Juny del 2015 va ser el mes de Juny més calorós mai enregistrat.

Seguim amb els rècords de temperatures. Ara la primera meitat del any 2015 ja és la de temperatures més altes des que es te constància. Però no cal que ens preocupem, que ja sabem que el clima de la Terra ha canviat al llarg dels temps. Que tot és cíclic. Que en ciència és molt difícil provar la relació causa-efecte. Que es necessiten dades i dades. Que …..bla, bla, bla… En un article publicat al diari “Público” (http://www.publico.es/ciencias/junio-2015-mes-junio-mas.html), podem veure la notícia.

El cert és que cada vegada hi ha més CO2 alliberat per les nostres activitats, sobretot les dels països desenvolupats. Que la nostra societat, la dels països desenvolupats, es basa en un model de creixement exponencial (el BAU) que és la causa de la majoria de problemes mediambientals d’avui en dia (a més de la minva de recursos en general). Que existeix una relació causal directa entre la quantitat de CO2 i la elevació de la T global. Que no tant sols s’està escalfant la superfície terrestre sinó també l’aigua dels oceans. Que el sistema terrestre és un sistema caòtic regulat per relacions entre diferents subsistemes molt sensibles a determinats canvis. Que la vida de l’espècie humana depèn de diversos factors entre els quals trobem l’accés a l’aigua i als aliments que també son fortament dependents del clima. Que la tecnologia pot fer meravelles però també hi ha limitacions físiques. Que les despeses per desastres ambientals suposen cada vegada una fracció més gran del PIB dels països desenvolupats i no desenvolupats (tot i que en aquest darrer cas poca cosa poden destinar…). Que els recursos energètics fòssils, no renovables com ara el petroli/gas/carbó (que son el gruix dels utilitzats per mantenir el BAU), son cada vegada més escadussers i que la seva utilització massiva és la causa de l’increment de CO2 des de l’inici de la revolució industrial.

Doncs poder si que cal preocupar-nos, per nosaltres i per les futures generacions i moure d’una vegada el cul per tal de fer accions. Accions destinades a canviar l’actual sistema econòmic i social. O ho aconseguim o estem condemnats a patir un decreixement forçós i gens ordenat – estil mama natura- que ens posarà en el lloc que ens pertoca. I ja sabem que mama natura no pensa en si patim o deixem de patir, tant sols ajusta les poblacions a lo que els límits permeten. No és res personal ni la fi del món. Tant sols son problemes per aquelles espècies fora dels límits permesos. Poder fora bo començar a veure com ens podem ajustar als límits de forma ordenada i justa……però em sembla que això topa contra els interessos de les elits que dirigeixen aquest món mundial on vivim.

Publicado: 21.07.2015 11:12 |Actualizado: Hace 22 horas

Junio de 2015 fue el mes de junio más caluroso jamás registrado

Marzo y mayo de este año, que también batieron récords de calor, consolidan los seis primeros meses de 2015 como la primera mitad de año más calurosa de la que se tiene constancia.

 

Teruel, zonas de Bajo Aragón, Gúdar y Maestrazgo se encuentran en alerta naranja por riesgo importante de tormentas y lluvias./ EUROPA PRESS

Junio de 2015 fue el mes de junio más caluroso jamás registrado. /EUROPA PRESS

El pasado mes de junio fue el más caluroso jamás registrado en el planeta, lo que se une a marzo y mayo de este año, que también batieron récords de calor, y consolida los seis primeros meses de 2015 como la primera mitad de año más calurosa de la que se tiene constancia.

La Administración Nacional de Océanos y Atmósfera de Estados Unidos (NOAA) publicó hoy sus datos relativos a junio, que van en la misma línea que los registrados por la Agencia Espacial Estadounidense, la NASA, y Agencia Meteorológica de Japón (JMA), que también marcaron el calor de junio como récord.

“La temperatura media global en tierra y en la superficie de los océanos en junio de 2015 fue la más elevada para un mes de junio desde que empezó el registro en 1880”, indicó la NOAA en un comunicado.

Las zonas del planeta que batieron récords de calor en junio fueron el oeste de Estados Unidos, las partes más septentrionales de Sudamérica, varias regiones del centro y el oeste de África, Asia central y algunas partes del sureste asiático. Dentro de Estados Unidos, cinco estados, California, Oregón, Washington, Idaho y Utah (todos ellos en el oeste) batieron también sus propios récords de calor para un mes de junio.

Junio de 2015 se suma a marzo y mayo de este mismo año como los meses más calurosos jamás registrados en comparación con los mismos meses de años anteriores, lo que lleva a la primera mitad del presente año a ser los seis meses más calurosos de los que se tiene registro. El pasado 15 de julio, la Agencia Meteorológica de Japón también estableció junio de 2015 como el más caluroso en todo el planeta desde que se empezaron a registrar datos a finales del siglo XIX.

La temperatura superficial media global en junio de 2015 se situó 0,41 grados centígrados por encima de la media entre los años 1981-2010 y 0,76 grados por encima de la media de todo el siglo XX, lo que lo convierte en el más calurosos desde que se recogieron datos por primera vez en 1891, según los datos de JMA.