Una imatge val més que mil paraules

Una gràfica pot donar-nos informació sobre  moltes coses. Aquest és el cas de la gràfica que avui penjo. Extreta del blog d’Ugo Bardi (http://cassandralegacy.blogspot.com.es/2015/09/peak-what-peak-with-shale-oil-well-have.html).

L’autor de la gràfica és Jean Laherre, que conjuntament amb Collin Campbell varen ser els autors – en l’any 1998 – de l’article aparegut a la revista Scientific American sobre la fi del petroli barat (http://www.oilcrisis.com/campbell/endofcheapoil.pdf).

En aquest cas, la gràfica reflecteix l’evolució dels pous de fracking als USA. Com es pot veure, reflecteixen o millor dit segueixen molt bé la forma de la corba de Hubbert d’esgotament de qualsevol recurs. Aquesta evolució ja havia estat esmentada a la web d’Oil crash fa un cert temps (veure http://crashoil.blogspot.com.es/2015/01/entrevista-roberto-ochandio.html i http://crashoil.blogspot.com.es/2013/11/el-fracking-se-fractura.html).

Per tant, i a la vista de la gràfica…….on queden les promeses de que el fracking aconseguirà acabar amb les necessitats d’importació de cru als USA? On queden els somnis de la independència energètica? Ha valgut la pena la contaminació d’aquïfers i terres?

I que dir dels economistes mediàtics de la TV espanyola  (i també de la Catalana, en aquest cas representats pel Sr Sala i Martin), tots ells neoliberals, que ens parlaven de la necessitat del fracking ( en especial el Sr Lacalle) i dient que als USA seria la solució i per tant la meravella per a tothom? Tenint en compte que no és la primera vegada que la majoria d’ells s’equivoquen en les seves prediccions, com es possible que els treguin una vegada i un altre per tal de donar consells? Confondre el desig amb la realitat acostuma a donar lloc a aquest tipus de coses…. El problema es produeix quan la gent seguint aquests consells i prediccions pren decisions que afecten al seu futur. El problema es produeix quan els polítics els agafen per fer les seves previsions i programes a mig i llarg termini…… tal i com ja hem vist en el darrer post sobre el pla energètic català.