Califòrnia sota les flames

Ja havíem parlat de la llarga sequera, des de fa 4 anys, sota la que es troba Califòrnia. Sequera que té a veure amb el canvi climàtic i, donat que Califòrnia és l’estat que abasteix majoritàriament el mercat interior dels USA de fruites i verdures, ha portat al president Obama a dir que cal lluitar contra el canvi climàtic. A més del dèficit hídric, que es manifesta amb fortes restriccions pel que fa al consum i utilització de l’aigua, un altre efecte de les sequeres perllongades son els incendis. Incendis que a més necessiten aigua per ser extingits. Si a més l’aigua es troba barrejada amb substàncies ignífugues els efectes negatius sobre la vegetació son més considerables. El foc comporta la destrucció de la vegetació, alliberament de CO2, gas d’efecte hivernacle, i la destrucció del sòl. És un cicle de retroalimentació positiva infernal que a la llarga fa que tota una regió acabi desertificada (la desertificació és el procés pel qual una zona esdevé desert per acció de l’home; el contrari, per acció natural, seria la desertització) i per tant dificulti la presencia d’éssers humans i activitats econòmiques com els conreus de fruita i verdura.

Podem llegir els efectes dels incendis en un article aparegut al diari “Público” (http://www.publico.es/internacional/fuego-mata-persona-y-calcina.html). En aquest cas ens descriu com a més de vegetació i vivendes també hi ha hagut pèrdues humanes.

Cal recordar que Califòrnia gaudeix d’un clima mediterrani……en el que els incendis son quelcom habitual, però que amb l’ascens de T degut al canvi climàtic s’ha produït un increment en la freqüència dels mateixos i pels quals la vegetació no té temps de resposta. I quan vegis les barbes del veí tallar ….posa les teves a remullar. Nosaltres ací Catalunya també gaudim de clima mediterrani i es d’esperar un increment de T – degut al canvi climàtic – que possiblement farà que hi hagi més freqüència d’incendis. Poder és hora de fer alguna cosa, oi? Poder cal canviar l’actual sistema del BAU…..

El fuego mata a una persona y calcina 400 viviendas en California

El Gobernador ha declarado el estado de emergencia en los condados de Napa y Lake, donde las llamas han arrasado 16.000 hectáreas de bosque y zonas rurales. Miles de vecinos han sido evacuados.

 

Un caballo muerto a consecuencia del incendio en Middletown, en California. REUTERS

Un caballo muerto a consecuencia del incendio en Middletown, en California. REUTERS

WASHINGTON. -Al menos una persona ha muerto y más de 400 viviendas y negocios se han destruido hasta el momento en el rápido incendio forestal que se mantiene activo en el condado de Lake, en California, según han indicado altos cargos el domingo.

La portavoz del departamento Forestal y de Protección contra Incendios de California, Lynn Valentine, ha confirmado que una persona ha muerto, aunque ha asegurado no tener información acerca del fallecido.

El fuego ha asolado hasta el momento unas 400 viviendas, dos complejos de apartamentos y unos diez negocios, la mayor parte en las localidades de Middletown y de Hidden Valley Lake. Según el canal local KCBS, el fuego ha consumido unas 16.000 hectáreas de bosque y zonas rurales de los condados de Napa y Lake y más de mil bomberos y voluntarios están trabajando en las labores de contención, que hasta el momento no han servido para detener el avance de las llamas. El pueblo de Middletown, de 1.300 habitantes, ha sido evacuado ante la cercanías de las llamas, que han consumido casas y avanzas rápidamente por las grandes extensiones de arbustos de la zona.

 

Estado de emergencia

El gobernador del estado de California, Jerry Brown, ha declarado el estado de emergencia en los condados de Napa y Lake debido a los incendios forestales activos, según altos cargos estatales, lo que ha permitido ordenar evacuaciones forzosas ante el riesgo de que los vientos, muy cambiantes, puedan lanzar las llamas hacia las zonas habitadas del valle de Napa.

La declaración de estado de emergencia estatal permitirá enviar más recursos a la zona y acelerará los trámites para aquellos que han perdido sus casas, propiedades o documentos importantes.

California vive su cuarto año consecutivo de sequía, una situación que exacerba las posibiliades de que se den incendios forestales.