S’alliberen un centenar de larves de tritó del Montseny

Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, del Parc Natural del Montseny, del Museu de Granollers i del Zoo de Barcelona, han alliberat durant el novembre un centenar de larves de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) de menys d’un any d’edat procedents del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo de Barcelona. Aquesta espècie està catalogada en perill crític d’extinció i és endèmica del massís del Montseny.
Aquest alliberament s’ha portat a terme en dos torrents al Vallès Oriental, on l’espècie no era present actualment. A més, es tracta d’una prova pilot que permetrà testar la conveniència d’alliberar exemplars de pocs mesos de vida i comprovar si la seva adaptació és major respecte als exemplars alliberats amb uns quants anys d’edat.
Per garantir el futur de l’espècie, el Departament de d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha impulsat un pla de conservació conjunt amb la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, a través del Parc Natural del Montseny i el Museu de Granollers, que inclou accions de gestió de l’hàbitat, seguiment de l’evolució de les poblacions i un programa de cria en captivitat.
El programa està coordinat pel Grup de Treball de l’espècie, format per tècnics de les cinc institucions i altres especialistes en l’amfibi. L’alliberament d’aquests darreres setmanes s’emmarca dins del treballs coordinats d’aquest equip de treball.


El descobriment l’any 2005 del tritó del Montseny va suposar la trobada d’una nova d’espècie d’amfibi a Europa. Aquesta és una espècie biogeogràficament exclusiva de Catalunya i, encara més, del massís del Montseny. Això el fa especialment interessant, ja que és l’únic vertebrat exclusiu de Catalunya i també el més amenaçat de tot el Principat.
La població total no supera els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és inferior als 10 km2 i dividida en dos nuclis totalment aïllats entre ells. La seva situació de risc d’extinció tant extrema, amb una població molt reduïda i una àrea de distribució molt petita i fragmentada en dos nuclis poblacionals, ha fet que el tritó del Montseny sigui catalogat com ‘en perill crític d’extinció’ per la UICN.

Diputació de Barcelona

3 pensaments a “S’alliberen un centenar de larves de tritó del Montseny”

  1. (Calotriton arnoldi) de menys d’un any d’edat procedents del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo de Barcelona. Aquesta espècie està catalogada en perill crític d’extinció i és endèmica del massís del Montseny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà