Hem canviat d’adreça! Si el navegador web no us hi redirigeix, seguiu aquest enllaç.
Sereu redirigits al nou lloc en 0 segons. Feu clic aquí per cancel·lar la redirecció.
Hem canviat d’adreça! Si el navegador web no us hi redirigeix, seguiu aquest enllaç.
Sereu redirigits al nou lloc en 0 segons. Feu clic aquí per cancel·lar la redirecció.
El Departament d’Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dins de la Setmana de la Ciència 2016 que se celebra de l’11 al 20 de novembre de 2016, promou el Dia de la ciència a les escoles amb l’objectiu fonamental de despertar i potenciar l’interès del jovent vers la ciència i la tecnologia.
És per aquest motiu a l’escola de La Riba s’han dut a terme diverses activitats on la ciència i l’experimentació vivencial han pres un paper rellevant amb l’objectiu fonamental de despertar i potenciar l’interès i la curiositat dels alumnes vers la ciència.
Els alumnes més grans de l’escola han elaborat el programa de la setmana de la ciència, on hi constaven les activitats que es realitzarien. Aquest el van anar a llegir a la resta de l’alumnat, i aquests se l’emportaven cap a casa, on les famílies podien informar-se de què és el que es treballaria a l’escola.
Tots els alumnes del centre han treballat el cartell oficial de la setmana de la ciència i s’ha posat al seu abast llibres de ciència per ajudar-los a esbrinar de què es tracta. Els alumnes han conegut de què es tracta la investigació a partir del mètode científic.
Pel que fa a l’àmbit de llengua estrangera els alumnes de Cicle Inicial i 3r de primària han après a utilitzar diversos materials per crear tinta invisible i així escriure missatges “top secret”, per després poder ser llegits amb una cosa ben curiosa, i qui ho havia de dir…amb una espelma!
I pel que fa a la classe de 4t i 5è de primària han posat en pràctica un experiment d’allò més vistós on han pogut aprendre moltíssim investigant sobre la immiscibilitat de l’aigua, la densitat i la seva solubilitat. I de quin experiment es tracta…si, si, de la llàntia de lava! Quin goig poder observar bocabadats l’espectacle incansable de les bombolles, amb els colors entrecreuant-se entre ells! Quin espectacle!
A cicle inicial i tercer es van dur a terme tres experiments a partir de tres preguntes:
Els alumnes van fer les seves hipòtesis i a partir d’aquí vam presentar els materials, els passos a seguir, van realitzar els experiments i finalment van comprovar si les hipòtesis eren certes o no i van treure les conclusions finals per a cadascun dels experiments realitzats.
Com ja va essent habitual en els últims cursos, l ‘AMPA de l’Escola de La Riba organitza un parell de sortides obertes a tothom aprofitant l’espectacular entorn natural de la població. En aquest cas la sortida que es va organitzar era una variant del sender “La Riba –Farena , que surt del Pinatell i ens porta fins l’espectacular entorn de l’anomenat “Toll de l’Esqueix”,amb els seus dos ponts penjats per damunt del riu Brugent i un petit i estret congost tot just abans d’arribar al riu.
Recordem que el sender que abans anomenavem va ser ignagurat fa poc temps i es tracta de l’antic camí que unia les dues poblacions.
Entre grans i petits van poder gaudir d’aquest entorn privilegiat que tenim aquí, a tocar .
Es va esmorzar al costat mateix del riu i després de fer la foto de rigor, començava el camí de tornada, que va costar una mica, amb un desnivell més que acceptable fins arribar altra vegada al Pinatell.
En definitiva una bona experiència que també serveix per conèixer millor el nostre entorn i volem agrair a tots els participants la seva presència.
L’Escola de La Riba ha celebrat LA CASTANYADA durant tota la última setmana d’octubre. Els encarregats de redactar la circular informativa per a les famílies, varen ser les alumnes més grans de l’escola. Aquesta explicava les activitats que es durien a terme durant toda la setmana. Un cop preparada i revisada, la van anar a llegir a la resta d’alumnat del centre.
L’entrada de l’escola s’ha anat omplint de color, creativitat i fruits de tardor. Els nens i les seves famílies han decorat castanyes, convertint-les en princeses, animals de tot tipus i fins i tot monstres…tots realitzats amb molta delicadesa i ilusió i amb una gran varietat de detalls.
El dimarts, ja es començava a preparar la RECEPTA dels PANELLETS. Per tan, els alumnes de Cicle Inicial i 3r van escriure tot el necessari per elaborar aquest dolç tan tradicional. Tot seguit, van dirigir-se a la classe del Gegants, a llegir-la. Els alumnes d’Educació Infantil, per la cara que fèien, les hi va agradar molt la visita.
Cliqueu a la imatge per veure les fotos
La petita i peculiar CASTANYERA arribava dimecres al matí a la classe dels Gegants. Aquesta els hi va arribar amb una GRAN sorpresa: Portava els ingredients i estris necessaris per elaborar els PANELLETS! Aquest curs, els va sorprendre encara més, ja que va arribar amb la seva gateta MARRAMEUA!
Un cop tots preparats, ingredients a taula, recepta treballada…tota l’escola es va posar el davantal per fer de bons pastissers! Calia tenir les mans ben netes, ja que haviem de manipular diversos aliments: sucre, farina d’ametlla, cireres, pinyons, avellanes…
L’Endemà dijous, mestres i alumnes, varem cantar les cançons de la castanyada i junts ens varem menjar els panellets!
Divendres arribava el dia esperat de LA SORTIDA DE LA CASTANYADA A MONT-RAL de la ZER EL FRANCOLÍ.
Va ser un dia ple d’emocions, ja que totes quatre escoles que hi formen part van poder conèixer de primera mà, els qui serien els seus companys, ja que dues d’elles, en aquest cas l’Escola de La Riba i l’Escola de Mont-ral hi formen part per primer cop. Per tant va ser un primer apropament d’allò més encertat, on tots els nens i nenes, durant el matí, van poder gaudir d’una petita excursió pel bosc; i la tarda va ser amenitzada amb l’ajuda del magnífic grup de música folk Esparnallac juntament amb la presència del capgròs de Mont-ral “Ullalot” que no podia faltar en aquesta festa tant assenyalada i que van fer la delícia dels assistents.
Això sí, la sorpresa més esperada…la nostra estimada castanyera…que amb un grapat de castanyes, cançons i dites populars va provocar els somriures de tots els presents. Tant la mainada com els més grans vam dansar i riure… en definitiva, un dia d’allò més entretingut.
La iniciativa té com a objectius que els infants descobreixin les llibreries amb un adult; que comencin a crear la seva pròpia biblioteca, així com donar valor al llibre i reforçar les vendes de llibres infantils.
També ens ha anat explicant, a través de radiografíes, l’evolució de la boca i les dents a mida que ens anem fent grans. És a dir, hem pogut veure com és la boca d’un nen de 7 anys, en que encara se li poden veure les dents que encara no li han caigut, i té les dents definitives sota de les dents de llet.
A continuació, ens ha fet una demostració de com fa els “empastes” als seus pacients, els quals acudeixen a la clínica perquè tenen una càries i/o perquè els hi fa mal una dent o un queixal. Ha remarcat, en tot moment, la importància de la higiene bucal, sobretot després d’haver menjat aliments molt ensucrats (caramels, pastís, sucs…)
Ens ha mostrat el procés i estris necessaris per curar una dent que fa mal. En aquest cas, l’Aixa Pozo ha estat la voluntaria i han après com un professional cura una càries. La doctora, ens ha remarcat que és molt important tenir cura de les dents ja des de ben petits.
Mitjançant un boca de grans dimensions, hem après a raspatllar-se bé les dents, i destacant la importància de fer-ho després de cada àpat. També hem après que s’han de raspatllar les dents com a mínim 3 minuts i realitzant una força prudencial (que se senti soroll durant el raspatllat, deia la doctora)
Per acabar, la doctora ens ha regalat un raspall de dents per cadascú, així com també unes làmines explicatives. Una consta d’un planning semanal, per apuntar quan ens rentem les dents i l’altra és un dibuix on ens recorda els passos a seguir per rentar-nos molt bé les dents.
També a la mateixa biblioteca, podem trobar alguns llibres relacionats amb el tema de la boca i les dents. Aquests estaran exposats perquè els alumnes i els mestres els puguin consultar.
La visita ha consistit en una reunió amb l’equip directiu per conèixer el centre educatiu, el professorat i conversar sobre les dificultats i punts forts de l’escola. També s’ha realitzat una visita a les aules on han pogut conversar, en un ambient força distès, amb els alumnes del centre.
La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona era el primer contacte directe que tenia amb l’escola de La Riba des de la seva incorporació al càrrec i ha destacat la gran importància de mantenir actives i vives les escoles rurals als pobles petits.
Durant la seva estada ha valorat positivament el funcionament del centre, les grans instal.lacions, la implicació de l’equip docent i els resultats obtinguts en les proves de competències bàsiques dels alumnes de 6è de primària del curs passat.
L’Escola de La Masó i l’Escola Rocabruna de Picamoixons, escoles que formen part de la Zer El Francoli, també han rebut la visita de la directora durant el matí. Cal esmentar també, que l’Escola de Mont-ral, ja va rebre la seva visita el 12 de setembre, el dia que obria les portes el nou centre educatiu.
Per finalitzar la visita, la mateixa directora dels SSTT ha destacat la gran importància que tenen els centres d’estar actius a les xarxes socials per poder compartir les experiències que es duen a terme a les escoles. Ella mateixa, ha compartit a través de Twiter, la seva visita a l’Escola de La Riba.
Benvolgudes famílies,
ens complau informar-vos que la ZER El Francolí ha entrat a formar part del moviment de renovació i inovació pedagògica d’EscolaNova21.
Us deixe’m més informació!