CARRER FRANCESC MACIÀ

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k99VrbzB-sg[/youtube]

 

Francesc  Macià

Francesc Macià i Lluissà, (1859-1933) va ser militar, polític i President de la Generalitat de Catalunya, conegut popularment com L’Avi.

Va proclamà la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica.

Joventut i ingrés a l’exèrcit     macia

Fill de Joan i Maria, va néixer un 21 de setembre de 1859 a la Rambla de Sant Josep de Vilanova i la Geltrú i va ser el segon de set fills .Va passar la seva infantesa a Vilanova.

El seu pare es dedicava al comerç de l’oli, negoci que va gestionar fins el 1881, un any abans de morir.

Poc després que el seu pare morís, ell tenia 16 anys, va ingressar a l’ Acadèmia militar de   Guadalajara per unir-se al cos d’enginyers de l’Exèrcit espanyol, especialitzant-se en ponts, ferrocarrils i telègrafs. En aquell període va sol·licitar ser traslladat a Cuba però va ser traslladat diversos cops a Barcelona, Madrid i Sevilla, període en el que va anar ascendint de telegrafista fins a Capità.

 El 1887 el van destinar a Lleida, on va coneíxer a la que un any després va ser la seva esposa, Eugènia Lamarca, amb qui va tenir tres fills, en Joan, l’Eugènia i la Maria. A l’Exèrcit espanyol, Macià va arribar a assolir el rang de Tinent Coronel.

Presa de consciència catalanista

Es presenta com a diputat de Solidaritat Catalana a les eleccions del 2 d’abril de 1907 per Barcelona i les Borges Blanques, d’on era originària la seva família. La rotunda victòria d’aquesta formació (44 dels 47 diputats de Catalunya) l’agafa a Santoña, on l’exercit l’havia apartat. És en aquest moment que abandona l’Exèrcit. Tornarà a ser reelegit diputat el 1914, 1916, 1918, 1919, 1920 i 1923.

En la seva extensa trajectòria política va protagonitzar l’organització, l’any 1922, d’un moviment destinat a agrupar el catalanisme radical, l’Estat Català, que tenia com a precedent directe la Federació Democràtica Nacionalista, que el mateix Macià havia fundat el 1919.

Accions contra el regne d’Espanya

El setembre de 1923, amb la dictadura de Primo de Rivera, Macià es refugia a Perpinyà. És en aquesta època quan, des d’Estat Català desenvolupa el seu caràcter insurreccional mantenint contacte amb anarquistes i comunistes; i aconseguint l’ajut econòmic de les comunitats de catalans residents a Amèrica del Sud. Dóna suport a gairebé tots els intents insurreccionals que es produeixen a l’Estat espanyol. El 1925, Macià demana suport a Moscou per a la independència de Catalunya, sense un compromís concret.

La mort

Francesc Macià,va morí el 27 de desembre de 1933. El seu enterrament va provocar una manifestació de dol multitudinària, similar a la de la mort d’Enric Prat de la Riba. Les seves restes reposen a la plaça de la Fe, al cementiri de Montjuïc.  

A Barcelona té un monument a la Plaça Catalunya


Ver mapa más grande