Sodi en aigua

El sodi és un metall tou molt reactiu. De fet reacciona amb l’aigua amb violència.Al vídeo es veu com fem reaccionar el sodi amb aigua. Com a resultat es generen bombolles d’hidrogen i una base alcalina, l’hidròxid de sodi, també conegut com a sosa caústica (Na OH).

El sodi és un element alcalí que va ser aïllat per primera vegada de les cendres vegetals (i d’aquí el mot alcalí, de l’àrab ‘Al-Qaly’, que vol dir ‘cendra’). El sodi s’utilitza força en la indústria en forma d’hidròxid en la fabricació de paper, teixits i detergents. La sosa càustica és un compost que cal manipular amb molta cura ja que és molt corrosiu i la seva manipulació presenta riscos per a la salut.

Els experiments han estat creats per científics de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, sobretot Josep Duran i Josep Anton Vieta, membres també de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la mateixa Universitat.

Els vídeos han format part del programa de divulgació Kopèrnik (Comunicàlia) i distribuïts a la xarxa de televisions locals.

http://www.recercaenaccio.cat/experimenta/8-experiment-amb-el-sodi-en-aigua/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *