Màrius Rock ( Júlia Olarieta 1ESO-D)

Activitat de reforç.

Els alumnes hem proposat les cançons que més ens agraden , escolteu-les i ompliu els forats.

PAU (ELS PETS)

Pau treballa i ________

repassa apunts i llibres
sota el ______ mig d’amagat

d’una petita oficina
on es guanya la _____

amb un contracte temporal.

Pau comparteix la nevera
amb dos ___________ de feina
i un marroquí mig ________

i a l’habitació somia
amb una ______
que viu al bloc que hi ha al ______.


Pau és com la resta,
quan ___ molt molesta
les _________ dels locals.

Però al mateix temps es mou,
vol canviar el món.

Pau no espera des de la _______

Pau te clar que no vol renunciar.
Pau no es queda ________ al terra
Pau demà tornarà a començar.

Pau te proves cada dia
de la pornografia que escampa
el mon _______l.

Pau hi ha cops que desespera
però sap que no hi ha ______

en un combat tan desigual.

Pau no és cap _____
no te vocació
de ser carn de ________
Però per dormir tranquil
ha de seguir.

Pau no espera des de la trinxera,
Pau te clar que no vol renunciar.
Pau no es queda resignat al terra,
Pau demà tornarà a __________.

Fitxes de lectura

Marta Solsona Ichart _____________________________17/05/2009

kafka

Títol: Kafka i la nina que se’n va anar     de viatge.

Autor: Jordi Sierra i Fabra.

Il.lustrador: Letícia Ucín.

Editorial: Empúries

Nº pàg: 150

 

RESUM:

Aquest llibre tracta d’una nena que es diu Brígida i que ha perdut una nina, Elsi. Està en una plaça i un senyor que passeja per allí li pregunta que li passa; ella li contesta que està molt trista perquè ha perdut la seva nina.

Kafka li explica que la nina se n’ha anat de viatge i que li anirà enviant cartes i les hi portarà ell perquè és el carter del poble. Cada dia, al matí, Brígida i Kafka queden perquè puguin llegir les cartes. Quan Kafka li  ho explica a la seva companya, Dora, li diu que això no hauria de fer-ho. Però ell continua uns dies fent les cartes. Finalment, Brígida rep una carta on l’Elsi li diu que ja no li escriurà més perquè s’ha casat i ara està molt ocupada. Kafka, en veure-la trista decideix comprar-li una nina de porcellana per donar-li amb l’última carta. Kafka i Brígida es despedeixen per sempre.

VALORACIÓ:

Aquest llibre m’ha agradat molt perquè es fàcil de llegir i ha estat molt original. És força entretingut i amb una història molt tendra.

RECOMANACIÓ:

És un llibre que se’l pot llegir tothom.

Sortida a Poblet

pa070033.JPG El passat dia 7 d’octubre de 2008, els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Màrius Torres, varem fer una sortida de convivència a Montblanc i Poblet. L’objectiu d’aquesta excursió era que tots els alumnes de 1r d’ESO ens coneguéssim millor i, així var ser. Vam sortir del Màrius a les 8:30 i vam anar a Montblanc. Allí ens van passar un vídeo sobre la Llegenda de Sant Jordi, i després varem tenir un guia que ens va fer una petita ruta turística per Montblanc. Vam visitar unes esglésies i ens explicaren una mica la seva història, les tres esglésies més destacades són: la de Sant Miquel, la de Santa Margarida i la de Santa Maria. L’església de Sant Miquel és l’església més vella de Montblanc. Vam veure unes muralles i varem pujar a un turó on s’hi veia tota la ciutat, però aquell dia hi havia boira i no es podia veure gaire bé. A l’oest, vam observar les muntanyes de Prades, també hi vam veure la muralla que envolta tot el poble i l’església de Santa Margarida. Vam anar a dinar cap allà les 13:30 – 14:00 hores. Vam dinar a l’Espulga de Francolí, davant d’unes molt boniques. Mentre dinàvem, va ser el millor moment per fer la convivència amb altra gent. Quan varem acabar, van anar fins a Poblet, que és un Monestir de monjos i allí ens van fer una visita guiada per tot el Monestir, ens explicaren com vivien, com era el monestir, la gent que hi havia enterrada, la seva vida anterior i la d’ara… Després vam anar cap a l’autocar que ens va portar fins a Lleida cap allà a les 17:30 hores.Vam arribar molt cansats, però aquesta excursió ha estat molt divertida.Odena Vilalta Castany (1r d’ESO ) (IES Màrius Torres)  

Sortida a Motblanc i Poblet

pa070057.JPGDiuen que viatjar s’aprèn. I és ben cert. També t’ho passes bé. Però no cal viatjar gaire lluny per a aconseguir les dues coses. Un exemple va ser la sortida que vam fer a Poblet i Montblanc. Tots dos són exemples del Nostre Patrimoni. Poblet és un lloc impressionant. S’hi respira molta pau i tranquil·litat. Entrar en la seva església és com viatjar al passat. Allí està enterrat el Rei Jaume I de Catalunya i Aragó. Montblanc ens va obrir les portes de les seves muralles, des d’on els nostres avantpassats van lluitar per defensar les seves terres i les seves creences. En conjunt, és una joia de l’arquitectura. El viatge va ser una gran experiència. Marc Morgó Monné ( 1r d’ESO ) (IES Màrius Torres) 

Els 40 llibres més llegits

ELS 40 LLIBRES MÉS LLEGITS de 12 a 16 anys 1. Harry Potter i l’orde del Fènix Rowling, J. K.2. Harry Potter i el calze de foc Rowling, J. K.3. Harry potter i les reliquies de la mort K. Rowling, Joanne4. Harry Potter i el misteri del Príncep Rowling., J. K5. Eragon Paolini, Christopher6. Harry potter i el misteri del princep K. Rowling, Joanne7. La resistència. Memories d’Idhum Gallego García, Laura8. Memòries d’Idhun. La Resistencia Gallego Garcia, Laura9. Memories d’Idhun. Triada Gallego Garcia, Laura10. Eldest Paolini, Christopher11. La pell freda Sánchez Piñol, Albert12. El clan de la lloba Carranza, Maite13. El noi del pijama de ratlles Boyne, John14. El desert de gelCarranza, Maite15. Memòries d’Idhun. Panteó Gallego Garcia, Laura16. La maledicció d’Odi Carranza, Maite17. Diari Frank, Anna18. El león, la bruja y el armario Lewis, C. S.19. El princep de la boira Ruiz Zafón, Carlos20. Luna nueva Meyer, Stephenie21. El diari vermell de la Carlota Lienas, Gemma22. El mecanoscrit del segon origen Pedrolo, Manuel de23. Crónicas de la torre Gallego García, Laura24. Marina Ruiz Zafón, Carlos25. Matilda Dahl, Roald26. Crepusculo Meyer, Stephenie27. Memorias de Idhún Gallego, Laura28. El palacio de medianoche Ruiz Zafón, Carlos29. Grimpow Ábalos, Rafael30. Memòries d’Idhun: Panteó Gallego, Laura31. Molly Moon i l’increïble llibre d’hipnotisme Byng, Georgia32. el senyor dels lladre funke, Cornelio33. Memorias de Idhún Gallego, Laura34. El príncipe de la niebla Ruiz Zafón, Carlos35. Las luces de Septiembre Ruiz Zafón, Carlos36. El curiós incident del gos a mitjanit Haddon, Mark37. L’EMPERADRIU DELS ETERIS Gallego, Laura38. eclipseMeyer, Stephenie39. L’Illa del Tresor Lewis Stevenson, Robert40. Narnia: El Príncep Caspià Lewis, C.S. Font : http://www.quellegeixes.cat/elsnostresllibres

hola! comença un nou curs !

institut.jpg

Aquest és el vostre primer any com alumnes del Màrius. Us ha costat molt arribar fins aquí i espero que l’esforç hagi valgut la pena. Sé que encara enyoreu la vostra escola i de tots depèn que, a partir d’ara, pugueu dir amb orgull que sou alumnes d’aquest centre.

L’edifici, que aviat apamareu, és antic i fort com ho és el coneixement. Té vida pròpia, la que li han donat tots els que han passat per les seves aules, alumnes i profes, des de fa més de 50 anys.

Ara us mira amb il·lusió i es pregunta, si algun dia, aquest institut també es podrà sentir orgullós de vosaltres, si sereu capaços de caminar, amb confiança i respecte, tots els anys necessaris per a complir els vostres somnis.

Els que un dia sereu metges, periodistes, dissenyadors se videojocs, pilots de l’espai (qui sap!) o simplement bones persones, recordeu que el camí és llarg, però que ja heu fet el més difícil, que és donar el primer pas. Tots els que vindran seran molt més fàcils si la constància us marca el ritme i si teniu un bon grapat de companys que us respecten perquè vosaltres també sabeu respectar.

Alumnes del Màrius, benvinguts a la vostra casa!

Carme i Manel

bones vacances!

Vacances estiu 2008

Estimats alumnes del curs 2007-2008:

Ha passat gairebé un mes des de què han acabat les classes i ja us enyoro.Deixeu-me que us digui que m’ho he passat molt bé amb vosaltres i que sempre us recordaré.

Heu canviat molt des de la vostra arribada al Màrius, us heu fet més grans i també una mica més savis.

Segur que el segon curs us anirà força bé, si aprofiteu la il·lusió i l’entusiasme que heu tingut tot l’any.

No deixeu mai de llegir. Amb els llibres i amb els viatges coneixem altres cultures , altres maneres de pensar, que ens ajuden a ser nosaltres mateixos, sense pors ni perjudicis.

Gràcies a tots els que heu col·laborat amb els vostres comentaris al bloc. us felicito per la feina ben feta. Gràcies Francesc, Júlia, Arnau…i gràcies també als que ho heu intentat i encara no ho heu aconseguit.

Recordeu que el bloc no fa vacances i que el curs vinent m’agradaria seguir comptant amb la vostra col·laboració.

Bones vacances i a reveure!

Carme

El senyor dels lladres

Aquest llibre és de Cornelia Funke. 

Resum:

S’ambienta a la Venècia d’avui en dia on uns germans  s’introdueixen en una banda de lladres. Allí, un noi que es fa dir el “Senyor dels lladres” els hi dona el suficient per viure, fins que un dia descobreixen que ell no roba a les cases, només a casa seva. Després un senyor els hi encarrega, a tots, un robatori molt especial:  han de robar una insignificant ala de fusta. Els senyor dels lladres roba l’ala i , just quant marxa, es troba amb la resta de la banda. Fan tant xivarri que la mestressa de la casa els descobreix i pacten. No els delatarà si investiguen al personatge que els hi ha fet l’encàrrec.

Opinió: Està molt bé, però quan veus el llibre no saps si te’l podràs acabar. Recomanació: Pels bons lectors.                                                                                          

Arnau Huguet Gené. 1r d’ESO C. 

El noi que dormia a la neu

mil_noi_dormia_neu.jpgEl Joel és un nen de tretze anys, una mica pobre, i que només té pare. Ell viu en un poble a la neu. Abans que acabi l’any fa tres promeses: vol veure el mar, una noia despullada i a més vol arribar als cent anys. Per veure el mar ha d’aconseguir que el pare es faci mariner, però no tenen prous diners per marxar i per això el Joel vol treballar de cantant, com l’Elvis, i un amic seu l’ajuda a tocar la guitarra. A la segona promesa vol veure una noia despullada i ho aconsegueix amb una pastissera però no ho diu a ningú. A la tercera promesa, intenta no passar fred ni torçar-se la esquena, per a complir-la però això no ho sabrà fins a que tingui cent anys.

Opinió: A mi m’ha agradat molt perquè és per a la nostra edat i t’emociona i t’entristeix.

Recomanació: El recomano a tots i a totes perquè la col·lecció columna jove per la nostra edat està molt bé.
Júlia Angrill Valls

La llegenda de Sant Jordi

Aprofitant que queda poc per la diada de Sant Jordi, us invito a repasar la llegenda del patró de Catalunya.

Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya s’esdevingué a la vila de Montblanc temps ha. El Drac era el més poderós dels Dracs ja que podia moure’s pel cel, per la terra i per l’aigua. I la Princesa era la més Princesa de totes car era la mateixa filla del Rei. El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaren bous i cavalls tampoc en tingué prou. Fins que calgué sortejar persones per a la fam de la Bèstia. I el Rei que era el més Rei, i català, i que vivia a la vila, va posar-hi la seva família en el sorteig, i de l’olla va sortir el nom de la princesa. El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s’oferien. Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici. I va sorgir un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un destrer blanc per tal de deslliurar-la. Era bell com el sol i era foraster i es deia Jordi. I envestí amb la fúria el Drac que venia per la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura d’ella lligà el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella. Després amb un cop de llança rematà el Drac, en morir es fa fonedís a terra i on el Drac s’ha fos neix un roser de roses rojes com la sang, Sant Jordi en cull la més formosa i l’ofereix a la Princesa, munta a cavall i entre crits de joia travessa la muralla per la porta que en record d’aquesta gesta, encara avui es coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi. I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat. I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n’oblidaren.

Francesc 1C

gudiol_tcm32-132811.jpg