El pati de l’escola

Repensem el pati de l’escola!

El curs anterior, a més a més de les activitats i festes que organitza i coordina l’AMPA, vam tenir la sort de tirar endavant un projecte que feia temps que teníem en ment: repensar el pati de l’escola. Va ser un procés emocionant que ens va servir, a més, per aprendre coses molt interessants sobre l’aprenentatge dels nostres fill i filles.
La millor part de tot és que repensar el pati ha estat un projecte de col·laboració que ha comptat amb la participació de tota la comunitat educativa: infants, mestres i famílies (representades per l’AMPA).
A partir de totes les propostes es va comença a treballar i, finalment, vam poder donar forma al nou pati.
Quin ha estat l’objectiu? Incloure nous materials al pati, de manera que aconseguim transformar-lo, per arribar a convertir-lo en un espai educatiu més. Sí, sí, el pati com una aula més!
I com? Transformant-lo en un ambient preparat. Un ambient preparat? Sí, un ambient que provoqui un joc de qualitat, que permeti imaginar, crear, manipular, que convidi al joc en equip, a relacionar-se, a negociar, a compartir, a resoldre conflictes, prendre decisions, experimentar, tocar la terra, observar i cuidar les plantes, jugar amb el propi cos…
I quins materials o estructures hem incorporat?
Una caseta de fusta i una cuineta d’exterior: La caseta, àmplia i cuidada. Convida al joc imaginatiu, a la relació entre grups d’infants. «Qui serà el pare, la mare, qui para taula?». La cuineta d’exterior, un espai en el qual els infants podran manipular, experimentar, passar d’un contenidor a un altre, jugar amb la sorra i els elements naturals que trobin al voltant. Pastissos, sopes i fins i tot un restaurant! Jugar a casetes i cuinetes forma part d’un dels jocs més complexos, rics i bonics que aporten més aprenentatges durant la infància.
Teatre-escenari: Jugant adoptaran diferents rols, imitaran i crearan personatges, representaran situacions del seu dia a dia, imaginaran, expressaran… Es reforça l’expressió verbal i corporal, treball emocional i el treball en equip!
Circuits de troncs: Promouen la coordinació, l’equilibri, el moviment: saltar, pujar, baixar, esperar el torn, confiar en tu mateix…
Crear un nou pati a l’escola és, a més d’un somni fet realitat, una proposta que vol estar a l’alçada de la imaginació i les necessitats vitals dels nostres infants.
I més endavant tenim pensat incorporar jocs tradicionals pintats al terra, per poder jugar en equip, respectar les normes, guanyar i perdre i afavorir dinàmiques de joc i convivència positives; i poder tenir al pati més zones enjardinades, per ajudar a comprendre els cicles de la vida, la cura de les plantes i la natura.
Esperem que els vostres fills/filles us hagin explicat com estan gaudint cada dia d’aquestes novetats al pati!!