Tercera fase: ens apropem a Joana Raspall

El nostre projecte avança a tota vela i fa un parell de setmanes que estem acabant de fer la immersió en l’univers de Joana Raspall. Hem deixat per a la tercera fase l’apropament a l’autora perquè primer volíem conèixer les seva poesia sense informacions adicionals, és a dir, de manera directa sense cap influència. Ara que ens hem apropat a la seva persona estem acabant d’entendre algunes coses de la seva poesia, també n’estem reafirmant altres que nosaltres ja intuïem…

Hem disposat de tots aquests recursos per apropar-nos a ella:

Informacions sobre l’autora a la xarxa

Escriptors.cat
Web de l’any Joana Raspall
Bloc de l’any Joana Raspall
Blog de la filla de Joana Raspall
Rapsòdia canta Joana Raspall
Wiki any Joana Raspall
Entrevista a la revista Faristol
Dossier de l’autora elaborat per l’escola Sant Josep- El pi, publicat al bloc de Jaume Centelles

Joana Raspall en directe

Comentant poema
Recitant poema “Bombolla”
Recitant “Les sargantanes”
Per què la poesia?
Entrevista de nens d’arreu del territori català
Acte inaugural Joana Raspall (haikús seus musicats)

Avui hem fet un quadre conjunt amb tota la informació que hem trobat (ens vam repartir els llocs a visitar) i ens hem acabat de situar. Hem compartit el que havíem descobert al voltant de:

– La seva vida personal (on va néixer, família, aficions…)
– L’ofici de ser escriptora (què li agrada més escriure, què la inspira, on i quan escriu, per a qui escriu…)
– Aspectes concrets de la seva obra (comentaris d’un poema en concret, anècdota sobre l’elaboració d’un poema, sobre algun tema del qual parla sovint…)
– Pensaments sobre l’escola i altres aspectes de la societat (què pensa del que es fa amb la poesia a les escoles…)
– Premis que ha rebut
– Informacions que han dit altres persones sobre ella
– Altres aspectes descoberts

Després de tot això, hem acordat que cadascú escriuria què li ha aportat investigar sobre l’autora. També que ho publicaríem al bloc, a banda de compartir-ho a classe el divendres, ja que així ens ho podem anar comentant i ho poden veure altres persones.

14 respostes a Tercera fase: ens apropem a Joana Raspall

 1. chiara diu:

  Hola Talpetes,
  companys, crec que els vostres quaderns d’aprenentatge son molt interessants per que gràcies al projecte, savem molts poemes i que ens agradin més.
  A més a més em apres moltes coses.
  Per finalitzar m’agradaria dir que m’han agradat molt els vostres quaderns.

  ADEU TALPETES!!!!:)

 2. Lucas diu:

  Hola Talpetes,

  Vull dir el que jo he après en aquet proyecte ha més coses de la poesia com per exempre:a parlar d´un tema amb rimes i a fer rimes,llegirlo més fluit.També ha saber si hi ha personificasio o tambè si hi ha una metáfora i alguna comparacio a més a més el tema que te amagat.Tambè el llenguatga dels poemas que fa la Juana Respall.Ami fins ara del proyecte el que me m´he agradat es trobar els temes que te amagats que hi ha en la poesia de la Juana Respall i clasifica els poemas i llegir moltes poesies de la Juana Respall.

  Adeu talpetes

  Lucas palleja

 3. Miguel diu:

  Hola talpetes,
  quadern d´aprenentatge

  El que e apres d´aquet projectees:

  -Descubri enigmes a la poesia .
  -Nous recursus com : la metàfura,personificaciò i cunparacio .
  -Tipus de rima,ritma,versosi estrofas .
  -Clasifica poemes .
  -les tipologies textual .

  Tanbe, jo cuan vem cumensa el projecte vax pensar
  que emocionamt hi ha la vagade cuan la nostre tutora,
  va menciona el titul del projecte que parcet es “els anigmes en la poesia de la Joana Raspall ´´ vax pensa pero com.

  Pero ara que ja soc“ espert´´ e cunpruvat el que jo pensava es relment
  emosionant i enprsionat ala vagade .

  funalmen vull dir el que mes m´ha agradat es cunexa a la Joana Respall
  perquè em pogut save en que s´ha inspirat, si, esta casada i te tres filles i un fill, o el seu prime album se poesia iaxó m´ha agradat cunèx-al i save el que pensaben les altres personas.

  Miranda estic d’acor amb tu quan dius que la Joana Raspall es forta i atrevida .

 4. salvador diu:

  Hola talpetes,

  Jo, el que vaig aprendre va ser moltes coses, com per exemple: la metàfora, la personificació la rima i ritme i les tipologies textuals.

  Jo ,ara, penso sobre la Joana Raspall: que és una persona molt valenta perquè quant estava prohibit el català ella donava classes en català. També penso que es una persona molt forta ,de sentiments, perquè quant se li mort el pare va ser una persona forta i apart de això va vivir la segona guerra mundial. I també penso que es una persona molt observadora perquè quant fa els seus poemes ella es fixa en una cosa i l’escriu.

  I per acabar vull dir la part que mes em va agradar molt, va ser quant vam treballar han grup i conèixer mes poemes de la Joana i aprendre coses, sobre tot descobrir que era la metàfora.

 5. Delia diu:

  TALPETES!!!!!

 6. Delia diu:

  Adeu Talleres* PERDO !!!

 7. Miranda diu:

  Quadern d’aprenentatge
  Joana Raspall és sens dubte una de les persones més sabies i intel•ligents que he conegut mai. Poder llegir i analitzar els seus poemes ha estat tot un privilegi. Quan vaig veure l’entrevista que li van fer uns nens de diferents escoles vaig acabar de posar l’ultima peça al puzle. Conèixer la vida personal d’aquesta autora m’ha ajudat a comprendre el perquè de tants poemes descriptius, tant constants amb la natura , tant senzills però amb un tema intens, i el perquè d’un munt de poemes per a infants. Saber més informació sobre Joana Raspall et fa entendre fins a on pot arribar el vincle entre la vida personal i el treball juntament, entenent quan es barregen les dues coses i aquesta poetessa ens explica i ens expressa opinions o vivències als seus escrits .
  Per altra banda crec que al tenir la noció de saber com els escriptors s’inspiren i a partir d’aquí escriuen, m’ha obert les portes per quan llegeixo alguna cosa, pensar quina ha estat la base de la idea que ha tingut l’autor per escriure allò. També haver conegut els tràngols pels quals ha passat Joana Raspall al llarg de la seva vida no ha fet més que confirmar-me el que pensava : ” els escriptors han de ser unes persones que hagin viscut i sentit gairebé tot un repertori d’emocions ben diferents, tan negatives com positives. Han de ser uns apassionats per la lectura , potser no l’havien descobert de petits, però estar clar que en algun moment abans de ser escriptors, o després l’havien trobada perquè tot ben bé és com una cadena ; els llibres formen lectors i els lectors escriptors i dels escriptors surten llibres o escrits i dels escrits ….Tot plegat és un cicle literari.

 8. Delia diu:

  Hola Talpetes,

  A mi coneixer a la Joana Raspall m’ha aportat a entendre millor els seus poemes, tambè quan faig poemes creats per mi saber buscar la rima. Desde que vam començar el projecte s’ha m’ha fet fácil trobar el tema del que vull parlar en un poema creat per mi. Quan vam començar amb el tema dels enigmes, vaig descobrir que eren, perqué al principi no ho sabia i tambè de quina manera podien estar amagats. A continuació, en el moment que vaig asbrinar que la Joana va passar per la segona guerra mundial(una época molt dolenta) en vaig ficar en la seva pell perqué a finals d’aquella época va començar a escriure els poemes amb més tristesa i rabia i per aixó em vaig identificar amb ella. Cambiant de tema m’he apropat mes a la seva poesia i endinsar-me en els poemes desde que vam començar el projecte. Tot seguit eh apres ha llegir més fluids o més rapids els poemes(depén de com sigui) perqué els que tenen puntuació s’han de llegir pausat en cambi els que no tenen tanta puntuació s’ha de corre una mica més. Per altra banda m’he apropat més a l’autora desde principi de projecte perqué no la coneixia tant com ara. Per finalitzar eh conegut aspectes nous que abans no coneixia, com per exemple: classificar poemes, les parts fosques, el llenguatge, la comparació, la metáfora, la personificació, els temes, el ritme/ rima i el tipus de text.

  Adeu Talleres!

 9. Dani P. diu:

  Hola,

  Quan ens vam apropar a la poesia, gràcies al projecte, m’he assebentat que el tipus de poesia que més m’agrada és el que utilitza molt sovint la Joana, descriure un objecte o persona a partir dels sentiments.
  Penso que Joana és la poeta catalana ideal per fer aquest projecte,”els enigmes de la Joana Raspall”, per què m’atreveixo a dir que en un 90% dels poemes que ha escrit (la Joana) hi ha coses amagades, com el titol del projecte diu, enigmes.

  Penso com l’adrià, que la Joana potser ha crescut a una zona de camp o bosc per què molts dels seus poemes parlen de la naturaleza(arbres, pedres, etc…)

  Àdeu!

 10. Chiara diu:

  CUADERN D’APRENENTATGE
  Per començar m’agradaria dir que m’ha fet aprendre molts poemas. Tambè m’ha fet que m’agradi més la poesia.
  A més a més m’agraden mooolt els poemes de la Joana Raspall per tant ja se en que s’inspira la Joana (en les coses que veu).
  La Joana Raspall m’ha fet pensar que sóc una persona afortunada perquè ella va viure moments molt dificils com per exemple quan el seu pare va morir i tambè quan ella va viure a la segona guerra mundial.
  La Joana Raspall es una persona molt forta per tot el que ha passat.

  Per acabar m’agradaria dir que els poemes de la Joana Raspall ens ha portat molt a tothom, ara sóm especialictes de la poesia.

  ADEU TALPETES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

 11. Adrian diu:

  Jo m’he adonat que la Joana deu ser una persona molt forta,perqué el seu pare va morir quan ella era nena, a més a més ha viscut la primera i la segona guerra mundial,també ha viscut l’epoca de Franco on veiem que també és reivindicativa perqué va fer classes de catalá a casa seva quan estava prohivit parlar·lo.Pèr continuar vull dir que m’he assegurat que ella s’inspira(per escriure poémes) en tot el que veu i aixó la transforma en una persona molt observadora.Fianalment vull dir que crec que potser s’ha criat en una zona de camp perqué els seus poemes solen tractar de coses abstractes com per exemple el fred i també tracten d’animals.

 12. Aida diu:

  A mi coneixer a la Joana Raspall m’ha aportat saber un munt de poemes més.També ha coneixer la vida d’algu molt important al mon de la poesia i a aproparme més als enigmes amagats com també poder saber estructura un poema.He conegut ha una persona especial per ha mi,com també m’ha agradat coneixer la seva poesia.Jo hara que he conegut a aquesta poeta sento que he apres moltes coses més apart de poesies.Crec que Joana Raspall és una persona especial i feliç de si mateixa perque ha arribar molt lluny a la vida sent com és.També la Joana Raspall m’ha aportat molta felicitat per poder saber la seva vida.El que més m’ha agradat del projecte és poder saber tota l’imaginacio que podem tenir al cap(en aquest cas en el cap de la Joana Raspall).Jo crec que els poemes de la Joana Raspall ens ha aportat molt ha tots ja que som especialistes en la lectura com també ho som hara en la poesia.

 13. Andrea diu:

  QUADERN D’APRENENTATGE
  Joana Raspall

  A mi m’ha aportat a conèixer millor els seus poemes i veure com ella els fá tan bé i amb que s’inspira. A més he pensat que si jo fos la Joana Raspall em costaria molt fer poesia perquè has d’estar molt pensant del que vols parlar i que rimin els versos. Canviant de tema vull dir que també m’ha aportat a com has de llegir el poema, és a dir, que si són lents que tenen molta puntuació i de si són ràpids que no en tenen tanta. Per una altre banda els seus poemes m’han fet sentir de manera diferent depén del que sigui, amb aixó vull dir que, si llegeixo un poema hem puc sentir trista i deprimida i puc llegir un altre que hem fagi sentir contenta i alegre. Tot i aixó a mi m’ha fet aprendre dues coses: fer un poema creat per mi mateixa perquè m’inspiro molt millor i em costa menys trobar paraules que rimin i l’altre cosa, depén de com siguin els poemes, llegir-los fluids o ràpids. Finalment voldria afegir que tot aixó que he aprés o m’ha aportat a alguna cosa m’ha servit de ajuda gràcies a aquest projecte perquè per mi és un privilegi conèixer a la Joana Raspall i saber coses d’ella perquè així sabré que el que he aprés es interessant i important i no cal ser tan exajerat per aprendre-ho!!!

  Adeu Talpetes petons i abraçades. 🙂

  Andrea.

 14. Dani V. diu:

  Primer de tot vull dir que he aprés que la Joana Raspall dóna molta importància als poemes i això m’ha fet pensar que potser si que s’en pot fer un amb una sola anècdota com la del sol i els núvols.

  De poesia també he aprés qué és un “haikú”. A més a més m’ha interesat que la Joana s’hagués començat a fer famosa escrivint poesia a partir dels setanta anys pequè, si no hagués viscut tant de temps mai ho hagués escrit tant. Això m’ha fet pensar que potser algú no aconsegueix ser el qué vol ser al principi, però no s’ha de desanimar perquè potser al cap d’un temps ho aconsegueix.

  També he aprés que la Joana Raspall és una dona que defensa molt el Català i que, tot i haver estat prohibit, ella seguia escrivint en la seva llengua.

  Per finalitzar vull dir que la manera d’escriure de la Joana m’ha servit d’exemple per a les meves futures poesies ja que he aprés que les millors poesies es fan amb els sentiments i que, com he dit abans, el teu entorn està ple de posibles idees. Vull comparar l’estil de la Joana i el de “El corazon y la botella” perquè els dos han sigut en coses en el que l’autor ha descovert en les coses que el rodegen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà