Creació d’una nova illa a Tonga

Tonga és una de les zones de subducció més actives del planeta. Localitzada prop de Austràlia i de Nova Zelanda, forma part del cinturó de foc del Pacífic. En aquesta zona la placa Pacífica subdueix sota la placa Indoaustraliana. Aquesta subducció, vista en detall és certament complexa.

Tota aquesta activitat s’ha d’encabir dins de la Teoria de la Tectònica de Plaques,l’actual paradigma en geologia elaborat com a tal per Tuzo Wilson (a partir de les dades de Wegener, Le Pichon, Hess…i altres), que ens diu que la Terra com a planeta s’està refredant a través del moviment d’unes peces – anomenades plaques litosfèriques – formades per escorça i part del mantell superior (l’anomenat mantell superior litosfèric). El gruix d’aquestes peces és variable i pot oscil·lar entre 100 i 300 km. En el contacte on es troben aquestes peces en moviment – que pot ser d’apropament, allunyament o lliscament lateral – és on es concentra la mayor part d’activitat sísmica i volcànica del planeta. La tectònica de plaques s’ha de veure, dins del sistema solar, com un mecanisme de refredament, un estadi evolutiu dins del procés de refredament d’un planeta pel qual no tots hi passen.

Doncs bé, l’article publicat en el diari “Público” (http://www.publico.es/ciencias/volcan-erupcion-crea-nueva-isla.html) ens parla de com l’activitat volcànica associada a la subducció en la zona de Tonga ha donat lloc – mitjançant la emissió de lava – a l’aparició d’una illa que de moment té unes petites dimensions. Aquesta illa seguirà creixent o no en funció de la intensitat de l’activitat volcànica. Com a risc associat al vulcanisme, en aquest cas cal destacar que l’emissió de cendres ha alterat les rutes aèries de la zona. Aquest fet es produeix perquè les cendres volcàniques, material piroclàstic (és a dir creat per la fragmentació del magma en la seva interacció amb l’aigua i les explosions associades), acostumen a ser bastant silíciques i per tant tenir una duresa elevada (la sílice té una duresa de 7 a l’escala de Mohs). Aquesta duresa fa que quan entren dins dels motors dels avions provoquin un desgast dels mateixos, en el cas de que la concentració de cendres sigui elevada, provocant la fallida dels mateixos….Per prevenir els possibles danys derivats d’aquesta fallida és restringeixen els vols per damunt de la zona afectada.

Un volcán en erupción crea una nueva isla en Tonga, en el Pacífico Sur

La ínsula, de un kilómetro por dos, se ha formado a causa de las rocas y la ceniza lanzadas durante semanas

Imagen del volcán en erupción. AFP

Imagen del volcán en erupción. AFP

SÍDNEY.- Un volcán submarino en Tonga, país insular en el Pacífico Sur, ha creado una nueva isla a causa de las rocas y la ceniza lanzadas tras varias semanas en erupción, informaron hoy los medios neozelandeses.

El ministro de Tierras de Tonga, Taaniela Kula, afirmó que el islote, el número 176 en el archipiélago, formado por el volcán Hunga Ha’apai mide un kilómetro por dos y tiene una altura de unos 100 metros, según el portal Stuff.

“Una isla ha surgido a partir de la erupción entre la isla de Hunga Tonga y Hunga Ha’apai”, indicó Kula, que participó en una expedición para vigilar los efectos del volcán, que no ha parado de lanzar rocas y ceniza desde el pasado 24 de diciembre.

El ministro explicó que las erupciones se producen cada cinco minutos y que la masa de ceniza densa llega hasta los 400 metros y una larga nube de humo se alza a partir de los 1.000 metros.

Además, el volcán ha provocado una lluvia ácida que cae en un radio de 10 kilómetros.

Los habitantes de Tonga describieron una enorme pluma que emergía del volcán hasta el cielo y descargas submarinas que tornaron rojas las aguas cercanas al volcán.

“El fenómeno está creciendo. La base se ha doblado desde el 24 de diciembre, cuando lo vimos por primera vez de nuevo. Y ahora se está haciendo más grande”, cuenta Chris Egan a la web Stuff.

De momento no se han registrado daños y el centro de avisos volcánicos de Nueva Zelanda ha informado de que espera que la nube de cenizas se disipe al final del martes.

Vuelos desviados

Los vuelos de las aerolíneas Air New Zealand, Fiji Airways y otros desplazamientos internos de Tonga fueron desviados o suspendidos a principios de la semana ante el aumento de cenizas que emite este volcán, que entró en erupción por primera vez en 2009.

Sin embargo, las autoridades informaron de que han vuelto a autorizar la mayoría de los vuelos ante la disminución de las nubes de ceniza.

Tonga se encuentra dentro del llamado Anillo de Fuego del Pacífico, un área de gran actividad sísmica y volcánica que es sacudida por unos 7.000 temblores al año, la mayoría de escasa magnitud.

.