Un estudi posa de manifest que el fracking causa els terratremols de Texas

Fins ara els científics havien insinuat que el fracking podia generar terratrèmols. Ara, un estudi realitzat per diversos autors (http://www.nature.com/ncomms/2015/150421/ncomms7728/pdf/ncomms7728.pdf) posa de manifest que en el cas concret de un sistema de antigues falles a Azle (Texas) existeix una relació causa-efecte. En aquest cas la injecció dels líquids per la fracturació combinats amb les salmorres que surten dels pous explotats (i que es tornen a introduir al subsòl), generen prou pressió entre els porus de les roques properes a les falles de tal forma que això facilita el trencament de les roques i per tant els terratrèmols.

Com és evident aquest estudi posa de manifest un dels perills del fracking i pot servir per limitar la seva activitat en algunes zones amb susceptibilitat de donar lloc a fenomens semblants.

Causal factors for seismicity near Azle, Texas

Nature Communications
6,
Article number:
6728
doi:10.1038/ncomms7728
Received
Accepted
Published