CARRER PAU CLARIS

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ubu80lDrrj4[/youtube]

 

PAU CLARIS

 

Pau Claris i Casademunt (Barcelona1 de gener del 1586 – Barcelona, 27 de febrer del 1641) fou un polític i eclesiàstic català i el president de la Generalitat de Catalunya a l’inici de la Guerra dels Segadors. El 16 de gener de 1641, proclamà la República Catalana sota la protecció de França.

 

 Pau fou el petit de quatre germans, dels quals destacà també el gran, Francesc, que fou jurista i exercí una forta influència sobre el seu germà. La família de Pau Claris formava part de la burgesia administrativa barcelonina i tingué un poder econòmic força elevat.

 

La presidència de la Generalitat

El 22 de juliol del 1638, Pau Claris era elegit diputat eclesiàstic per a constituir la Diputació. Com a diputat eclesiàstic, Claris passà a presidir les sessions de la Generalitat.

 

Claris es trobà una Generalitat amb gravíssims problemes econòmics, fruit de molts anys de mala gestió i amb el conflicte que s’obrí amb la Corona espanyola que prohibien tota mena de comerç amb França.

 

La Guerra dels Segadors

 El  mes de maig del 1640 podria ser la data d’inici dels contactes amb França, que acabarien amb la formació d’una aliança catalano-francesa enfrontada a la Corona espanyola i que donaria lloc a la denominada Guerra dels Segadors. Pau Claris havia convocat les corts generals el 10 de setembre de 1640

 El 20 d’octubre de 1640 entrava a Barcelona Du Plessis Besançon i, uns dies després, se signava el primer pacte de confraternitat i ajut militar de França a Catalunya, pel qual França es comprometia a defensar el Principat.

 

Catalunya, república

 El 24 de novembre entrava a Catalunya, pel sud, l’exèrcit castellà. El 23 de desembre, Pau Claris alça el sometent i comença la guerra contra Felip IV de Castella. El 16 de gener accepten la proposta de constituir la República Catalana sota la protecció de França.

 Però de nou la pressió dels castellans que s’apropaven a Barcelona i les pretensions franceses portaren a Claris a haver de liquidar el projecte republicà i a haver de fer proclamar Lluís XIII comte de Barcelona el 23 de gener del 1641, tres dies abans de la batalla de Montjuïc, que derrotà estrepitosament les forces castellanes i deturà l’atac a Barcelona el 26 de gener del 1641.

 

La mort

 El dia 20 de febrer de 1641 entrava a Barcelona Philippe de La Mothe-Houdancourt, substitut de Du Plessis, amb poders de capità general de tots els exèrcits que lluitaven a Catalunya. Aquell mateix dia, Claris caigué greument malalt i l’endemà mateix rebia l’extremunció.

 Pau Claris i Casademunt moria a 3 quarts de 12 de la nit del dia 27 de febrer del 1641. Malgrat que feia almenys un any que presentava problemes de salut, la teoria d’un possible emmetzinament circulà des del primer moment i modernes investigacions avalen aquesta possibilitat. Segons el catedràtic d’història moderna Antoni Simon, Claris va ser emmetzinat amb acqua di Napoli, un verí fet amb arsènic i herbes.

 

 

 


Ver mapa más grande