Itineraris de geologia urbana

L’objectiu d’aquests itineraris és aprendre geologia observant els edificis, els carrers i els monuments, on podem trobar tot tipus de roques.
És una vessant de la geologia cada cop més treballada, ja que permet conèixer bé les roques de l’entorn de la població, emprades a les construccions més antigues, i roques difícils de veure per procedir de terres geològicament diferents a la nostra.
Un altre aspecte de la geologia urbana és l’estudi dels factors de degradació de les roques emprades a la construcció, tant els naturals, anomenats “mals de la pedra”, com els que són fruit dels comportaments incívics: pintades, enganxines, brutícia…
L’activitat comprèn una breu presentació recordant els tipus de roques, el recorregut, que normalment és per l’entorn del centre educatiu, i una exposició final a l’aula sobre les roques estudiades.

Taula tipus de roques

Tenim itineraris preparats a diferents localitats. Si us interessa en podem preparar de nous, propers al vostre centre.

TREBALL PREVI: Revisar el diferents tipus de roques. Us poden servir les següents fitxes informatives sobre tipus de roques i el cicle de les roques. Mirar el vídeo “De la pedrera a casa”. Proposta de fitxa de treball per reforçar el vídeo.
RECOMANACIONS: Cal disposar d’una aula amb ordinador i canó de projecció.
MATERIAL NECESSARI: Carpeta, fitxes de treball, llapis i càmera fotogràfica (una per grup).
DURADA: Tres hores (o menys si no fem totes les activitats)
NIVELLS: Consulteu la taula Totes les activitats.