El triangle del foc. Si evitem que hi arribi l’oxígen podem aturar una combustió.

Triangle i tetraedre del foc

El triangle del foc representa els elements necessaris perquè es produeixi la combustió. Cal que es trobin presents els tres costats del triangle perquè un combustible comenci a cremar. Per aquest motiu el triangle és de gran utilitat per a explicar com podem extingir un foc eliminant un dels costats del triangle.
Triangle del foc.


Els costats que formen el triangle del foc són:

– El combustible: es tracta de l’element principal de la combustió, es pot trobar en estat sòlid, líquid o gasós.
– El comburent: el comburent principal en la majoria dels casos és l’oxigen.
– L’energia d’activació: és l’energia necessària per iniciar la combustió, pot ser una espurna, una font de calor, un corrent elèctric, etc.

Si eliminem de la combustió qualsevol dels costats del triangle el foc s’apagarà.

El triangle del foc ens indica que elements són necessaris perquè s’iniciï la reacció de combustió. Actualment s’ha descobert que perquè es mantingui la combustió és necessari un quart element, la reacció en cadena.
En incloure la reacció en cadena en l’esquema del triangle del foc obtenim el tetraedre del foc.

Tetraedre del foc
El principi bàsic del tetraedre del foc és el mateix que el del triangle del foc, tots els costats del tetraedre són necessaris perquè la combustió es mantingui ja que si eliminem qualsevol dels costats el foc s’apaga.
La reacció en cadena de la combustió desprèn calor que és transmès al combustible realimentant i continuant la combustió.

Font: http://www.recercaenaccio.cat/experimenta/24-el-triangle-del-foc/

Per tal que un incendi prosperi calen tres factors: l’oxígen, el combustible i l’escalfor. En aquest senzill experiment aturem el primer, l’oxígen, i veiem com amb això n’hi ha prou per finalitzar el procés.

Els experiments han estat creats per científics de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, sobretot Josep Duran i Josep Anton Vieta, membres també de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la mateixa Universitat.

Els vídeos han format part del programa de divulgació Kopèrnik (Comunicàlia) i distribuïts a la xarxa de televisions locals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *