Setmana de participació de les famílies als projectes que fem a l’escola.

La setmana de l’11 al 15 de març, les famílies de tots els cicles de la nostra escola han tingut l’oportunitat d’entrar a les nostres aules per participar en activitats dels projectes que estan desenvolupant els seus fills i filles. La participació ha estat molt satisfactòria, aquí en teniu unes quantes imatges, de diversos cursos i activitats.

 

Els nois i noies de 5è fan la presentació a les famílies del seu projecte sobre la Prehistòria.

Els alumnes de 3r i 4t comparteixen amb els seus pares i mares la fabricació de “papir”, dins del projecte de l’Antic Egipte que estem fent a Cicle Mitjà.

I a Cicle Inicial, els pares i mares participen amb els seus fills del projecte sobre els països i els continents. Mireu quins mapes més xulos van construir entre tots i totes!

  

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Presentació del llibre “L’educació és un arma de construcció masiva”.

El passat dimarts 12 de març, a la sala d’actes del Centre Cultural Tecla Sala, es va fer l’acte de presentació del llibre “L’educació és un arma de construcció massiva”. L’edició d’aquest llibre col·lectiu ha estat coordinada per Enric Roldán i Pep Vallecillos i ha estat publicat pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet, dins la seva Col·lecció Josefina Gómez Olivares, en la qual ocupa el Vol. 10.

Si en els anteriors volums d’aquesta col·lecció els autors es van centrar en l’Educació Infantil i en la Formació Professional a la nostra ciutat, en el present volum es presenta una miscel·lània de bones pràctiques educatives a L’Hospitalet, tant a escoles de Primària, instituts de Secundària, escoles d’adults, el Servei de Biblioteques de l’Ajuntament, el Centre de Recursos Pedagògics o entitats del tercer sector com la Fundació Akwaba, l’Associació Cultura 13 o la Coordinadora d’AMPA de Collblanc-Torrassa.

El llibre compta amb un article titolat “La transformació de l’Escola Charlie Rivel i la Xarxa de Competències Bàsiques”, escrit per la nostra directora, Montse González,  i pel nostre Cap d’Estudis, Víctor Aregall.

L’acte de presentació d’aquest llibre -dedicat a la memòria d’en Jaume Botey (1940-2018), personatge clau en el panorama educatiu de L’Hospitalet en democràcia- va comptar amb l’actuació musical de l’orquestra de corda dels alumnes de 6è de la nostra escola, dirigits pel professor Borja, coordinador del programa Tàndem al Charlie Rivel.

A continuació us oferim un moment de la presentació i una imatge de la portada del llibre.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

8-M: el Dia Internacional de la Dona a l’Escola Charlie Rivel

El passat divendres 8 de març es va celebrar a tot el món el Dia Internacional de la Dona. A l’Escola Charlie Rivel hem aprofitat aquesta jornada i el que significa per treballar amb els nostres nens i nenes, al nivell de cada cicle i edat, continguts i valors sobre la discriminació de gènere, la igualdat en drets i obligacions entre homes i dones i els molts canvis -petits i grans- que  la nostra societat encara ha de fer per aconseguir una igualdat real i efectiva a tots nivells per a les dones.

Amb els més petits hem treballat a partir de tallers, amb l’ajuda d’unes quantes mares de P3, P4 i P5 que han participat a les aules. Amb consignes com “Què m’agradaria ser?” o “Entre tots és més fàcil” hem ensenyat als alumnes a trencar estereotips de gènere que, habitualment, perjudiquen a les dones.

 

href=”https://photos.google.com/share/AF1QipN2FpAJJ5JmJgfzfnrTyt4bXqQvQav0Z2jCh7_rw8POgxo5hyAsMpUETw794GkRmQ?key=R3dvQ2g0bzlLVF9XOGhlWTFfUjA5eU5fUDJTRjZn&source=ctrlq.org”>

Al Cicle Inicial, a partir del conte “Una catàstrofe afortunada”, hem fet als nens i nenes qüestionar-se el desequilibri en la divisió de les tasques domèstiques per raons de gènere. I també els hem fet reflexionar sobre qui és “La dona més important de la meva vida”.

 

Al Cicle Mitjà vam treballar, entre d’altres coses, les figures de 2 dones que van destacar en la seva època pel seu talent i creativitat, però que no per això van deixar de patir la discriminació de genère: la pintora mexicana Frida Kahlo i l’actriu catalana Margarida Xirgu. 

 

També des de l’àrea d’Educació Física vam treballar la desigualdat de gènere en el món de l’esport, fent veure als nostres alumnes que molt sovint les grans marques de roba esportiva utilitzen a esportistes masculins com a imatge de marca. Com a contrapunt, els vam mostrar l’anunci de la marca Nike “Dream crazier”, protagonitzat per la tennista Serena Williams, amb l’eslogan “Si pensen que els teus somnis són bojos, ensenya’ls com els somnis bojos es poden realitzar”.

També vam reflexionar sobre la discriminació i la invisibilització de les dones en l’àmbit de l’esport professional a partir de preguntes com Quantes dones esportistes coneixes? I quants homes? Se les tracta igual, a les dones? Perquè les grans lligues esportives no són mixtes? Perquè els equips masculins tenen les seves col·leccions de cromos i els equips femenins no en tenen?

Finalment, amb els nois i noies de  Cicle Superior -entre d’altres coses- vam llegir i aprofitar les notícies aparegudes al Diari de L’Hospitalet sobre el 8-M per elaborar uns murals sota el títol  “Si les dones s’aturen, el món s’atura”.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Avui viatgem a…. Perú!

Dins del nostre projecte “Viatgem a…”, la tarda del dilluns 11 de març la nostra biblioteca ha acollit una agradable xerrada titulada “Viatgem a Perú”. La Diana Magalí, presidenta de l’AFA i mare del Nicolás de 2n i el Sebastián de 6è, ens ha explicat moltes coses interessants sobre el seu país.

Ens ha parlat sobre alguns del llocs més atractius del Perú, com  les ruïnes incaiques de Machu Pidchu (a Cuzco), les Líneas de Nazca (a Pisco), les aigües termals de Cajamarca, el pic Nevado de Huascarán (a 7.000m d’alçada, el punt més elevat del país), el llac Titicaca a Puno (a la frontera amb Bolivia), etc. També ens ha parlat del museu on podem apreciar  l’orfebreria tradicional en or del Señor de Sipan (cultura mochica) i ens ha explicat coses sobre  Trujillo, la seva ciutat natal, “la ciudad de la eterna primavera”.

La Diana ens ha contat que Perú es divideix en 3 regions: la Costa, la Sierra i la Selva.
El país compta amb una gran diversitat (ètnica, lingüística, paisatgística, climàtica, etc) així com amb un patrimoni natural i cultural impressionant. La veritat és que escoltant-la ens han entrat a tots moltes ganes d’anar de viatge al Perú.

Acompanyant-se amb uns vídeos de promoció turística, la Diana ens ha explicat que la regió amazònica és exuberant en flora i fauna, i també que  trobem a moltes zones del país recintes arqueològics interessants, construïts per les diferents cultures incaiques i preincaiques. També ens ha parlat de les danses tradicionals peruanes, com la marinera de la costa i la huaila de la sierra.

Per acabar la xerrada, la Diana ens ha ensenyat com es prepara el ceviche, un dels plats més típics de la gastronomia peruana. Després de preparar-lo davant nostre, ens ha convidat a fer-ne una degustació, que ens ha agradat molt.

MOLTES GRÀCIES DIANA! Ens ha encantat viatjar amb tu al Perú.

Us esperem a la propera edició de “Viatgem a…” a la nostra biblioteca.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La festa del Carnaval passa pel Charlie Rivel.

La darrera setmana de febrer i el divendres 1 de març l’Escola Charlie Rivel va estar immersa en la febre del Carnestoltes.  Aquest any la temàtica de fons era la por, el terror, i vam trobar per tot arreu bruixes, mags, vampirs, zombies, dimonis…

Tanta activitat carnavalera es va traduir en projectes, disfresses, danses, la nostra Rua…Aquí teniu una galeria d’imatges del nostre Carnaval, amb nens i nenes de tots els cicles d’Infantil i Primària. Bé, i amb alguns mestres, pares i mares també…

 

  

  

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de 3r juguen a beisbol al barri de Bellvitge.

El passat dijous 14 de febrer, els nens i nenes de la classe de 3r van sortir de l’escola amb el mestre d’Educació Física per realitzar un taller de beisbol a les instal·lacions esportives del barri de Bellvitge . Aquí teniu un parell d’imatges de la matinal esportiva:

Publicat dins de General | Deixa un comentari

“Compartim la lectura” amb les famílies de tots els cursos de l’escola.

Aquesta setmana de l’11 al 15 de febrer hem celebrat el “Compartim la lectura” del 2n trimestre del curs amb les famílies de totes les classes de la nostra escola.

Per la nostra biblioteca La Charlieca i per les classes d’Educació Infantil han passat pares i mares de totes les classes, des de P3 fins a 6è, per compartir una estona agradable de lectura amb els seus fills i filles i amb els companys de classe d’aquests.

Ha estat de nou una experiència molt agradable i participativa i volem, un cop més, donar les gràcies a les famílies que s’hi han apropat. Tanmateix volem animar a les famílies que aquest cop no han pogut venir a que participin al “Compartim la lectura” del 3r trimestre d’aquest curs. Ja en rebreu la invitació de mans dels vostres fills i filles!

Aquí us deixem algunes boniques imatges del “Compartim la lectura” de febrer de 2019.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de Cicle Mitjà combinen art i emocions als tallers de Plàstica.

Els nois de 3r i 4t (Cicle Mitjà) es barregen per fer els tallers de Plàstica. I en un d’ells han fet un treball que els ha portat a combinar la tècnica del collage, l’estil de dos artistes tan diferents com Andy Warhol i Vassili Kandisky i les seves emocions.

Guiats per la professora Asun, els nois i noies de Cicle Mitjà van haver de pensar en alguna cosa que els fes feliços, responent a la pregunta  “Què és el que més t’agrada?”.Cadascú va dibuixar allò que més els agradava i es van fer una foto en blanc i negre pensant en allò que tan feliços els fa, doncs quan estem passant un mal moment va bé pensar en les coses que ens fan feliços, que ens fan sentir bé. I a l’hora de plasmar-ho plàsticament van combinar sobre el paper el collage de cercles concèntrics de diversos colors (Kandinsky), l’acolorit manual de les fotos (Warhol) i la imatge de l’objecte desitjat que ells havien dibuixat.

Aquestes imatges són del procés creatiu i d’alguns dels resultats:

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de la classe de 4t gaudeixen jugant a escacs.

Els nois i noies de la classe de 4t estan rebent lliçons per aprendre a jugar a escacs. Des de fa unes setmanes, un monitor d’escacs ve a l’escola un dia per setmana en horari lectiu i ensenya els alumnes de 4t a jugar a aquest joc de taula, que té molt de matemàtic i ajuda a desenvolupar el pensament reflexiu.

I, ves per on, als nois i noies de 4t els està agradant tant aprendre a jugar a escacs que, quan tenen una estoneta lliure a l’aula, després d’acabar la feina que estiguin fent,  es posen a jugar a qualsevol racó de la classe. Aquí en teniu una prova:

Publicat dins de General | Deixa un comentari

A l’Escola Charlie Rivel celebrem el Dia de la Pau

Amics i amigues del Charlie Rivel, el passat dia 3o de gener es va celebrar el Dia Escolar de la Pau i la No Violència (DENIP). Tot i que han passat uns quants dies i aquesta notícia arriba amb una mica de retard (us demanem disculpes) us volíem oferir unes boniques imatges de la celebració que vam fer a la nostra escola, senzilla i emotiva com sempre.

I, també com sempre, amb música en directe dels nois i noies de la classe de 6è, que van cloure l’acte interpretant “El cant dels ocells” mentre representants de totes les classes de Primària formaven un mosaic del quadre “Gernika” de Picasso (un cant mundialment conegut contra la guerra i la violència) que havíem pintat entre tots.

Aquí en teniu les imatges.

Publicat dins de General | Deixa un comentari