El bosc, peça clau en el desenvolupament sostenible

Autor: Fernando Condal
Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Entitats relacionades:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Els boscos dels països del mediterrani europeu pateixen un augment de la biomassa forestal, el risc d’incendis forestals, les plagues i l’erosió. Aquests riscos han experimentat un augment exponencial en les últimes dècades a causa de diversos factors, com l’abandonament de les tasques rurals o la deixadesa per part de l’administració.
Per altra banda, als boscos de la ribera sud del mediterrani, la intensificació de l’ús forestal està portant, juntament amb canvis climàtics, a una acceleració de la desertificació.
Tot això ens ha de generar una especial atenció a la gestió forestal a ambdues ribes de la Mediterrània.
Un bosc ben gestionat és una font de riquesa i recursos

Per tots aquests motius i molts d’altres, un grup d’experts i investigadors en temes d’ecologia forestal, es van reunir amb representants d’algunes ONG’s del sector forestal i ambiental a Bolonya el novembre passat. L’objectiu principal és conscienciar a les comunitats locals de què han de veure els boscos com a font de desenvolupament i riquesa, i treure un profit econòmic de manera equitativa i sostenible.
La creació d’un segell de producte Mediterrani podria permetre la creació d’un mercat amb productes regionals, provinents d’una gestió sostenible i amb un valor afegit d’equitat i ambiental.
Un projecte d’investigadors i organitzacions no governamentals

MEMFRI és un projecte d’investigació finançat per la Unió Europea que té com a objectiu promoure la cooperació internacional a la regió mediterrània en el sector forestal.
Aquesta plataforma facilitarà l’intercanvi de les millors pràctiques, els contactes i el coneixement. També cercarà promocionar el sector forestal mediterrani com a innovació econòmica, creant llocs de treball sostenibles i adaptats al canvi global.
Algunes de les entitats representades són Sull’apicultura (Itàlia) i Italiana per al Desenvolupament Sostenible entre d’altres. Tot el projecte està coordinat pel Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF) de Catalunya.
Més informació a:
http://territori.gencat.cat/ca/detalls/Article/CREAF_MENFRI