmide truncada sobre la tauleta o el mòbil (en aquest cas haurem de reduir les mides) i observar la imatge lateralment… sembla realment una imatge hologràfica en moviment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *