La vida en una gota d’aigua

Aquesta activitat es fa conjuntament entre el Parc de la Sèquia i el Camp d’Aprenentatge del Bages.

Permet una aproximació a la vida microscòpica a l’aigua dolça. L’aigua utilitzada per a l’observació dels microorganismes és la d’un canal provinent del Llac de l’Agulla que passa pel costat de la casa de Can Font.

L’activitat té diferents parts:

  • Presentació power point per introduir la identificació i classificació dels microorganismes.
  • Recollida de mostres amb mànegues de plàncton.
  • Al laboratori: utilitzem el microscopi i la lupa binocular per observar, identificar i conèixer els microorganismes aquàtics.
  • A l’aula: utilitzem al programa informàtic Motic per captar imatges d’organismes d’aigua dolça, identificar-los i reconèixer les diferents parts del seu cos.

La metodologia i els materials utilitzats són vàlids per a l’estudi de la vida a qualsevol bassa, riu o riera. Si hi teniu interès podeu comptar amb la nostra col·laboració i el préstec dels materials del camp que utilitzem.

FITXES DE TREBALL
RECOMANACIONS: Cal que els alumnes hagin manipulat prèviament lupes binoculars i microscopis. Treballarem amb un grup classe, però dividirem el grup per la meitat, mentre uns estan al laboratori els altres treballaran a l’aula.
MATERIAL:Carpeta. llapis, goma, fitxes de treball. Un llapis de memòria per guardar les imatges.
DURADA: Un matí ben complet. Es pot fer una versió més reduïda si es vol combinar amb altres activitats del Centre de l’Aigua.
NIVELLS: Consulteu la taula Totes les activitats.                                                        LLOC: Centre de l’Aigua de Can Font (plànol)