La Fageda d’en Jordà ( 5-11-2008 ) Cicle inicial

La Fageda

El dia 5 de Novembre, els alumnes de Cicle inicial vam fer la primera sortida d’aquest curs i la vam dedicar a anar a la Fageda d’en Jordà a les comarques de la Garrotxa, per tal de fer una visita guiada a la fàbrica de iogurts de la “ Fageda” i a la granja de vaques. Al mateix temps, fer una passejada amb carro dins la Fageda, per observar la tardor.
Dividits en dos grans grups i amb una monitora molt agradable i simpàtica a cada grup, ens van explicar tot el procés de fabricació dels iogurts , des de que surt la llet de la vaca fins que s’envasa el iogurt.

MÉS FOTOS

Al final de la visita, vam poder menjar-nos allà mateix un iogurt, que molt amablement ens van regalar.

Un cop visitada la cooperativa, ens vam dirigir al bosc de la Fageda on vam fer una visita amb els carros.

Es impressionant veure com destaquen en aquesta època de l’any, la intensitat de colors taronja, marró i grocs. Endinsats en la tranquil·litat del bosc, el guia dels carros es va aturar per explicar-nos les característiques de la Fageda i recitar-nos el poema d’en Joan Maragall.

Castanyada – 08

La festa de la Castanyada segurament té el seu origen en l’àpat o ressopó que es feia la nit de Tot Sants. En general les castanyes, els fruits secs i el vi bo eren els protagonistes d’aquestes celebracions de tardor que, en el seu origen, representaven l’anunci de l’imminent arribada del fred i del mal temps.

El costum de menjar les castanyes torrades i cuites, tal i com les coneixem avui en dia, es va començar a generalitzar a finals del segle XVIII, i a poc a poc es va anar estenent i fent-se popular fins a convertir-se en una imatge que anunciava l’hivern.

A finals d’octubre apareixien les castanyeres amb tots els seus estris peculiars i amb les faldilles amples i el davantal tan característics, i durant tot el mes de novembre i part del desembre proveïen de castanyes i moniatos calents a la gent per ajudar a fer passar el fred hivernal.

En l’actualitat, ha pres el caràcter d’una celebració festiva i les castanyes solen reunir un grup d’amics i/o familiars.

 

 

MÉS FOTOS DE LA CASTANYADA

Preparació de la festa a la nostra escola:

Cada cicle col·labora en l’ambientació de l’escola segons el tema proposat per la comissió d’ornamentació.

  • Tots els alumnes van portar de 10 a 12 castanyes i llenya per poder-les torrar.

  • Cada nen/a va preparar una paperina, per posar-hi les castanyes i les peles, per tal de mantenir net l’espai de la festa.

  • Al mig dia, amb la col·laboració dels pares, conserge i mestres es començaren a torrar les castanyes.

  • Alguns dels alumnes del Cicle Superior es van vestir de castanyers/es i van passar per les aules d’Educació Infantil, ajudant-los en tot allò que comport la festa.

  • A la tarda totes les classes es van col·locar al voltant de la pista per veure ballar les danses de la resta de companys/es ( Danses preparades per les mestres especialistes de música).

  • Tot seguit ens disposarem tots junts a menjar les apreciades castanyes. Bon profit! I bona festa de la Castanyada.